Een op de tien personenauto's is zakenauto

Ruim 10 procent van de bijna 7 miljoen personenauto’s in ons land staat op naam van een bedrijf. Deze zakenwagens zijn voor het grootste deel van een recent bouwjaar en ze rijden vooral op diesel of LPG.

Personenauto’s per bouwjaar

Jonge wagens

Van de personenauto’s jonger dan vijf jaar staat een kwart op naam van een bedrijf. De auto’s van het meest recente bouwjaar zijn voor zelfs 40 procent aangeschaft door bedrijven. Vijf jaar later zijn deze auto’s voor het overgrote deel overgegaan in particuliere handen. Nog maar 11 procent van alle zakenauto’s is ouder dan vijf jaar.

Diesel en LPG

Van alle personenauto’s in particulier bezit rijdt ruim 85 procent op benzine. Bij zakenauto’s is dat slechts de helft. Zakelijke personenwagens gebruiken in belangrijke mate ook diesel (43 procent) als brandstof en in mindere mate LPG (6 procent).

Personenauto’s op diesel per bouwjaar

Er is een nauwe samenhang tussen het gebruik van diesel en LPG bij zakenauto’s en het aantal gereden kilometers. Met auto’s op naam van een bedrijf worden per jaar ongeveer tweemaal zoveel kilometers gereden als met privéauto’s, namelijk 30 duizend km tegenover 15 duizend km.

Zwaar

Zakenauto’s komen vooral voor in de hogere prijs- en gewichtsklassen. Zestig procent van de personenauto’s voor particulier gebruik weegt nog geen 1050 kg. Van de zakenauto’s is nog geen 20 procent in dit segment terug te vinden. Ruim de helft weegt meer dan 1250 kg.

Personenauto’s per gewichtsklasse, 1 januari 2003

Huub Coninx

Bron : StatLine:

Personenauto’s naar eigendomssituatie

Personenauto’s naar brandstofsoort