Economische groei weer hoog

De betrekkelijk sterke groei van de Nederlandse economie houdt voorlopig aan. In het eerste kwartaal van dit jaar is het volume van het bruto binnenlands product 4,2% groter dan in het eerste kwartaal van 1999.

Het volume van de goederenproductie groeide het eerste kwartaal met 4,4%. De commerciële en niet commerciële dienstverlening namen toe met respectievelijk 4,9% en 2,0%. Deze groeicijfers zijn iets lager dan in het laatste kwartaal van vorig jaar. De ontwikkeling in de commerciële dienstverlening lijkt zich te stabiliseren op iets lager niveau dan dat van 1998. De groei bij de goederenproducenten is echter veel sterker dan in het eerste halfjaar van 1999.

Bruto binnenlands product (volume)
kwartaalmutaties t.o.v. vorig jaar

0540g1.gif (5774 bytes)

De bestedingen stijgen het eerste kwartaal van dit jaar minder het kwartaal ervoor. Dit geldt vooral voor de overheidsconsumptie en de investeringen in vaste activa door bedrijven. Dit komt vooral door incidentele oorzaken zoals de oplevering van grote projecten. Zonder deze invloeden is de investeringsgroei in het eerste kwartaal van dit jaar ongeveer gelijk aan die in het vierde kwartaal van vorig jaar.

Martin Mellens

Bron: CBS, Conjunctuurbericht mei 2000