Auteur: Veronique Verhees, Manon Joosten, Lydia Geijtenbeek, Femke Hitzert, Gino Dingena, Niky van Geffen

Profielen voor instroom naar jeugdhulp in de gemeente Eindhoven

Over deze publicatie

Binnen de jeugdzorg is preventie belangrijk. Allereerst omdat daarmee veel leed voorkomen kan worden. Daarnaast kan preventie leiden tot een kostenbesparing; als er door een succesvolle preventieve maatregel minder jeugdigen instromen in een jeugdhulptraject, spaar je daarmee de kosten van die trajecten uit. Om deze ambities te realiseren heeft de gemeente Eindhoven meer inzicht nodig over jeugdigen met een verhoogd risico om in te stromen naar de jeugdhulp, nog voordat ze daadwerkelijk instromen.

Hiertoe heeft het CBS/UDC Eindhoven middels een classificatieboom-algoritme de patronen van instroom naar jeugdhulp in Eindhoven geanalyseerd. Dit algoritme bekijkt alle vooraf bepaalde achtergrondkenmerken van jeugdigen en hun ouders, en berekent welk kenmerk het beste groepen met veel of juist weinig instromers onderscheidt.
Het resultaat is een achttal hoog-instroomprofielen en vier laag-instroomprofielen.

1. Managementsamenvatting

Aanleiding en ambitie

Sinds de decentralisatie in het sociaal domein is de gemeente Eindhoven onder andere verantwoordelijk voor de jeugdzorg (jeugdhulp, jeugdbescherming en jeugdreclassering). Vanwege de toenemende zorgkosten heeft de gemeente een transformatieagenda ontwikkeld als onderdeel van het coalitieakkoord. Het doel hiervan is ‘betere zorg verlenen tegen lagere kosten’. In dat kader heeft de gemeente behoefte aan meer inzicht in de (mogelijke) gebruikers van jeugdzorg. Belangrijk is een goede balans tussen preventie en hulp zodat de beschikbare instrumenten zo effectief mogelijk ingezet kunnen worden. 
Binnen de jeugdzorg is preventie belangrijk. Allereerst omdat daarmee veel leed voorkomen kan worden. Daarnaast kan preventie leiden tot een kostenbesparing; als er door een succesvolle preventieve maatregel minder jeugdigen instromen in een jeugdhulptraject, spaar je daarmee de kosten van die trajecten uit.  Om deze ambities te realiseren heeft de gemeente Eindhoven meer inzicht nodig over jeugdigen met een verhoogd risico om in te stromen naar de jeugdhulp, nog voordat ze daadwerkelijk instromen.  

Het onderzoek

Hiertoe heeft het CBS/UDC Eindhoven1) middels een classificatieboom-algoritme de patronen van instroom naar jeugdhulp in Eindhoven geanalyseerd. Dit algoritme bekijkt alle vooraf bepaalde achtergrondkenmerken van jeugdigen en hun ouders, en berekent welk kenmerk het beste groepen met veel of juist weinig instromers onderscheidt. 
Het resultaat is een achttal hoog-instroomprofielen en vier laag-instroomprofielen.

Het resultaat

De hoge en lage instroomprofielen geven inzicht in de factoren die van invloed zijn op het wel of niet instromen in de jeugdhulp. Zo blijken bijvoorbeeld factoren als de afwezigheid van de juridische ouders, een mogelijk GGZ-traject van de ouders en slachtofferschap van de jeugdige (naast andere indicatoren) belangrijke indicatoren te zijn voor een hoog instroomrisico. Aan de andere kant zijn de aanwezigheid van beide juridische ouders, het opleidingsniveau van de ouders en het huishoudinkomen belangrijke voorspellers voor een laag instroomrisico van de jongere. 
De verschillende profielen worden in dit rapport uitgebreid beschreven en zijn op buurtniveau in kaart gebracht. 

Het vervolg

Met voorliggend onderzoek krijgt de gemeente Eindhoven voornamelijk meer inzicht in de mogelijke gebruikers van de jeugdzorg. Omdat het op buurtniveau in kaart gebracht is, kan dit helpen bij het buurtgericht inzetten van preventieve maatregelen. 
De resultaten van dit onderzoek hebben veel interessante vragen opgeroepen. Zo zou er nog verdiepingsonderzoek op bepaalde indicatoren kunnen plaatsvinden (waarom is de aanwezigheid van de ouders zo belangrijk?) of zouden preventieve maatregelen of de effectiviteit van jeugdhulptrajecten onderzocht kunnen worden (hebben bepaalde jeugdigen meer baat bij bepaalde preventieve maatregelen?). Tot slot lijkt het interessant om het onderzoek uit te breiden met gemeentelijke data en waar mogelijk de ‘zachte’ kant van het verhaal te belichten. 
1) Het CBS/UDC Eindhoven is een intensieve samenwerking tussen het CBS en de gemeente Eindhoven waarin beide partijen hun krachten bundelen op het gebied van datagedreven werken.

2. Inleiding

2.1 Aanleiding

Sinds de decentralisatie van het sociaal domein is de gemeente Eindhoven verantwoordelijk voor de jeugdzorg (jeugdhulp, jeugdbescherming en jeugdreclassering). Hierdoor is de verhouding tussen de gemeente en de inwoners veranderd. De inwoners zijn nu in grotere mate afhankelijk van de gemeente, en de gemeente voelt zich hiervoor verantwoordelijk. Ondertussen zien gemeenten de zorgkosten toenemen en zijn ze op zoek naar manieren om hierop in te spelen. Eindhoven heeft hierin een stap gezet met de ontwikkeling van een transformatieagenda als onderdeel van het coalitieakkoord. Het doel hiervan is ‘betere zorg verlenen tegen lagere kosten’. In het kader van deze transformatieagenda heeft de gemeente Eindhoven behoefte aan meer inzicht in de gebruikers van jeugdzorg. Het doel is een goede balans tussen preventie en hulp zodat de beschikbare instrumenten zo effectief mogelijk ingezet kunnen worden. Uiteindelijk willen we dat de inwoners zo vroeg en goed mogelijk de nodige ondersteuning krijgen.

Binnen de jeugdzorg krijgt preventie prioriteit in Eindhoven. Allereerst omdat daarmee veel leed voorkomen kan worden. Daarnaast kan preventie leiden tot een kostenbesparing; als er door een succesvolle preventieve maatregel minder jeugdigen instromen in een jeugdhulp traject, spaar je daarmee de kosten van die trajecten uit.

De jeugdigen die op dit moment gebruik maken van de jeugdzorg zijn goed in beeld bij de gemeente, maar het beste zou zijn als de gemeente deze jeugdigen eerder kan helpen, wanneer de problemen nog relatief klein zijn. Om deze ambities te realiseren heeft de gemeente Eindhoven meer inzicht nodig in welke jeugdigen een verhoogd risico hebben om in te stromen naar de jeugdhulp, nog voordat ze daadwerkelijk instromen.

2.2 Doel van dit onderzoek

Dit onderzoek geeft beter inzicht in welke jeugdigen in Eindhoven een verhoogd risico hebben om in te stromen in de jeugdzorg. Hiertoe analyseert het CBS UDC/Eindhoven de patronen van instroom naar jeugdhulp in Nederland, en vertaalt deze naar de Eindhovense situatie.
Een antwoord op deze vraag geeft de volgende inzichten:

  1. Als jeugdigen met een hoog instroomrisico in beeld zijn, is het misschien mogelijk om ze te benaderen en helpen vóórdat ze formele hulp nodig hebben. In een vroeger stadium zijn de problemen wellicht kleiner, en daardoor beter op te lossen.
  2. De gemeente kan de preventieve inzet in de sociale basis efficiënter en effectiever inzetten. Door binnen de preventieve inzet meer focus aan te brengen (gericht op de juiste inwoners en de juiste vraag van de inwoners) en door het toevoegen van preventieve inzet in de sociale basis welke momenteel ontbreekt.
  3. Als bekend is welke jeugdigen in Eindhoven een hoog instroomrisico hebben, kan de gemeente beter inschatten wat voor soort jeugdhulp er de komende periode nodig is, en waar mogelijk hier alvast op voorsorteren in het beleid. Bijvoorbeeld, als blijkt dat voornamelijk jonge kinderen een verhoogd risico lopen dan kan de gemeente besluiten meer in te zetten op preventieve maatregelen specifiek voor jonge kinderen. Ook zouden de inzichten gecommuniceerd kunnen worden naar bijvoorbeeld scholen zodat zij rekening kunnen houden met mogelijk kwetsbare kinderen.
  4. Door verschillen in instroom tussen Eindhovense buurten in kaart te brengen, kan de toekomstige jeugdhulp bovendien beter afgestemd worden op lokale behoeftes. 
  5. Een vergelijking tussen Eindhoven en heel Nederland geeft inzicht in de factoren die mogelijk bijdragen aan de relatief hoge instroom naar jeugdhulp in Eindhoven.
  6. Meer informatie over de verschillende factoren die invloed hebben op de instroom in de jeugdzorg bieden een goede basis voor het stellen van vervolgvragen en geeft mogelijk richting aan verder onderzoek.

2.3 Methode en aanpak

Dit onderzoek is gebaseerd op een eerder onderzoek dat uitgevoerd is door het CBS UDC/Heerlen2). Voor het huidige onderzoek heeft het CBS administratieve data gebruikt van alle Nederlandse jeugdigen om patronen te herkennen, hieruit profielen gevormd van jeugdigen met een hoog of juist laag risico om in te stromen naar jeugdhulp, en deze vervolgens toegepast op de Eindhovense situatie. Om te zorgen dat het onderzoek aansluit bij de praktijk van jeugdhulp in Eindhoven, was er een aantal keer uitgebreid overleg tussen de CBS-onderzoekers en medewerkers van de gemeente Eindhoven. 

