Hoe honkvast zijn werknemers?

Ruim 1,1 miljoen mensen vonden in 1999 een nieuwe baan. Ruim de helft bestaat uit nieuwkomers; de overigen zijn van baan veranderd. Acht van de tien werknemers werken dus al langer dan een jaar bij de huidige werkgever. Een op de zeven is zelfs al twintig jaar of langer in dienst. Gemiddeld genomen zijn werknemers in 1999 negen jaar in dienst bij hun werkgever.

Werknemers (15-64 jaar) naar aantal dienstjaren, 1999
0671g1.gif (4534 bytes)

Vrouwen korter bij huidige werkgever

Mannen hebben gemiddeld tien dienstjaren, vrouwen maar zeven. Mannen hebben veel vaker een langer dienstverband dan vrouwen. Vrouwen onderbreken namelijk vaker hun carrière of stoppen ermee vanwege de zorg voor kinderen. Daarnaast leidt de stijgende arbeidsdeelname van vrouwen ertoe, dat een deel van hen nog maar weinig dienstjaren heeft.

Laagopgeleide werknemers hebben in 1999 gemiddeld 9,2 dienstjaren; hoogopgeleiden zijn gemiddeld 8,3 jaar in dienst. Laagopgeleide werknemers hebben iets vaker een dienstverband van twintig jaar of langer. Hoogopgeleiden werken daarentegen juist wat vaker korter dan vijf jaar bij de huidige werkgever.

Aantal dienstjaren stabiliseert

Van 1992 tot 1995 is het gemiddeld aantal dienstjaren van werknemers elk jaar toegenomen: van 8,4 jaar tot 9,0. Deze periode werd gekenmerkt door een minder goede arbeidsmarkt, waardoor mensen minder makkelijk van werkgever konden veranderen. Na 1995 groeide de werkgelegenheid en daardoor nam het aantal mensen dat van baan wisselde jaarlijks toe.

Baanwisselaars (15-64 jaar)
0671g2.gif (5556 bytes)

Hierdoor daalde in alle leeftijdsgroepen het aantal jaren dat men al bij de huidige werkgever werkt. Het gemiddeld aantal dienstjaren van de werknemers in Nederland stabiliseerde echter in deze periode op 9 jaar. Dat komt door de vergrijzing van de bevolking. Het aandeel personen van 45 jaar en ouder in de werkzame beroepsbevolking is de afgelopen jaren namelijk sterk toegenomen. Omdat zij gemiddeld een veel langer dienstverband hebben, trekken ze het gemiddelde omhoog.

De effecten van het meer van baan wisselen en de vergrijzing van de werkzame beroepsbevolking houden elkaar in evenwicht. Het aantal jaren dat werknemers bij dezelfde werkgever blijven, is daardoor stabiel.

Annemarie Boelens

Bron: CBS, Werken en Leren 2000/2001