Inflatie in juli ongewijzigd op 1,6 procent

De inflatie is in juli 2005 niet gewijzigd. Net als in juni lagen de prijzen voor consumenten 1,6 procent hoger dan een jaar eerder. Dit blijkt uit het consumentenprijsindexcijfer van het CBS. De woninghuren zijn per 1 juli van dit jaar gemiddeld met 2,0 procent gestegen.

De inflatie volgens de Europese geharmoniseerde methode kwam uit op 1,5 procent. Ook dit cijfer is ongewijzigd ten opzichte van juni.

Historisch lage huurstijging

De stijging van de woninghuren per 1 juli is dit jaar uitgekomen op gemiddeld, 2,0 procent. Sinds 1959 is een zo lage stijging van de huren niet voorgekomen. Vorig jaar stegen de huren in juli nog met 3,1 procent. Verder gingen in juli 2005 de prijzen van autobrandstoffen weer flink omhoog.

Tegenover de prijsstijgingen stonden flinke prijsdalingen van verse groenten en fruit, en van bloemen en planten. Ook de prijzen van kleding en schoeisel daalden sterk, door de uitverkoop van de zomercollectie.

Per saldo daalden de consumentenprijzen in juli met 0,1 procent ten opzichte van juni. Dit is gelijk aan de prijsdaling tussen juni 2004 en juli 2004, zodat de inflatie gelijk bleef.

Energie belangrijkste oorzaak inflatie

Een steeds groter deel van de inflatie is aan de prijsontwikkeling van energie toe te schrijven. Gas, elektriciteit en autobrandstoffen dragen samen 1,0 procentpunt bij aan de inflatie. Dit is de hoogste bijdrage aan de inflatie van energie sinds april 2001. De overige artikelen zijn goed voor 0,6 procentpunt.

Autobrandstoffen waren in juli gemiddeld 10,7 procent duurder dan een jaar geleden. Voor benzine was dat 9,6 procent, voor LPG 11,2 procent en voor diesel zelfs 20,0 procent. De prijzen voor elektriciteit en gas lagen in juli respectievelijk 8,2 en 16,8 procent hoger dan in juli 2004.

Daarentegen is de inflatie in juli 2005 getemperd door de historisch lage huurstijging. Ook de prijsdaling van vers fruit en van bloemen en planten drukte het inflatiecijfer.

Nederlandse inflatie blijft internationaal gezien laag

De Nederlandse inflatie volgens de Europees geharmoniseerde methode (HICP) is in juli 2005 uitgekomen op 1,5 procent. Dat is even hoog als in juni. Eurostat, het Europese statistische bureau, verwacht dat de inflatie in de Eurozone in juli zal uitkomen op gemiddeld 2,2 procent. Dat is een lichte stijging ten opzichte van juni, toen de inflatie in de Eurozone 2,1 procent bedroeg.

Nederland blijft tot de landen behoren met de laagste inflatie in Europa. In de Eurozone was de inflatie in juni 2005 alleen lager in Portugal en Finland. Van de EU-lidstaten buiten de Eurozone hadden ook Zweden, Tsjechië en Polen een lagere inflatie.

De PDF bevat het volledige persbericht inclusief tabellen en grafieken.

Downloads

Relevante links