Van Nederland in 2015, tot Eindhoven anno nu

In dit onderzoek is gezocht naar algemene patronen, en niet naar uitzonderingen. Om patronen te kunnen onderscheiden zijn echter grote aantallen nodig. Daarom was het uitgangspunt van dit onderzoek alle jeugdigen in Nederland. De patronen die hierbij zichtbaar worden, gebruiken we vervolgens om een beeld te schetsen van de jeugdigen in Eindhoven. We doen hierbij de aanname dat de patronen die we onderzoeken relatief stabiel zijn in de tijd. Omdat er voor 2015 een aantal aanvullende gegevens beschikbaar zijn, was dit het referentiejaar. Omdat we echter kijken naar patronen, is het uitgangspunt dat de uiteindelijke profielen algemeen geldig zijn, ook voor latere jaren. 
De populatie voor dit onderzoek bestaat uit alle jeugdigen van 0 tot en met 17 jaar, die op 1 januari 2015 stonden ingeschreven bij een Nederlandse gemeente (bijna 3,2 miljoen jeugdigen). Onder deze jeugdigen hebben we gekeken wie er instroomt naar jeugdhulp. Instroom betekent hier dat de jeugdige tussen 2 januari3) en 31 december 2015 jeugdhulp had, en daarvoor minimaal één dag geen jeugdhulp had.

Algoritme en profielen

Voor het verdelen van jeugdigen in groepen met veel of weinig instroom hebben we een classificatieboom-algoritme gebruikt. Dit algoritme bekijkt alle vooraf bepaalde achtergrondkenmerken van jeugdigen (zoals leeftijd, gezinssituatie, inkomen van de ouders; zie sectie 6.2 voor een volledig overzicht), en berekent welk kenmerk het beste groepen met veel of juist weinig instromers onderscheidt. Als bijvoorbeeld blijkt dat jongens en meisjes ongeveer even vaak instromen naar jeugdhulp, maar kinderen onder de 5 bijna niet instromen, dan zal het algoritme de groep opsplitsen op leeftijd, en niet op geslacht. 
Op deze manier wordt elke groep steeds verder opgesplitst, op het kenmerk dat bij die groep het beste instromers van niet-instromers onderscheidt. Het algoritme gaat net zolang door totdat er geen enkel kenmerk meer is dat substantieel bijdraagt aan het onderscheid tussen wel of geen instroom naar jeugdhulp. Bovendien stopt het algoritme als de groepen te klein dreigen te worden, zodat elke groep voldoende4) jeugdigen bevat om statistieken te maken.
Wanneer het algoritme alle jeugdigen ingedeeld heeft in groepen met veel of weinig instroom, selecteren we groepen met een opvallend hoge of juist lage instroom. Deze groepen noemen we profielen. Groepen jeugdigen waar de instroom naar jeugdhulp minstens tweemaal5) zo hoog is als gemiddeld in Nederland noemen we een hoog-instroom profiel. Groepen waarbij de instroom lager dan de helft is van het gemiddelde noemen we laag-instroom profiel. Deze profielen vormen de kern van dit onderzoek.

Achtergrondkenmerken van jeugdigen

In dit onderzoek wordt een grote hoeveelheid achtergrondkenmerken gebruikt, waaronder leeftijd, opleidingsniveau, en woonsituatie. Het vertrekpunt voor dit onderzoek was het longitudinale bestand over het sociaal domein, dat het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) heeft samengesteld in opdracht van VNG Realisatie6). Dit bestand combineert informatie over het gebruik van regelingen in het sociaal domein met achtergrondkenmerken van personen (zoals leeftijd, opleidingsniveau of woonsituatie) en zogenaamde life events (zoals verhuizing, slachtofferschap van een misdrijf, of het halen van een diploma) die mogelijk samenhangen met een beroep op regelingen in het sociaal domein. Zie sectie 6.2 voor een complete lijst van alle variabelen die gebruikt zijn.
Bij de selectie van kenmerken spelen twee uitgangspunten een rol:

  1. De data van het kenmerk moeten voor (bijna) alle Nederlandse jeugdigen beschikbaar zijn.
  2. Achtergrondkenmerken waarvan bekend is dat ze van invloed zijn op het welzijn van jeugdigen, moeten zo veel mogelijk opgenomen worden.

Deze twee uitgangspunten zijn niet altijd verenigbaar. Zo zijn meldingen van kindermishandeling in het kader van ‘Veilig thuis’ mogelijk zeer relevant, maar konden we deze niet gebruiken in dit onderzoek omdat de kwaliteit van de registratie in 2014-2015 nog onvoldoende was. Gegevens uit enquêtes zijn altijd slechts voor een beperkte groep beschikbaar, en daardoor ook niet bruikbaar bij dit onderzoek.

Inhoudelijke keuzes en aanpassingen

De kaders van dit onderzoek, zoals de populatie, het peiljaar, en het soort algoritme, waren vooraf vastgesteld. Daarnaast was er ruimte om samen met medewerkers van de gemeente Eindhoven (beleidsmakers en onderzoekers) af te stemmen hoe het onderzoek beter aan kon sluiten bij de kennis en behoeftes van de gemeente Eindhoven. Dit leidde onder meer tot de volgende keuzes:

  • Doelvariabele is instroom. Er is gekozen voor profielen met hoge instroom en niet voor bestaande jeugdhulp, omdat jeugdigen met bestaande jeugdhulp al in beeld zijn. Inzicht in instroom geeft meer kansen voor preventief beleid.
  • Relevante variabelen toegevoegd. Het gaat om: of het kind bij juridische vader of moeder woont, wat de leeftijd van de natuurlijke moeder was bij geboorte van het kind, het hoogste opleidingsniveau van de ouders, of de ouders bijstand, schuldhulpverlening of Wmo ontvangen, of een ouder gedetineerd is (geweest), of een ouder deelneemt aan een GGZ-traject, of ouders gescheiden zijn en zo ja, wanneer, en of ouders op verschillende adressen zijn gaan wonen.
  • Niet-relevante variabelen verwijderd. Omdat het oorspronkelijke bestand voor VNG Realisatie over het gehele sociaal domein ging, zat er een groot aantal variabelen in die niet relevant zijn op jeugdigen, zoals Wmo-gebruik van de jeugdige, echtscheidingen van de jeugdige, of pensioeninkomen. Deze variabele zijn logischerwijs niet relevant voor jeugdigen en zijn daarom uit het bestand gehaald.
  • Profielen met lage instroom. Er zijn ook lage-instroomprofielen geïdentificeerd. Deze geven namelijk inzicht welke kenmerken jeugdigen mogelijk ‘beschermen’ tegen instroom in jeugdhulp. Preventief beleid zou kunnen betekenen dat je jeugdigen de kans geeft om meer kenmerken te krijgen van een ‘laag’ profiel, voor zover dat mogelijk is.
  • Eenvoudige profielen. Een profiel op basis van te veel kenmerken is moeilijk te begrijpen en slecht te generaliseren. In dit project hebben we op drie manieren geprobeerd om de profielen begrijpelijk te houden. Allereerst is het algoritme zodanig ingesteld dat een profiel maximaal 10 kenmerken kan bevatten. Daarnaast hebben we bij de selectie van profielen een voorkeur gegeven voor eenvoudigere profielen7). Tot slot is voor de naamgeving van de profielen een selectie gemaakt van de 1, 2 of 3 meest bepalende8) kenmerken voor het profiel.
  • Geen GGZ-profiel. Het algoritme vindt als eerste een profiel van jeugdigen met een GGZ-traject. Omdat deze echter, op administratieve afwijkingen na, allemaal ook jeugdhulp ontvangen is dit profiel niet relevant in dit onderzoek. Daarom hebben we deze zo veel mogelijk buiten beschouwing gelaten. Voor jeugdbescherming geldt iets vergelijkbaars: de meeste jeugdigen met jeugdbescherming ontvangen jeugdhulp of stromen in naar jeugdhulp.
  • Verdiepingsslagen. Tot slot is er samen met de beleidsmakers van de gemeente Eindhoven bepaald welke verdiepingsonderzoeken nodig waren om het beeld duidelijker te schetsen. Zo blijkt de afwezigheid van een juridische ouder een belangrijke factor te zijn, evenals een ouder die een GGZ traject volgt. Hierop worden vervolgonderzoeken uitgevoerd en zullen apart worden gepubliceerd.

2.4 Leeswijzer

Dit rapport is als volgt opgebouwd. Na deze inleiding volgt in hoofdstuk 3 een overzicht van de profielen, met daarin aantallen, instroomkansen en voornaamste kenmerken. Daarna volgt in hoofdstuk 4 een beschrijving van elk van deze profielen, zoals deze in Eindhoven voorkomen. Deze bevat zowel een precieze afbakening van elk profiel, als ook een aantal achtergrondkenmerken van de jeugdigen in het profiel, zodat het makkelijker wordt om hier een beeld bij te vormen. Hoofdstuk 5 sluit het rapport af met een conclusie en aanbevelingen. Aanvullend is er nog hoofdstuk 6 met verschillende bijlages. Deze bevat allereerst een technische toelichting bij de gebruikte methode,  een lijst met alle gebruikte variabelen, en een lijst met het relatieve belang van alle variabelen.

2) Zie; https://www.cbs.nl/nl-nl/maatwerk/2019/28/instroom-naar-jeugdhulp-in-de-gemeente-heerlen-2015
3) Omdat de invoering van de decentralisatie per 1-1-2015 mogelijk heeft geleid tot administratieve correcties, hebben we trajecten die beginnen op 1 januari niet als instroom geteld. 
4) We hanteren hierbij een minimum van 30 jeugdigen in Eindhoven, wat neerkomt op ongeveer 2500 jeugdigen in Nederland.
5) De gemiddelde instroom naar jeugdhulp in Nederland was 4,7 procent in 2015, zie hoofdstuk 3. We tellen groepen die ongeveer tweemaal zo hoog zijn als ‘hoge instroom’, en tweemaal zo laag als ‘lage instroom’. Zodoende tellen groepen met een instroom boven de 9 procent als ‘hoge instroom’, en onder de 2,5 procent als ‘lage instroom’.
6) Een toelichting op dit project staat op de CBS website: https://www.cbs.nl/nl-nl/maatwerk/2018/13/longitudinale-analyse-sociaal-domein-2015
7) Het criterium dat we gebruikten om profielen te identificeren was dat de instroom meer dan 9 procent of minder dan 2,5 procent moet zijn. Soms werd in de analyse een profiel nog verder uitgesplitst. In dergelijke gevallen hebben we steeds het grootste en daarmee ook meest eenvoudige profiel genomen. 
8) Hoe bepalend de onderdelen waren hebben we beoordeeld aan de hand van een lineaire regressie van de kenmerken (X) op deelname aan het profiel (Y).

