Consumptie in augustus hoger

In augustus 2005 was het volume van de binnenlandse consumptieve bestedingen door huishoudens 0,8 procent groter dan een jaar eerder. Aan goederen werd 1,1 procent meer besteed en aan diensten 0,6 procent. De ontwikkeling van de consumptieve bestedingen laat in de loop van dit jaar een licht stijgende lijn zien. Dit blijkt uit cijfers van het CBS. De cijfers zijn gecorrigeerd voor prijsveranderingen en verschillen in de samenstelling van de koopdagen.

Meer besteed aan goederen

De groei van de bestedingen aan goederen in augustus is de hoogste tot nu toe in 2005. De uitgaven aan duurzame goederen waren 1,7 procent hoger dan in augustus 2004. Vooral kleding, huishoudelijke apparaten en woninginrichting waren in augustus 2005 in trek bij de consument. Ook aan overige goederen werd meer besteed. De consumptie van voedings- en genotmiddelen was echter lager dan een jaar eerder.

Licht opgaande lijn in 2005

De ontwikkeling van de binnenlandse consumptieve bestedingen vertoonde in de eerste acht maanden van dit jaar een licht opgaande lijn. In de eerste vijf maanden werd minder besteed dan in dezelfde periode een jaar eerder, maar de krimp werd geleidelijk kleiner. Daarna volgden drie maanden met een oplopende groei. De groei van de consumptieve bestedingen in juni, juli en augustus 2005 was echter bescheiden en niet groot genoeg om de afname in de eerste maanden van dit jaar te compenseren.

De PDF bevat het volledige persbericht inclusief tabellen en grafieken.