Omzet detailhandel aanzienlijk hoger

In januari 2006 heeft de detailhandel 5,6 procent meer omzet behaald dan in januari 2005. Vooral voor de winkels in de non-foodsector was het een goede maand. Het omzetvolume van de detailhandel groeide ook met 5,6 procent. De prijzen bleven nagenoeg gelijk. De omzetontwikkeling in de detailhandel is positief beïnvloed doordat januari 2006 een gunstigere samenstelling van de koopdagen had dan januari 2005. Ongeveer de helft van de omzetgroei is hieraan toe te schrijven. Dit blijkt uit cijfers van het CBS.

Forse toename omzet non-foodsector

De winkels in de non-foodsector realiseerden in januari 2006 fors meer omzet. Ze hebben 6,9 procent meer omgezet dan in januari vorig jaar. Het omzetvolume was 7,6 procent hoger, terwijl de prijzen 0,6 procent lager waren.

In alle onderscheiden branches van de non-foodsector was de omzet in januari van dit jaar hoger dan in januari 2005. De omzet nam het meest toe bij de textielsupermarkten. Die behaalden 9,5 procent meer omzet. Ook de winkels in woninginrichtingartikelen, de bovenkledingwinkels en de winkels in consumentenelektronica behaalden flink meer omzet.

Ook omzettoename foodsector

De winkels in voedings- en genotmiddelen boekten in januari van dit jaar 3,3 procent meer omzet dan een jaar eerder. De prijzen waren in deze winkels 1,1 procent hoger. Het omzetvolume groeide met 2,2 procent. De omzetgroei van de supermarkten was iets groter dan die van de speciaalzaken. Supermarkten hadden 3,4 procent meer omzet. De omzet van speciaalzaken was 2,8 procent hoger.

De PDF bevat het volledige persbericht inclusief tabellen en grafieken.