3. Overzicht van de profielen

3.1 Profielen met hoge of lage instroom

Voor heel Nederland geldt dat iets meer dan 4 procent van de jeugdigen in 2015 instroomde naar jeugdhulp. Hetzelfde geldt voor Eindhoven. In dit onderzoek hebben we op basis van een groot aantal achtergrondkenmerken acht groepen afgeleid waarbij de instroom minimaal het dubbele (9%) is van Nederland/Eindhoven, en nog eens vier groepen waarbij de instroom maximaal de helft (2%) is. Hieronder zijn profielen kort omschreven op basis van de voornaamste kenmerken. Zie hoofdstuk 4 voor meer gedetailleerde omschrijvingen van de profielen.

Omvang versus instroom

Voor de profielen zijn steeds twee getallen van belang: omvang en instroom. De omvang geeft aan hoeveel jeugdigen er binnen een profiel vallen. De instroom geeft aan welk deel van deze jeugdigen er daadwerkelijk instroomt naar jeugdhulp. Voor beleid is het gunstig als een profiel een grote omvang heeft; het gaat dan immers over grote groepen, waarvoor het zin heeft om specifiek beleid te maken. Tegelijkertijd is het gunstig als de instroom in een profiel zo hoog (of bij de laag-instroomprofielen juist laag) mogelijk is, zodat het profiel ook echt relevant is voor de instroom. Overigens geldt meestal dat grotere profielen een instroom hebben die dichter ligt bij het Nederlandse gemiddelde.

3.2 Profielen met hoog-instroomrisico

Acht profielen met een hoog instroomrisico

De hoge instroomprofielen labelen we H1 tot en met H8 (met de ‘H’ van hoog). De volgorde is gebaseerd op het aandeel jeugdigen dat daadwerkelijk instroomt naar jeugdhulp, van hoogste (H1) naar minst hoge aandeel instroom (H8). Het gaat om:

  • H1: Jeugdigen 6-11 jaar, ouder met GGZ-traject
  • H2: Eén juridische ouder afwezig, ouder dan 5 jaar, slachtoffer misdrijf
  • H3: Eén juridische ouder afwezig, ouder met GGZ-traject
  • H4: Eén juridische ouder afwezig, jongens 5-10 jaar
  • H5: Verdachten van 6-11 jaar
  • H6: Eén juridische ouder afwezig, ouder dan 11 jaar, bijstandssituatie
  • H7: Jeugdigen 11-16 jaar, GGZ traject ouder, lage WOZ-waarde woning
  • H8: Jongens 6-10 jaar, ouders niet hoogopgeleid

Omvang van hoge profielen

Hoeveel jeugdigen zaten in deze profielen? Bijna 7 procent van alle jeugdigen in Nederland valt binnen één van de hoge-instroomprofielen. Voor Eindhoven is dit hetzelfde. Dit komt neer op 1 595 Eindhovense jeugdigen in een hoog-instroomprofiel in 2015. De relatieve grootte van alle profielen is te zien in figuur 3.2.1. Zowel in Nederland als Eindhoven komen profielen H1, H5 en H7 het minst voor, en profiel H8 ‘Jongens van 6-10 jaar, ouders niet hoog opgeleid’ het meest.
In vergelijking met Nederland is het opvallend dat profiel H3 ‘Eén ouder afwezig, ouder met een GGZ-traject’ relatief vaker in Eindhoven voorkomt dan in de rest van Nederland. Andersom komt profiel H8 ‘Jongens van 6-10 jaar, ouders niet hoogopgeleid’ relatief minder in Eindhoven voor dan in de rest van Nederland.

3.2.1 Aandeel jeugdigen in de acht hoog-instroomprofielen, 2015
 H1: Jeugdigen 6-11 jaar, ouder met GGZ-traject (%)H2: Eén ouder afwezig, ouder dan 5 jaar, slachtoffer misdrijf (%)H3: Eén ouder afwezig, ouder met GGZ-traject (%)H4: Eén ouder afwezig, jongens 5-10 jaar (%)H5: Verdachten van 6-11 jaar (%)H6: Eén ouder afwezig, ouder dan 11 jaar, bijstandssituatie (%)H7: Jeugdigen 11-16 jaar, lage WOZ-waarde woning (%)H8: Jongens 6-10 jaar, ouders niet hoogopgeleid (%)
Nederland0,30,60,91,80,10,50,32,4
Eindhoven0,30,61,21,80,10,50,41,8
 

Aandeel instroom binnen hoge profielen

Welk deel van de jeugdigen in deze profielen stroomde daadwerkelijk in naar jeugdhulp? In heel Nederland stroomt 11,3 procent (24 795) van de jeugdigen in een hoog-instroomprofielen ook daadwerkelijk in naar jeugdhulp. Dat is fors hoger dan het gemiddelde van 4 procent. In Eindhoven is dit aandeel met 11,5 procent (295) nagenoeg hetzelfde. Voor heel Nederland is de instroom in profiel H1 ‘Jeugdigen 6-11 jaar, ouder met GGZ-traject’ het hoogst met ruim 15 procent. Voor Eindhoven is de instroom in profiel H5 ‘Verdachten van 6-11 jaar’ het hoogst (18%), echter is dit wel het kleinste profiel met slechts 35 jeugdigen in de stad. Het aandeel instroom in elk van de hoge profielen is te zien in figuur 3.2.2.

3.2.2 Aandeel instroom alle jeugdigen (ongeacht profiel) en per hoog-instroom profiel, 2015
 Nederland (%)Eindhoven (%)
alle jeugdigen4,14,2
profiel H115,413,3
profiel H213,913,2
profiel H313,413,3
profiel H412,011,2
profiel H511,118,2
profiel H610,510,1
profiel H79,711,2
profiel H89,39,9

Aandeel hoge profielen in instroom

Welk deel van de instroom kan voorspeld worden op basis van deze profielen? In 2015 stroomden in Eindhoven 1595 jeugdigen in naar jeugdhulp. Hiervan vielen er 295 binnen een profiel. Dat is ruim 18 procent van alle instroom. Dat is veel, aangezien de profielen gebaseerd zijn op een beperkte set van (administratieve) gegevens over de jeugdige en zijn of haar gezin. Potentieel belangrijke factoren, zoals bijvoorbeeld  het karakter van de jeugdige, de kwaliteit van de relatie tussen de ouders, of de sociale cohesie in de buurt zijn immers niet meegenomen. Vervolganalyses, bijvoorbeeld met koppelingen aan gemeentelijke data, kunnen het handelingsperspectief van deze profielen aanzienlijk verhogen. De gemeente heeft op een aantal vlakken meer data over de jongeren in huis, vooral wanneer zij of hun ouders al bekend zijn binnen het sociaal domein. 

Waar in Eindhoven wonen ze?

Jeugdigen in een hoog-instroom profiel komen relatief vaak voor in de volgende buurten: Vlokhoven, Vaartbroek, Generalenbuurt, Jagershoef en Het Ven (zie afbeelding 3.2.3). 

3.2.3 Aandeel jeugd uit profiel H (totaal) uitgesplitst naar buurt in Eindhoven
Wijk H totaal (%)
Binnenstad1
Bergen1
Witte Dame0
Fellenoord0
TU-terrein0
Irisbuurt4
Rochusbuurt0
Elzent-Noord0
Tuindorp3
Joriskwartier2
Bloemenplein1
Looiakkers0
Elzent-Zuid0
Kerstroosplein5
Gerardusplein11
Genneperzijde0
Roosten0
Eikenburg5
Sportpark Aalsterweg0
Puttense Dreef2
Poeijers0
Burghplan9
Sintenbuurt4
Tivoli9
Gijzenrooi2
Nieuwe Erven2
Kruidenbuurt6
Schuttersbosch0
Leenderheide0
Riel0
Villapark1
Lakerlopen8
Doornakkers-West10
Doornakkers-Oost10
Tongelresche Akkers3
Muschberg Geestenberg10
Urkhoven0
't Hofke14
Karpen0
Koudenhoven0
Limbeek-Zuid7
Limbeek-Noord0
Hemelrijken5
Gildebuurt2
Woenselse Watermolen0
Groenewoud21
Kronehoef8
Barrier9
Mensfoort14
Rapenland10
Vredeoord0
Generalenbuurt24
Oude Toren1
Hondsheuvels0
Oude Gracht-West4
Oude Gracht-Oost0
Eckartdal0
Driehoeksbos0
Prinsejagt14
Jagershoef20
't Hool8
Winkelcentrum0
Vlokhoven28
Kapelbeemd0
Kerkdorp Acht6
Achtse Barrier-Gunterslaer9
Achtse Barrier-Spaaihoef6
Achtse Barrier-Hoeven17
Woenselse Heide24
Tempel21
Blixembosch-West1
Blixembosch-Oost18
Castilielaan0
Eckart19
Luytelaer0
Vaartbroek28
Heesterakker7
Esp0
Bokt0
Eliasterrein, Vonderkwartier2
Philipsdorp8
Engelsbergen0
Schouwbroek6
Schoot2
Strijp S0
Hurk0
Het Ven21
Lievendaal11
Drents Dorp15
Zwaanstraat0
Wielewaal0
Herdgang0
Mispelhoef0
Beatrixkanaal-A20
Meerbos0
Grasrijk17
Bos- en Zandrijk9
Waterrijk1
Park Forum0
Flight Forum0
Eindhoven Airport0
Bosrijk3
Meerrijk0
Schrijversbuurt4
Oude Spoorbaan1
Hagenkamp0
Genderdal9
Blaarthem8
Rapelenburg0
Bennekel-Oost10
Bennekel-West, Gagelbosch5
Gennep0
Beemden0
Genderbeemd4
Hanevoet19
Ooievaarsnest0

3.3 Profielen met laag instroomrisico

Vier profielen met een laag instroomrisico

De lage instroomprofielen noemen we L1 tot en met L4 (met de ‘L’ van laag). De volgorde is gebaseerd op het aandeel jeugdigen dat daadwerkelijk instroomt naar jeugdhulp, in oplopende volgorde van laagste (L1) naar minst lage aandeel instroom (L4). Het gaat om:

  • L1: Kinderen 0-2 jaar, beide ouders in huishouden
  • L2: Meisjes 3-5 jaar, hoog huishoudinkomen
  • L3: Jongeren 17 jaar, beide ouders in huishouden
  • L4: Jongens 3-5 jaar, hoogopgeleide ouders

Omvang van lage profielen

Hoeveel jeugdigen zaten in deze profielen? In Nederland valt 28 procent van alle jeugdigen in één van deze laag-instroomprofielen. In Eindhoven is dat iets meer, namelijk 29 procent. In 2015 ging het om 11 130 Eindhovense jeugdigen. Profiel L1 “kind 0-2, beide ouders in huishouden” komt in zowel Eindhoven (16%) als Nederland (14%) het meest voor van alle laag-instroomprofielen. De andere drie lage instroomprofielen beschrijven samen 13 procent van de Nederlandse jeugdigen, en 14 procent in Eindhoven (zie figuur 3.3.1). 

