Goed vierde kwartaal voor detailhandel

In het laatste kwartaal van 2005 heeft de detailhandel 3,0 procent meer omgezet dan in dezelfde periode een jaar eerder. Vooral in de non-foodsector was de omzet fors hoger. De prijzen in de detailhandel waren in het vierde kwartaal 0,5 procent lager dan een jaar eerder. Het omzetvolume was 3,5 procent groter. Dit blijkt uit cijfers van het CBS.

Herstel omzet zet door

Met de omzetstijging in het vierde kwartaal zet het herstel door dat in het derde kwartaal begon. Toen was de omzet 0,8 procent hoger dan in dezelfde periode een jaar eerder. De omzetstijging in het derde kwartaal volgde op negen kwartalen met omzetverlies. Toch sloot de detailhandel 2005 nog af met een klein omzetverlies van 0,4 procent ten opzichte van 2004. In de eerste twee kwartalen van 2005 kromp de omzet nog aanzienlijk.

Vooral kwartaalomzet non-foodsector fors hoger

De winkels in de non-foodsector realiseerden in het vierde kwartaal van vorig jaar een forse omzetstijging. De omzet was 4,6 procent hoger dan in het laatste kwartaal van 2004. Daarbij waren de winkelprijzen 1,0 procent lager en was het omzetvolume 5,7 procent groter. Van de onderscheiden branches in de non-food nam de omzet van de winkels in bovenkleding het meest toe. Alleen de winkels in huishoudelijke artikelen realiseerden een omzetverlies.

Ook kleine omzetstijging foodsector

De winkels in voedings- en genotmiddelen behaalden in het vierde kwartaal 0,7 procent meer omzet dan in dezelfde periode het jaar daarvoor. De prijzen namen met 0,3 procent toe. Dat betekent dat de prijzen in de foodsector voor het eerst in twee jaar hoger zijn. De supermarkten realiseerden met 0,8 procent de grootste omzetstijging. De speciaalzaken in voedings- en genotmiddelen behaalden 0,2 procent meer omzet.

Hogere omzet in december

In december van 2005 behaalden de detaillisten 3,7 procent meer omzet dan in december 2004. De omzet in de non-foodsector steeg het meest, namelijk 5,2 procent. De winkels in voedings- en genotmiddelen boekten 1,0 procent meer omzet. De omzet in december 2005 is positief beïnvloed door een gunstigere samenstelling van de koopdagen dan in december 2004.

De PDF bevat het volledige persbericht inclusief tabellen en grafieken.