Re-integratietrajecten door gemeenten, 1e en 2e halfjaar 2005

In bijgaande twee tabellensets staan aantallen en stromen re-integratietrajecten voor het eerste en het tweede halfjaar 2005. Er wordt onderscheid gemaakt naar:

a. re-integratie-doelgroep,

b. leeftijdsklasse,

c. geslacht en

d. herkomstgroepering.

Loonkostensubsidies worden gezien als een specifieke voorziening als onderdeel van een re-integratietraject.

Aantallen en stromen van de loonkostensubsidies zijn apart vermeld.

Verschillen tussen eind- en beginstanden

Er kunnen verschillen voorkomen tussen het aantal trajecten/loonkostensubsidies aan het einde van een halfjaar en het aantal trajecten/loonkostensubsidies aan het begin van het daarop volgende halfjaar. De belangrijkste verklaring hiervoor is administratieve vertraging in het werkproces van gemeenten: Na aanlevering van de informatie over een halfjaar wordt nog informatie ingevoerd in de administratie die betrekking heeft op dat halfjaar. Die informatie wordt dan pas zichtbaar in de levering over het volgende halfjaar.
Bij de loonkostensubsidies bedraagt dit verschil landelijk ca. 3 duizend subsidies tussen de eindstand van 2005-1e helft en de beginstand van 2005-2e helft.

Tabellenset eerste halfjaar 2005   

Tabellenset tweede halfjaar 2005   

Aanvullende informatie over de statistiek

De Statistiek Re-integratie door Gemeenten (SRG) bevat informatie over de personen voor wie de gemeenten de re-integratie dienen te verzorgen en waarvoor een traject loopt. De re-integratie doelgroep betreft:

1) In de gemeente woonachtige personen met een uitkering krachtens de WWB, BBZ, IOAW/IOAZ en waarvoor geldt dat zij met het oog op re-integratie een aanbod krijgen of al gestart zijn met een traject. Tevens gaat het om WWIK-uitkeringsgerechtigden, waarvoor gemeenten de re-integratie-informatie via de SRG verstrekken.

2) In de gemeente woonachtige personen zonder uitkering of met een ANW-uitkering, ingeschreven als werkzoekende, kenbaar hebben gemaakt voor re-integratie in aanmerking te willen komen en die vervolgens een aanbod krijgen.

3) Personen die door middel van een loonkostensubsidie naar werk zijn uitgestroomd of uitstromen en daardoor niet meer uitkerings-afhankelijk zijn of waarbij de uitkering kan worden verminderd door de inkomsten uit die gesubsidieerde arbeidsplaats.

4) Ten slotte kan het gaan om personen die weliswaar behoren tot de re-integratie doelgroep van het UWV, maar voor wie afspraken zijn gemaakt met de gemeente over de reïntegratie (WWB, art. 7, 3e lid, 2e volzin) en voor wie deze reïntegratie door de gemeente wordt gerealiseerd.

De gemeente die de ingezette voorzieningen voor een persoon bekostigt, levert de SRG-informatie aan. Doorgaans zal dit de woongemeente zijn, maar in het geval van buitensteedse ID-ers en WWik-ers kan het ook een niet-woongemeente zijn.

De laatste twee statistieken bevatten gegevens over gesubsidieerde arbeid. Gesubsidieerde arbeid wordt in de SRG gezien als een voorziening, onderdeel  uitmakend van een re-integratietraject.

Meer informatie over de SRG kunt u vinden bij Statistiek Re-integratie door Gemeenten