Inflatie iets hoger

De inflatie kwam in juni uit op 1,3 procent. Dat is 0,1 procentpunt meer dan in mei. De inflatie wordt gemeten als de stijging van de consumentenprijsindex ten opzichte van dezelfde maand een jaar eerder.

Vooral de prijsontwikkeling van verse groenten en aardappelen had een verhogend effect op de inflatie. Dat gold in mindere mate ook voor kleding. De prijsontwikkeling van autobrandstoffen daarentegen had een verlagend effect op de inflatie. De prijzen van autobrandstoffen stegen weliswaar in juni, maar deze stijging was minder dan in de overeenkomstige periode vorig jaar.

Voor het vergelijken van de inflatie tussen de lidstaten van de Europese Unie worden aparte geharmoniseerde indices berekend. Volgens deze methode was de Nederlandse inflatie in juni 1,8 procent. Dat is ongewijzigd ten opzichte van mei. Nederland behoort tot de landen met de laagste inflatie in de eurozone.

Eurostat, het Europese statistische bureau, berekende voor juni een inflatie in de eurozone van 2,5 procent. In mei was de inflatie in de eurozone eveneens 2,5 procent.

Inflatie

Inflatie

Meer cijfers over prijzen