3.3.1 Aandeel jeugdigen in de vier laag-instroomprofielen, 2015
 L1: Kinderen 0-2 jaar, beide ouders in huishouden (%)L2: Meisjes 3-5 jaar, hoog huishoudinkomen (%)L3: Jongeren 17 jaar, beide ouders in huishouden (%)L4: Jongens 3-5 jaar, hoogopgeleide ouders (%)
Nederland14,34,73,94,7
Eindhoven15,85,13,15,3

Aandeel instroom binnen lage profielen

Hoeveel procent van de jeugdigen in deze profielen stroomt in naar jeugdhulp? In Nederland en in Eindhoven is de instroom van jongeren in deze profielen naar jeugdhulp gemiddeld 1 procent. De instroom is het laagst in profiel L1 ‘Kinderen 0-2 jaar, beide ouders in het huishouden’ met minder dan 1 procent in zowel Nederland als Eindhoven. Zie 3.3.2 voor de aandeel instroom bij de lage profielen.

3.3.2 Aandeel instroom alle jeugdigen (ongeacht profiel) en per laag-instroom profiel, 2015
 Nederland (%)Eindhoven (%)
alle jeugdigen4,14,2
profiel L10,90,7
profiel L21,10,8
profiel L31,92,1
profiel L42,12,2
 

Waar in Eindhoven wonen ze?

Jeugdigen in de laag-instroom profielen komen relatief vaak voor in de buurt Blixembosch-Oost en Grasrijk (zie afbeelding 3.3.3).

3.3.3 Aandeel jeugd uit profiel L (totaal) uitgesplitst naar buurt in Eindhoven
Wijk L totaal (%)
Binnenstad2
Bergen3
Witte Dame1
Fellenoord0
TU-terrein0
Irisbuurt3
Rochusbuurt2
Elzent-Noord1
Tuindorp8
Joriskwartier1
Bloemenplein0
Looiakkers0
Elzent-Zuid0
Kerstroosplein4
Gerardusplein8
Genneperzijde3
Roosten2
Eikenburg3
Sportpark Aalsterweg0
Puttense Dreef4
Poeijers0
Burghplan5
Sintenbuurt5
Tivoli1
Gijzenrooi6
Nieuwe Erven0
Kruidenbuurt7
Schuttersbosch0
Leenderheide0
Riel0
Villapark6
Lakerlopen5
Doornakkers-West6
Doornakkers-Oost4
Tongelresche Akkers3
Muschberg Geestenberg8
Urkhoven0
't Hofke5
Karpen1
Koudenhoven0
Limbeek-Zuid2
Limbeek-Noord2
Hemelrijken3
Gildebuurt0
Woenselse Watermolen3
Groenewoud7
Kronehoef4
Barrier4
Mensfoort4
Rapenland4
Vredeoord0
Generalenbuurt9
Oude Toren1
Hondsheuvels0
Oude Gracht-West4
Oude Gracht-Oost4
Eckartdal0
Driehoeksbos1
Prinsejagt9
Jagershoef3
't Hool3
Winkelcentrum0
Vlokhoven5
Kapelbeemd0
Kerkdorp Acht6
Achtse Barrier-Gunterslaer8
Achtse Barrier-Spaaihoef12
Achtse Barrier-Hoeven8
Woenselse Heide10
Tempel8
Blixembosch-West6
Blixembosch-Oost21
Castilielaan0
Eckart6
Luytelaer1
Vaartbroek7
Heesterakker8
Esp0
Bokt0
Eliasterrein, Vonderkwartier8
Philipsdorp4
Engelsbergen2
Schouwbroek4
Schoot4
Strijp S0
Hurk0
Het Ven6
Lievendaal6
Drents Dorp2
Zwaanstraat0
Wielewaal0
Herdgang0
Mispelhoef0
Beatrixkanaal-A20
Meerbos0
Grasrijk21
Bos- en Zandrijk10
Waterrijk5
Park Forum0
Flight Forum0
Eindhoven Airport0
Bosrijk2
Meerrijk0
Schrijversbuurt9
Oude Spoorbaan3
Hagenkamp0
Genderdal2
Blaarthem3
Rapelenburg2
Bennekel-Oost5
Bennekel-West, Gagelbosch3
Gennep0
Beemden0
Genderbeemd8
Hanevoet8
Ooievaarsnest2
 

3.4 Belangrijkste kenmerken voor instroom

De gebruikte analyse kan op twee manieren inzicht geven in de variabelen die belangrijk zijn voor instroom naar jeugdhulp, namelijk:

  1. Allereerst via de profielen: variabelen die vaak voorkomen in de profielen zijn blijkbaar relevant. Het voordeel van deze aanpak is dat je de kenmerken niet in isolatie beschouwt, maar kijkt welke combinaties van factoren elkaar versterken of juist compenseren.
  2. Daarnaast berekent het gebruikte classificatieboom-algoritme (CRT) het ‘belang’ van elk van de variabelen, door bij elke splitsing in groepen met veel of weinig instroom te onthouden hoe goed elke variabele de groep kon opsplitsen. Deze berekening heeft als voordeel dat deze ook kijkt naar kenmerken die relevant zijn voor personen buiten de profielen. Bovendien neemt deze berekening variabelen mee die uiteindelijk niet in de classificatieboom kwamen, omdat ze een grote overlap hadden met een andere variabele. Zo overlapt ‘echtscheiding ouders’ bijvoorbeeld sterk met ‘kind woont bij beide juridische ouders’9).

Omdat beide methodes voordelen hebben, beschrijven we hieronder het belang van de variabelen op basis van zowel de berekening als de profielen.

Belang op basis van de berekening

Volgens de analyse zijn de aanwezigheid van de juridische ouders in het huishouden van het kind, de leeftijd van het kind en of het kind bij twee ouders woont de drie belangrijkste factoren. Daarna volgen ‘scheiding van ouders’ (inclusief samenwonende ouders), het schoolniveau van het kind, een bijstandsuitkering bij ouders en een GGZ-traject van (één van) de ouders.  
Deze lijst met variabelen biedt veel aanknopingspunten voor verdiepingsvragen. Bijvoorbeeld, weegt de aanwezigheid van de juridische moeder net zo zwaar als die van de juridische vader? En zijn er specifieke GGZ-trajecten van ouders die de instroomkansen verhogen? Gelden hier bijvoorbeeld erfelijke factoren? Ondanks dat een voordeel van deze analyse is dat alle factoren gezamenlijk in acht genomen worden, kan de gemeente ook naar de afzonderlijke factoren kijken om te bepalen waar mogelijk handelingsperspectief ligt. 

Belang op basis van de profielen

Door naar de profielen te kijken in plaats van de losse variabelen, kijk je ook naar welke combinaties van factoren elkaar versterken. Daarnaast kan je ‘beschermende factoren’ onderscheiden, die samenhangen met een laag profiel, en ‘risicofactoren’ die samenhangen met een hoog profiel. Let wel: hier gebruiken we niet enkel de profielnamen, maar de volledige profieldefinities uit hoofdstuk 4. Uit deze definities kunnen we afleiden dat:

  • Slachtofferschap van een misdrijf zijn vooral een probleem is als een jeugdige in een gebroken gezin woont. In andere profielen komt dit kenmerk namelijk niet voor;
  • Voor ouders met bijstand of ouders met een Nederlandse of Antilliaanse achtergrond geldt dat dit met name risicofactoren zijn in gezinnen zonder vader;
  • Een ouder met een GGZ-traject  voor verschillende gezinstypes een vergelijkbare invloed heeft; profiel H3 geeft aan dat dit bij gezinnen met maar één juridische ouder leidt dit tot risico op hoge instroom, terwijl L2 en L3 laten zien dat kinderen in een gezin met beide juridische ouders enkel een lage instroomkans hebben als geen van de ouders een GGZ-traject heeft;
  • Profielen L2 en L4 suggereren dat jonge jongens vooral baat hebben bij hoogopgeleide ouders en jonge meisjes eerder bij ouders met een redelijk inkomen;
  • De aanwezigheid van beide juridische ouders in het huishouden van het kind een gunstig effect op instroom naar jeugdhulp heeft; met beide ouders in het huishouden komt een kind eerder in een laag profiel, en zonder vader eerder in een hoog profiel;
  • Leeftijd een beschermende factor lijkt als deze laag (0-5 jaar) of juist hoog (17 jaar) is, en een risicofactor voor de middengroep (6-10 jaar).
9) Zie bijlage 6.2 voor een complete lijst van de indicatoren en hun relatieve belang in het model.

4. Eindhovense jeugdigen per profiel

Tot nu toe hebben we de profielen geïntroduceerd met een naam, gebaseerd op de meest onderscheidende kenmerken van het profiel. Voor de praktijk kan het echter relevant zijn om een scherper beeld te hebben van de profielen en de jeugdigen in elk profiel. Daarom geeft deze sectie een schets van elk profiel.
Elke ‘profielschets’ begint met de kenmerken die gebruikt zijn in het algoritme, om te bepalen of het profiel veel of juist weinig instroom naar jeugdhulp kent. Naast deze selectiecriteria geven we aanvullende informatie over de Eindhovense jeugdigen in het profiel, zoals geslacht, leeftijd, opleiding, gezinssituatie, of inkomen van het huishouden. Hierdoor wordt het makkelijker om een beeld te vormen van het soort jeugdigen in een bepaald profiel. Het kan het zijn dat bepaalde factoren de instroomkansen verhogen, wanneer dat het geval is wordt daarop ingegaan. Tot slot volgt een korte indicatie in welke Eindhovense buurten de jeugdigen in een profiel vooral wonen, inclusief kaart.

4.1 Hoog-instroomprofiel H1: Jeugdigen 6-11 jaar, ouder met GGZ-traject

Wie zitten er in het profiel?

