Consumptie in juli hoger

In juli 2005 is door huishoudens meer besteed dan een jaar eerder. Het volume van de binnenlandse consumptie was 0,5 procent groter dan in juli 2004. Dit is de tweede lichte stijging op rij. In de eerste vijf maanden van 2005 was het consumptievolume steeds kleiner dan een jaar eerder. Dit blijkt uit cijfers van het CBS. De cijfers zijn gecorrigeerd voor prijsveranderingen en verschillen in de samenstelling van de koopdagen. Ondanks de lichte stijgingen in juni en juli is het volume van de consumptie in de eerste zeven maanden van dit jaar samen nog wel lager dan in dezelfde periode vorig jaar.

Meer besteed aan voeding

In juli 2005 is, gecorrigeerd voor koopdagen en prijsverandering, 2,5 procent meer besteed aan voedings- en genotmiddelen dan vorig jaar. Ook de bestedingen aan diensten waren hoger dan een jaar eerder. Het volume hiervan steeg met 0,4 procent. Consumenten gaven vrijwel evenveel uit aan duurzame goederen. Vanaf medio 2004 was de consumptie van duurzame goederen steeds lager dan in dezelfde periode een jaar eerder.

Consumptie de eerste zeven maanden lager

In de eerste zeven maanden van 2005 was het volume van de binnenlandse consumptie 0,8 procent lager dan een jaar eerder. Aan goederen werd 1,8 procent minder besteed, terwijl aan diensten iets meer werd uitgegeven dan een jaar eerder.

De PDF bevat het volledige persbericht inclusief tabellen en grafieken.