In dit profiel zitten jeugdigen waarvan minstens één van de ouders in het huishouden van het kind in een GGZ-traject zit (zie figuur 4.1.1). Verder gaat het om jeugdigen die bij beide juridische ouders wonen, tussen de 6 en 11 jaar oud zijn en voornamelijk uit Nederland of de Antillen komen.

4.1.1 Ouders met GGZ-traject voor alle Eindhovense jeugdigen (boven) en voor Eindhovense jeugdigen in profiel H1 (onder)
 Jeugdigen Eindhoven
Ouders wel GGZ-traject1655
Ouders geen GGZ-traject36355
 

 profiel H1
Ouders wel GGZ-traject120
Ouders geen GGZ-traject0


Omvang en instroom

Dit profiel omvat 10 duizend jeugdigen, waarvan er 120 in Eindhoven wonen. In Nederland is dit het profiel met de hoogste instroom; 15 procent. In Eindhoven stroomde 13 procent van de jeugdigen in dit profiel in.

Wat voor Eindhovense jeugdigen zijn dit?

De jeugdigen wonen allen in een gezin met twee ouders, waarvan driekwart gehuwd is. De ouders zijn relatief hoog opgeleid, 65 procent heeft minimaal een HBO-opleiding afgerond, voor heel Eindhoven is dit 45 procent. Vergeleken met de andere hoog-instroomprofielen ligt het gemiddeld besteedbaar huishoudinkomen hoog; namelijk € 23 920,-. 83 procent van de jeugdigen in dit profiel woont in een koopwoning.

Versterkende factoren

Binnen dit profiel zijn er een aantal versterkende factoren die voor een hogere instroom zorgen. Bij jongens valt het op dat zij vaker instromen wanneer zij hoogopgeleide ouders hebben. Meisjes stromen vaker in wanneer zij in een woning wonen met een WOZ-waarde onder de € 193 500,-.

Waar in Eindhoven wonen ze?

De 120 jeugdigen met dit profiel vormen samen 0,3 procent van alle jeugdigen in Eindhoven. Deze jeugdigen komen relatief het vaakst voor in Blixembosch-Oost (7,5%, 10 jeugdigen), gevolgd door Het Ven, Achtse Barrier-Gunterslaer, Muschberg Geestenberg en Eikenburg (elk 4%, 5 jeugdigen). Zie figuur 4.1.2 voor de relatieve verdeling van profiel H1 over de Eindhovense buurten.

4.1.2 Aandeel jeugd uit profiel H1 uitgesplitst naar buurt in Eindhoven
Wijk Profiel H1 (%)
Binnenstad0
Bergen0
Witte Dame0
Fellenoord0
TU-terrein0
Irisbuurt0
Rochusbuurt0
Elzent-Noord0
Tuindorp0
Joriskwartier0
Bloemenplein0
Looiakkers0
Elzent-Zuid0
Kerstroosplein0
Gerardusplein3
Genneperzijde0
Roosten0
Eikenburg4
Sportpark Aalsterweg0
Puttense Dreef0
Poeijers0
Burghplan0
Sintenbuurt0
Tivoli0
Gijzenrooi0
Nieuwe Erven0
Kruidenbuurt0
Schuttersbosch0
Leenderheide0
Riel0
Villapark0
Lakerlopen0
Doornakkers-West0
Doornakkers-Oost0
Tongelresche Akkers0
Muschberg Geestenberg4
Urkhoven0
't Hofke0
Karpen0
Koudenhoven0
Limbeek-Zuid0
Limbeek-Noord0
Hemelrijken0
Gildebuurt0
Woenselse Watermolen0
Groenewoud3
Kronehoef0
Barrier3
Mensfoort0
Rapenland0
Vredeoord0
Generalenbuurt3
Oude Toren0
Hondsheuvels0
Oude Gracht-West0
Oude Gracht-Oost0
Eckartdal0
Driehoeksbos0
Prinsejagt0
Jagershoef3
't Hool0
Winkelcentrum0
Vlokhoven0
Kapelbeemd0
Kerkdorp Acht3
Achtse Barrier-Gunterslaer4
Achtse Barrier-Spaaihoef0
Achtse Barrier-Hoeven3
Woenselse Heide3
Tempel0
Blixembosch-West0
Blixembosch-Oost8
Castilielaan0
Eckart3
Luytelaer0
Vaartbroek0
Heesterakker0
Esp0
Bokt0
Eliasterrein, Vonderkwartier0
Philipsdorp0
Engelsbergen0
Schouwbroek0
Schoot0
Strijp S0
Hurk0
Het Ven4
Lievendaal0
Drents Dorp0
Zwaanstraat0
Wielewaal0
Herdgang0
Mispelhoef0
Beatrixkanaal-A20
Meerbos0
Grasrijk3
Bos- en Zandrijk3
Waterrijk0
Park Forum0
Flight Forum0
Eindhoven Airport0
Bosrijk3
Meerrijk0
Schrijversbuurt0
Oude Spoorbaan0
Hagenkamp0
Genderdal0
Blaarthem0
Rapelenburg0
Bennekel-Oost0
Bennekel-West, Gagelbosch0
Gennep0
Beemden0
Genderbeemd0
Hanevoet3
Ooievaarsnest0
 

4.2 Hoog-instroomprofiel H2: Eén ouder afwezig, ouder dan 5 jaar, slachtoffer misdrijf

Wie zitten er in het profiel?

In dit profiel zitten jeugdigen die minder dan vijf jaar geleden slachtoffer zijn geweest van een misdrijf. Het kan gaan om geweld, diefstal, zedendelict of een overig misdrijf. Daarnaast wonen deze jeugdigen niet bij beide juridische ouders in het huishouden en zijn ze ouder dan 5 jaar. Deze jeugdigen hebben als schooltype basisschool, vmbo-g/t of vmbo-b/k.

Omvang en instroom

Binnen dit profiel vallen ongeveer 18 duizend Nederlandse jeugdigen, waarvan 245 in Eindhoven. 13 procent van de Eindhovense jeugdigen in dit profiel stroomt door naar de jeugdhulp.

Wat voor Eindhovense jeugdigen zijn dit?

Het aandeel jeugdigen met een Nederlandse achtergrond in heel Nederland is hier 56 procent, ten opzichte van 62 procent in Eindhoven. De gemiddelde leeftijd in dit profiel is 14 jaar, met een duidelijk piek tussen de 12 en 17 jaar.  Opvallend is dat 76 procent in een eenoudergezin woont, de overige jeugdigen wonen bij een stiefouder of al op zichzelf. Van de jeugdigen die in een eenoudergezin woont, woont het grootste deel bij hun juridische moeder (79%).
De ouders van deze jeugdigen zijn relatief minder vaak hoog opgeleid, 16 procent heeft een HBO-opleiding of hoger behaald. Nagenoeg alle jeugdigen gaan nog naar school, het overgrote deel naar de middelbare school. 22 procent van de jeugdigen heeft een bijbaan naast school. 
Twee derde van de huishoudens van de jeugdigen is woonachtig in een corporatiewoning. 27 procent leeft van een bijstandsuitkering, het gemiddeld gestandaardiseerd huishoudinkomen ligt dan ook relatief laag met €16 316,-.

Versterkende factoren

Wanneer een jeugdige binnen dit profiel recentelijk (sinds 2012) verhuisd is, is de instroomkans hoger (zie figuur 4.2.1).

4.2.1 Recentelijk verhuisd voor alle Eindhovense jeugdigen (boven) en voor Eindhovense jeugdigen in profiel H2 (onder)
 Jeugdigen Eindhoven
Wel recentelijk verhuisd 5905
Niet recentelijk verhuisd 32105

 

 profiel H2
Wel recentelijk verhuisd 70
Niet recentelijk verhuisd 175


Waar in Eindhoven wonen ze?

In heel Eindhoven valt 0,6 procent  binnen dit profiel. Jeugdigen in dit profiel komen het meest voor in de buurten Vaartbroek (5%, 10 jeugdigen), Jagershoef (5%, 10 jeugdigen), Groenewoud (5%, 10 jeugdigen) en Mensfoort (4%, 10 jeugdigen). Zie afbeelding 4.2.2.

4.2.2 Aandeel jeugd uit profiel H2 uitgesplitst naar buurt in Eindhoven
Wijk Profiel H2 (%)
Binnenstad0
Bergen0
Witte Dame0
Fellenoord0
TU-terrein0
Irisbuurt0
Rochusbuurt0
Elzent-Noord0
Tuindorp0
Joriskwartier0
Bloemenplein0
Looiakkers0
Elzent-Zuid0
Kerstroosplein1
Gerardusplein1
Genneperzijde0
Roosten0
Eikenburg0
Sportpark Aalsterweg0
Puttense Dreef0
Poeijers0
Burghplan2
Sintenbuurt0
Tivoli2
Gijzenrooi0
Nieuwe Erven0
Kruidenbuurt0
Schuttersbosch0
Leenderheide0
Riel0
Villapark0
Lakerlopen2
Doornakkers-West0
Doornakkers-Oost1
Tongelresche Akkers0
Muschberg Geestenberg3
Urkhoven0
't Hofke3
Karpen0
Koudenhoven0
Limbeek-Zuid0
Limbeek-Noord0
Hemelrijken2
Gildebuurt1
Woenselse Watermolen0
Groenewoud5
Kronehoef2
Barrier2
Mensfoort4
Rapenland1
Vredeoord0
Generalenbuurt2
Oude Toren0
Hondsheuvels0
Oude Gracht-West0
Oude Gracht-Oost0
Eckartdal0
Driehoeksbos0
Prinsejagt2
Jagershoef5
't Hool2
Winkelcentrum0
Vlokhoven2
Kapelbeemd0
Kerkdorp Acht0
Achtse Barrier-Gunterslaer1
Achtse Barrier-Spaaihoef1
Achtse Barrier-Hoeven0
Woenselse Heide3
Tempel4
Blixembosch-West0
Blixembosch-Oost1
Castilielaan0
Eckart3
Luytelaer0
Vaartbroek5
Heesterakker0
Esp0
Bokt0
Eliasterrein, Vonderkwartier0
Philipsdorp2
Engelsbergen0
Schouwbroek0
Schoot0
Strijp S0
Hurk0
Het Ven4
Lievendaal0
Drents Dorp3
Zwaanstraat0
Wielewaal0
Herdgang0
Mispelhoef0
Beatrixkanaal-A20
Meerbos0
Grasrijk0
Bos- en Zandrijk1
Waterrijk0
Park Forum0
Flight Forum0
Eindhoven Airport0
Bosrijk0
Meerrijk0
Schrijversbuurt0
Oude Spoorbaan0
Hagenkamp0
Genderdal0
Blaarthem2
Rapelenburg0
Bennekel-Oost3
Bennekel-West, Gagelbosch0
Gennep0
Beemden0
Genderbeemd1
Hanevoet3
Ooievaarsnest0
 

4.3 Hoog-instroomprofiel H3: Eén ouder afwezig, ouder met GGZ-traject

Wie zitten er in het profiel?

In dit profiel zitten jeugdigen van 0-17 jaar waarvan minstens één van de juridische ouders in een GGZ-traject zit. Verder gaat het om jeugdigen waarvan niet beide juridische ouders in het huishouden wonen.

Omvang en instroom

Binnen dit profiel vallen 27 duizend Nederlandse jeugdigen, waarvan 470 in Eindhoven. In Eindhoven stroomde 13 procent van de jeugdigen in dit profiel in naar jeugdhulp.

Wat voor Eindhovense jeugdigen zijn dit?

Van de jeugdigen in dit profiel woont 80 procent in een eenoudergezin, de overige 20 procent woont bij een stiefouder. 93 procent van de jeugdigen woont bij de juridische moeder in het gezin. Maar liefst 46 procent van de gezinnen in dit profiel leeft van een bijstandsuitkering, ze hebben dus ook een relatief laag huishoudinkomen met €14 932,-. De meesten jeugdigen zitten nog op de basisschool, wanneer jeugdigen al naar het voortgezet onderwijs gaan is dat veelal naar het vmbo.

Versterkende factoren

De instroomkans is hoger (14%) wanneer de jeugdige als hoogst gevolgde opleidingsniveau het basisonderwijs of vmbo heeft (zie figuur 4.3.1). Wanneer deze jeugdige ook geen migratieachtergrond heeft, uit overige westerse landen of de Antillen komt stijgt de instroomkans nog meer (16%).

4.3.1 Hoogst gevolgde opleiding voor alle Eindhovense jeugdigen (boven) en voor Eindhovense jeugdigen in profiel H3 (onder)
 Jeugdigen Eindhoven
Geen onderwijs afgerond of 0 jaar26470
Basisonderwijs7870
Vmbo-b/k520
Vmbo-g/t485
Mbo30
Havo/vwo2465
Hbo/wo/doctor0
Onbekend170

 
 profiel H3
Geen onderwijs afgerond of 0 jaar295
Basisonderwijs130
Vmbo-b/k10
Vmbo-g/t10
Mbo0
Havo/vwo20
Hbo/wo/doctor0
Onbekend5

Waar in Eindhoven wonen ze?

Deze jeugdigen komen het vaakst voor in de buurten Vaartbroek (6%, 30 jeugdigen), Groenewoud (5%, 25 jeugdigen) en Generalenbuurt (5%, 25 jeugdigen). Zie afbeelding 4.3.2.

4.3.2 Aandeel jeugd uit profiel H3 uitgesplitst naar buurt in Eindhoven
Wijk Profiel H3 (%)
Binnenstad1
Bergen0
Witte Dame0
Fellenoord0
TU-terrein0
Irisbuurt0
Rochusbuurt0
Elzent-Noord0
Tuindorp0
Joriskwartier1
Bloemenplein0
Looiakkers0
Elzent-Zuid0
Kerstroosplein0
Gerardusplein1
Genneperzijde0
Roosten0
Eikenburg0
Sportpark Aalsterweg0
Puttense Dreef1
Poeijers0
Burghplan1
Sintenbuurt0
Tivoli3
Gijzenrooi0
Nieuwe Erven1
Kruidenbuurt1
Schuttersbosch0
Leenderheide0
Riel0
Villapark0
Lakerlopen2
Doornakkers-West2
Doornakkers-Oost2
Tongelresche Akkers1
Muschberg Geestenberg1
Urkhoven0
't Hofke2
Karpen0
Koudenhoven0
Limbeek-Zuid1
Limbeek-Noord0
Hemelrijken0
Gildebuurt1
Woenselse Watermolen0
Groenewoud5
Kronehoef2
Barrier0
Mensfoort2
Rapenland3
Vredeoord0
Generalenbuurt5
Oude Toren1
Hondsheuvels0
Oude Gracht-West1
Oude Gracht-Oost0
Eckartdal0
Driehoeksbos0
Prinsejagt2
Jagershoef3
't Hool3
Winkelcentrum0
Vlokhoven2
Kapelbeemd0
Kerkdorp Acht0
Achtse Barrier-Gunterslaer1
Achtse Barrier-Spaaihoef0
Achtse Barrier-Hoeven2
Woenselse Heide4
Tempel4
Blixembosch-West0
Blixembosch-Oost1
Castilielaan0
Eckart3
Luytelaer0
Vaartbroek6
Heesterakker0
Esp0
Bokt0
Eliasterrein, Vonderkwartier0
Philipsdorp1
Engelsbergen0
Schouwbroek0
Schoot1
Strijp S0
Hurk0
Het Ven4
Lievendaal2
Drents Dorp3
Zwaanstraat0
Wielewaal0
Herdgang0
Mispelhoef0
Beatrixkanaal-A20
Meerbos0
Grasrijk2
Bos- en Zandrijk1
Waterrijk0
Park Forum0
Flight Forum0
Eindhoven Airport0
Bosrijk0
Meerrijk0
Schrijversbuurt1
Oude Spoorbaan0
Hagenkamp0
Genderdal2
Blaarthem2
Rapelenburg0
Bennekel-Oost2
Bennekel-West, Gagelbosch1
Gennep0
Beemden0
Genderbeemd1
Hanevoet2
Ooievaarsnest0

4.4 Hoog-instroomprofiel H4: Één ouder afwezig, jongens 5-10 jaar

Wie zitten er in het profiel?

Dit profiel bestaat uit jongens van 5 tot en met 10 jaar oud, waarvan tenminste één juridische ouder afwezig is en een Nederlandse of Antilliaanse achtergrond hebben.

Omvang en instroom

Binnen dit profiel vallen 57 duizend Nederlandse jongens, waarvan 695 in Eindhoven. In Eindhoven stroomde 11 procent van de jongens in dit profiel in naar jeugdhulp.

Wat voor Eindhovense jeugdigen zijn dit?

Maar liefst 94 procent heeft een Nederlands achtergrond, de overige 6 procent heeft een Voormalig Nederlandse Antillen of Arubaanse migratieachtergrond. De gemiddelde leeftijd is 8 jaar en alle leeftijden komen ongeveer even vaak voor. Gezien de leeftijd is het logisch dat alle jeugdigen binnen dit profiel nog naar de basisschool gaan. 
Bijna driekwart van de jongens in dit profiel woont in een eenpersoonshuishouden. 85 procent van alle jeugdigen in dit profiel wonen bij hun juridische moeder in het gezin. Van de ouders is één derde hoogopgeleid en 17 procent is afhankelijk van een bijstandsuitkering. 53 procent van alle huishoudens woont in een corporatiewoning.

Versterkende factoren

Binnen dit profiel is de instroomkans van jeugdigen met lager opgeleide ouders iets hoger (13%) dan die van hoger opgeleide ouders (10%). Zie figuur 4.4.1.

4.4.1 Opleidingsniveau ouders voor alle Eindhovense jeugdigen (boven) en voor Eindhovense jeugdigen in profiel H4 (onder)
 Jeugdigen Eindhoven
Basisonderwijs2740
Vmbo-b/k625
Vmbo-g/t1905
Mbo7915
Havo/vwo1985
Hbo/wo/doctor17140
Onbekend5705

 profiel H4
Basisonderwijs35
Vmbo-b/k15
Vmbo-g/t50
Mbo205
Havo/vwo40
Hbo/wo/doctor225
Onbekend115
 

Waar in Eindhoven wonen ze?

De meeste jeugdigen in dit profiel wonen in Vaartbroek (4%, 25 jeugdigen). En relatief gezien wonen deze jeugdigen vaak in Lievendaal en Drents Dorp. Zie afbeelding 4.4.2.

4.4.2 Aandeel jeugd uit profiel H4 uitgesplitst naar buurt in Eindhoven
Wijk Profiel H4 (%)
Binnenstad0
Bergen1
Witte Dame0
Fellenoord0
TU-terrein0
Irisbuurt0
Rochusbuurt0
Elzent-Noord0
Tuindorp2
Joriskwartier0
Bloemenplein1
Looiakkers0
Elzent-Zuid0
Kerstroosplein1
Gerardusplein2
Genneperzijde0
Roosten0
Eikenburg1
Sportpark Aalsterweg0
Puttense Dreef0
Poeijers0
Burghplan2
Sintenbuurt1
Tivoli1
Gijzenrooi1
Nieuwe Erven1
Kruidenbuurt2
Schuttersbosch0
Leenderheide0
Riel0
Villapark1
Lakerlopen1
Doornakkers-West2
Doornakkers-Oost2
Tongelresche Akkers1
Muschberg Geestenberg1
Urkhoven0
't Hofke1
Karpen0
Koudenhoven0
Limbeek-Zuid1
Limbeek-Noord0
Hemelrijken0
Gildebuurt0
Woenselse Watermolen0
Groenewoud2
Kronehoef1
Barrier1
Mensfoort1
Rapenland1
Vredeoord0
Generalenbuurt3
Oude Toren0
Hondsheuvels0
Oude Gracht-West1
Oude Gracht-Oost0
Eckartdal0
Driehoeksbos0
Prinsejagt1
Jagershoef2
't Hool1
Winkelcentrum0
Vlokhoven1
Kapelbeemd0
Kerkdorp Acht1
Achtse Barrier-Gunterslaer2
Achtse Barrier-Spaaihoef2
Achtse Barrier-Hoeven2
Woenselse Heide3
Tempel2
Blixembosch-West0
Blixembosch-Oost2
Castilielaan0
Eckart2
Luytelaer0
Vaartbroek4
Heesterakker1
Esp0
Bokt0
Eliasterrein, Vonderkwartier1
Philipsdorp2
Engelsbergen0
Schouwbroek1
Schoot1
Strijp S0
Hurk0
Het Ven3
Lievendaal3
Drents Dorp2
Zwaanstraat0
Wielewaal0
Herdgang0
Mispelhoef0
Beatrixkanaal-A20
Meerbos0
Grasrijk3
Bos- en Zandrijk1
Waterrijk1
Park Forum0
Flight Forum0
Eindhoven Airport0
Bosrijk0
Meerrijk0
Schrijversbuurt1
Oude Spoorbaan1
Hagenkamp0
Genderdal1
Blaarthem1
Rapelenburg0
Bennekel-Oost2
Bennekel-West, Gagelbosch2
Gennep0
Beemden0
Genderbeemd0
Hanevoet3
Ooievaarsnest0

4.5 Hoog-instroomprofiel H5: Verdachten van 6-11 jaar

Wie zit er in het profiel?

In dit profiel zitten jeugdigen van 6 tot 11 jaar die na 2012 een proces verbaal hebben ontvangen op verdenking van het plegen van een misdrijf.

Omvang en instroom

Dit is het kleinste profiel met daarin 4 135 Nederlandse jeugdigen, waarvan slechts 35 in Eindhoven. In Eindhoven stroomde 18 procent van de jeugdigen in dit profiel in naar jeugdhulp en is daarmee het profiel met de hoogste instroomkans.

Wat voor Eindhovense jeugdigen zijn dit?

Gezien de kleine omvang van dit profiel kunnen we niets zeggen over de specifieke achtergrondkenmerken omdat deze onthullend kunnen zijn en de variabelen teveel onderhevig kunnen zijn aan willekeur.

Waar in Eindhoven wonen ze?

Verreweg de sterkste concentratie jeugdigen uit dit profiel woont in Vlokhoven (15%, 5 jeugdigen). Zie afbeelding 4.5.1.

4.5.1 Aandeel jeugd uit profiel H5 uitgesplitst naar buurt in Eindhoven
Wijk Profiel H5 (%)
Binnenstad0
Bergen0
Witte Dame0
Fellenoord0
TU-terrein0
Irisbuurt0
Rochusbuurt0
Elzent-Noord0
Tuindorp0
Joriskwartier0
Bloemenplein0
Looiakkers0
Elzent-Zuid0
Kerstroosplein0
Gerardusplein0
Genneperzijde0
Roosten0
Eikenburg0
Sportpark Aalsterweg0
Puttense Dreef0
Poeijers0
Burghplan0
Sintenbuurt0
Tivoli0
Gijzenrooi0
Nieuwe Erven0
Kruidenbuurt0
Schuttersbosch0
Leenderheide0
Riel0
Villapark0
Lakerlopen0
Doornakkers-West0
Doornakkers-Oost0
Tongelresche Akkers0
Muschberg Geestenberg0
Urkhoven0
't Hofke0
Karpen0
Koudenhoven0
Limbeek-Zuid0
Limbeek-Noord0
Hemelrijken0
Gildebuurt0
Woenselse Watermolen0
Groenewoud0
Kronehoef0
Barrier0
Mensfoort0
Rapenland0
Vredeoord0
Generalenbuurt0
Oude Toren0
Hondsheuvels0
Oude Gracht-West0
Oude Gracht-Oost0
Eckartdal0
Driehoeksbos0
Prinsejagt0
Jagershoef0
't Hool0
Winkelcentrum0
Vlokhoven15
Kapelbeemd0
Kerkdorp Acht0
Achtse Barrier-Gunterslaer0
Achtse Barrier-Spaaihoef0
Achtse Barrier-Hoeven0
Woenselse Heide0
Tempel0
Blixembosch-West0
Blixembosch-Oost0
Castilielaan0
Eckart0
Luytelaer0
Vaartbroek0
Heesterakker0
Esp0
Bokt0
Eliasterrein, Vonderkwartier0
Philipsdorp0
Engelsbergen0
Schouwbroek0
Schoot0
Strijp S0
Hurk0
Het Ven0
Lievendaal0
Drents Dorp0
Zwaanstraat0
Wielewaal0
Herdgang0
Mispelhoef0
Beatrixkanaal-A20
Meerbos0
Grasrijk0
Bos- en Zandrijk0
Waterrijk0
Park Forum0
Flight Forum0
Eindhoven Airport0
Bosrijk0
Meerrijk0
Schrijversbuurt0
Oude Spoorbaan0
Hagenkamp0
Genderdal0
Blaarthem0
Rapelenburg0
Bennekel-Oost0
Bennekel-West, Gagelbosch0
Gennep0
Beemden0
Genderbeemd0
Hanevoet0
Ooievaarsnest0

4.6 Hoog-instroomprofiel H6: Eén ouder afwezig, ouder dan 11 jaar, bijstandssituatie

Wie zitten er in het profiel?

Dit profiel bestaat uit jongeren die ouder dan 11 jaar zijn, niet bij beide juridische ouders in het huishouden wonen en waarvan het gezin leeft van een bijstandsuitkering.

Omvang en instroom

Binnen dit profiel vallen ongeveer 14 duizend Nederlandse jeugdigen, waarvan 200 in Eindhoven. 10% van de Eindhovense jeugdigen in dit profiel stroomt door naar de jeugdhulp.

Wat voor Eindhovense jeugdigen zijn dit?

Het aandeel jeugdigen in Nederland met een Nederlandse achtergrond is hier 83 procent, dit is hoog ten opzichte van de 62 procent in Eindhoven. De overige 17 procent heeft een Antilliaanse of Arubaanse migratieachtergrond. De gemiddelde leeftijd in dit profiel is 13 jaar. 
92 procent van de jeugdigen in dit profiel is woonachtig in een eenoudergezin en 93 procent woont bij zijn of haar juridische moeder in huis (zie figuur 4.6.1). De ouders van de jeugdigen in dit profiel zijn over het algemeen laag opgeleid; 93 procent heeft maximaal een Mbo-opleiding afgerond. De jeugdigen zitten vaak nog op de middelbare school en volgen dan meestal een vmbo-opleiding. Alle gezinnen binnen dit profiel zijn afhankelijk van een bijstandsuitkering, het is dan ook logisch dat het gemiddelde gestandaardiseerd huishoudinkomen laag is, namelijk €12 705,-. Ook de gemiddelde WOZ-waarde is de laagste van alle hoge instroomprofielen; €159 944,-. 92 procent van de huishoudens woont in een corporatiewoning.

4.6.1 Ouders in huishouden voor alle Eindhovense jeugdigen (boven) en voor Eindhovense jeugdigen in profiel H6 (onder)
 "Jeugdigen Eindhoven
'29405
Beide ouders in het huishouden900
Alleen vader in het huishouden7165
Alleen moeder in het huishouden5
Geen ouders in het huishouden535

 profiel H6
Beide ouders in het huishouden0
Alleen vader in het huishouden15
Alleen moeder in het huishouden185
Geen ouders in het huishouden0
Geen kind in huishouden0

Waar in Eindhoven wonen ze?

In heel Eindhoven valt 0,5 procent binnen dit profiel. Jeugdigen in dit profiel komen het meest voor in de buurten Vaartbroek (8%, 15 jeugdigen) en de Tempel (6%, 10 jeugdigen). Wat verder opvalt is dat deze jongeren relatief vaker dan verwacht wonen in de buurten Drents Dorp en Lievendaal.  Zie afbeelding 4.6.2.

4.6.2 Aandeel jeugd uit profiel H6 uitgesplitst naar buurt in Eindhoven
Wijk Profiel H6 (%)
Binnenstad0
Bergen0
Witte Dame0
Fellenoord0
TU-terrein0
Irisbuurt0
Rochusbuurt0
Elzent-Noord0
Tuindorp0
Joriskwartier0
Bloemenplein0
Looiakkers0
Elzent-Zuid0
Kerstroosplein2
Gerardusplein0
Genneperzijde0
Roosten0
Eikenburg0
Sportpark Aalsterweg0
Puttense Dreef0
Poeijers0
Burghplan2
Sintenbuurt3
Tivoli2
Gijzenrooi0
Nieuwe Erven0
Kruidenbuurt2
Schuttersbosch0
Leenderheide0
Riel0
Villapark0
Lakerlopen0
Doornakkers-West3
Doornakkers-Oost4
Tongelresche Akkers0
Muschberg Geestenberg0
Urkhoven0
't Hofke2
Karpen0
Koudenhoven0
Limbeek-Zuid3
Limbeek-Noord0
Hemelrijken2
Gildebuurt0
Woenselse Watermolen0
Groenewoud3
Kronehoef0
Barrier2
Mensfoort2
Rapenland2
Vredeoord0
Generalenbuurt3
Oude Toren0
Hondsheuvels0
Oude Gracht-West0
Oude Gracht-Oost0
Eckartdal0
Driehoeksbos0
Prinsejagt4
Jagershoef3
't Hool2
Winkelcentrum0
Vlokhoven3
Kapelbeemd0
Kerkdorp Acht0
Achtse Barrier-Gunterslaer0
Achtse Barrier-Spaaihoef0
Achtse Barrier-Hoeven2
Woenselse Heide4
Tempel6
Blixembosch-West0
Blixembosch-Oost0
Castilielaan0
Eckart4
Luytelaer0
Vaartbroek8
Heesterakker0
Esp0
Bokt0
Eliasterrein, Vonderkwartier0
Philipsdorp3
Engelsbergen0
Schouwbroek0
Schoot0
Strijp S0
Hurk0
Het Ven3
Lievendaal4
Drents Dorp5
Zwaanstraat0
Wielewaal0
Herdgang0
Mispelhoef0
Beatrixkanaal-A20
Meerbos0
Grasrijk2
Bos- en Zandrijk0
Waterrijk0
Park Forum0
Flight Forum0
Eindhoven Airport0
Bosrijk0
Meerrijk0
Schrijversbuurt0
Oude Spoorbaan0
Hagenkamp0
Genderdal3
Blaarthem2
Rapelenburg0
Bennekel-Oost2
Bennekel-West, Gagelbosch0
Gennep0
Beemden0
Genderbeemd0
Hanevoet2
Ooievaarsnest0

4.7 Hoog-instroomprofiel H7: Jeugdigen 11-16 jaar, ouder met GGZ traject, lage WOZ-waarde woning

Wie zitten er in het profiel?

In dit profiel zitten jeugdigen van 11 tot en met 16 jaar waarvan tenminste één ouder een GGZ-traject volgt en waarvan de WOZ-waarde van de woning onder €223 500,- ligt. In dit profiel zitten geen jeugdigen met een Turkse of Marokkaanse migratieachtergrond.

Omvang en instroom

Binnen dit profiel vallen ongeveer 9 500 Nederlandse jeugdigen, waarvan 135 in Eindhoven. 11 procent van de Eindhovense jeugdigen in dit profiel stroomt door naar de jeugdhulp.

Wat voor Eindhovense jeugdigen zijn dit?

Het aandeel jeugdigen zonder migratieachtergrond in dit profiel is 61 procent,  het overige deel heeft een ‘overig niet westerse’ (19%), ‘overig westerse’ (16%) of een Surinaamse migratieachtergrond. De gemiddelde leeftijd in dit profiel is 15 jaar, met een lichte piek bij 11 tot 13 jaar (figuur 4.7.1). Gezien de leeftijd is het logisch dat veel van deze jeugdigen nog op de middelbare school zitten. Het overgrote deel doet een vmbo-opleiding. 
De jeugdigen in dit profiel wonen bij beide juridische ouders in het huishouden, deze ouders zijn in 81 procent van de gevallen gehuwd. Van deze ouders is 26 procent hoog opgeleid en is 11 procent afhankelijk van een bijstandsuitkering. Het gemiddelde gestandaardiseerd huishoudinkomen ligt op €18 564,-. 61 procent woont in een koopwoning, maar de gemiddelde WOZ-waarde is de op één na laagste van alle hoge instroomprofielen; €173 799,-.

4.7.1 Leeftijd voor alle Eindhovense jeugdigen en voor Eindhovense jeugdigen in profiel H7
LeeftijdJeugdigen Eindhoven (%)H7 (%)
06,20
15,80
25,90
36,10
46,10
56,10
65,70
75,50
85,20
94,90
105,10
115,320,9
125,417,2
135,421,6
145,414,9
155,312,7
165,312,7
175,10

Waar in Eindhoven wonen ze?

De jeugdigen uit dit profiel komen het vaakst voor in de buurten Woenselse Heide, Mensfoort, Generalenbuurt en ’t Hofke (allen 4%, 5 jeugdigen). Zie afbeelding 4.7.2.

4.7.2 Aandeel jeugd uit profiel H7 uitgesplitst naar buurt in Eindhoven
Wijk Profiel H7 (%)
Binnenstad0
Bergen0
Witte Dame0
Fellenoord0
TU-terrein0
Irisbuurt4
Rochusbuurt0
Elzent-Noord0
Tuindorp0
Joriskwartier0
Bloemenplein0
Looiakkers0
Elzent-Zuid0
Kerstroosplein0
Gerardusplein3
Genneperzijde0
Roosten0
Eikenburg0
Sportpark Aalsterweg0
Puttense Dreef0
Poeijers0
Burghplan0
Sintenbuurt0
Tivoli0
Gijzenrooi0
Nieuwe Erven0
Kruidenbuurt0
Schuttersbosch0
Leenderheide0
Riel0
Villapark0
Lakerlopen3
Doornakkers-West0
Doornakkers-Oost0
Tongelresche Akkers0
Muschberg Geestenberg0
Urkhoven0
't Hofke4
Karpen0
Koudenhoven0
Limbeek-Zuid2
Limbeek-Noord0
Hemelrijken0
Gildebuurt0
Woenselse Watermolen0
Groenewoud2
Kronehoef2
Barrier0
Mensfoort4
Rapenland2
Vredeoord0
Generalenbuurt4
Oude Toren0
Hondsheuvels0
Oude Gracht-West0
Oude Gracht-Oost0
Eckartdal0
Driehoeksbos0
Prinsejagt2
Jagershoef3
't Hool0
Winkelcentrum0
Vlokhoven4
Kapelbeemd0
Kerkdorp Acht0
Achtse Barrier-Gunterslaer0
Achtse Barrier-Spaaihoef0
Achtse Barrier-Hoeven4
Woenselse Heide4
Tempel2
Blixembosch-West0
Blixembosch-Oost0
Castilielaan0
Eckart2
Luytelaer0
Vaartbroek3
Heesterakker4
Esp0
Bokt0
Eliasterrein, Vonderkwartier0
Philipsdorp0
Engelsbergen0
Schouwbroek4
Schoot0
Strijp S0
Hurk0
Het Ven0
Lievendaal0
Drents Dorp0
Zwaanstraat0
Wielewaal0
Herdgang0
Mispelhoef0
Beatrixkanaal-A20
Meerbos0
Grasrijk0
Bos- en Zandrijk0
Waterrijk0
Park Forum0
Flight Forum0
Eindhoven Airport0
Bosrijk0
Meerrijk0
Schrijversbuurt0
Oude Spoorbaan0
Hagenkamp0
Genderdal2
Blaarthem0
Rapelenburg0
Bennekel-Oost0
Bennekel-West, Gagelbosch0
Gennep0
Beemden0
Genderbeemd0
Hanevoet4
Ooievaarsnest0

4.8 Hoog-instroomprofiel H8: Jongens 6-10 jaar, ouders niet hoogopgeleid

Wie zitten er in het profiel?

In dit profiel zitten jongens van 6 tot en met 10 jaar oud waarvan de ouders niet hoogopgeleid zijn. Deze jeugdigen hebben allemaal een Nederlandse, Antilliaanse of Arubaanse migratieachtergrond.

Omvang en instroom

Dit profiel omvat 78 duizend jeugdigen, waarvan er 665 in Eindhoven wonen. In Eindhoven stroomde 10 procent van de jeugdigen in dit profiel in.

Wat voor Eindhovense jeugdigen zijn dit?

De gemiddelde leeftijd van de jongens in dit profiel is 8 jaar, het is dus logisch dat zij allen nog op de basisschool zitten. De jeugdigen wonen allemaal in een gezin met twee juridische ouders, waarvan 72 procent gehuwd is. Deze ouders zijn relatief laag opgeleid; niemand heeft een Hbo-opleiding of hoger afgerond. Wel is slechts 3 procent van de huishoudens afhankelijk van een bijstandsuitkering, het gemiddelde gestandaardiseerd huishoudinkomen ligt op €20 246,-. 
Meer dan driekwart van de gezinnen woont in een koopwoning en de gemiddelde WOZ-waarde van de woning is €208 715,-.

Versterkende factoren

Wanneer één van de ouders van de jongens in dit profiel een GGZ-traject volgt verhoogt dit de instroomkans naar 17 procent (figuur 4.8.1). Daarnaast zijn jongens van 7 en 8 jaar in dit profiel een grotere risicogroep, zij hebben een instroomkans van 11 procent.

4.8.1 Ouders met GGZ-traject voor alle Eindhovense jeugdigen (boven) en voor Eindhovense jeugdigen in profiel H8 (onder)
 Jeugdigen Eindhoven
Ouders geen GGZ-traject36355
Ouders wel GGZ-traject1655

 profiel H8
Ouders geen GGZ-traject630
Ouders wel GGZ-traject35

Waar in Eindhoven wonen ze?

Deze jongens zijn redelijk verdeeld over de stad. Wel komen ze iets vaker voor in Grasrijk (7%, 45 jeugdigen), Blixembosch Oost (6%, 35 jeugdigen) en Generalenbuurt (4%, 30 jeugdigen). Zie afbeelding 4.8.2.

4.8.2 Aandeel jeugd uit profiel H8 uitgesplitst naar buurt in Eindhoven
Wijk Profiel H8 (%)
Binnenstad0
Bergen0
Witte Dame0
Fellenoord0
TU-terrein0
Irisbuurt0
Rochusbuurt0
Elzent-Noord0
Tuindorp1
Joriskwartier1
Bloemenplein0
Looiakkers0
Elzent-Zuid0
Kerstroosplein1
Gerardusplein1
Genneperzijde0
Roosten0
Eikenburg0
Sportpark Aalsterweg0
Puttense Dreef1
Poeijers0
Burghplan2
Sintenbuurt0
Tivoli1
Gijzenrooi1
Nieuwe Erven0
Kruidenbuurt1
Schuttersbosch0
Leenderheide0
Riel0
Villapark0
Lakerlopen0
Doornakkers-West3
Doornakkers-Oost1
Tongelresche Akkers1
Muschberg Geestenberg1
Urkhoven0
't Hofke2
Karpen0
Koudenhoven0
Limbeek-Zuid0
Limbeek-Noord0
Hemelrijken1
Gildebuurt0
Woenselse Watermolen0
Groenewoud1
Kronehoef1
Barrier1
Mensfoort1
Rapenland1
Vredeoord0
Generalenbuurt4
Oude Toren0
Hondsheuvels0
Oude Gracht-West2
Oude Gracht-Oost0
Eckartdal0
Driehoeksbos0
Prinsejagt3
Jagershoef1
't Hool0
Winkelcentrum0
Vlokhoven1
Kapelbeemd0
Kerkdorp Acht2
Achtse Barrier-Gunterslaer1
Achtse Barrier-Spaaihoef3
Achtse Barrier-Hoeven4
Woenselse Heide3
Tempel3
Blixembosch-West1
Blixembosch-Oost6
Castilielaan0
Eckart2
Luytelaer0
Vaartbroek2
Heesterakker2
Esp0
Bokt0
Eliasterrein, Vonderkwartier1
Philipsdorp0
Engelsbergen0
Schouwbroek1
Schoot0
Strijp S0
Hurk0
Het Ven3
Lievendaal2
Drents Dorp2
Zwaanstraat0
Wielewaal0
Herdgang0
Mispelhoef0
Beatrixkanaal-A20
Meerbos0
Grasrijk7
Bos- en Zandrijk3
Waterrijk0
Park Forum0
Flight Forum0
Eindhoven Airport0
Bosrijk0
Meerrijk0
Schrijversbuurt2
Oude Spoorbaan0
Hagenkamp0
Genderdal1
Blaarthem1
Rapelenburg0
Bennekel-Oost1
Bennekel-West, Gagelbosch2
Gennep0
Beemden0
Genderbeemd2
Hanevoet2
Ooievaarsnest0

4.9 Laag-instroomprofiel L1: kinderen 0-2 jaar, vader in huishouden

Wie zitten er in het profiel?

Dit profiel bevat kinderen van 0 tot en met 2 jaar, die bij hun beide ouders wonen.

Omvang en instroom

Binnen profiel L1 'kinderen 0-2 jaar, beide ouders in huishouden' vallen 462 duizend Nederlandse jeugdigen, waarvan 6 000 in Eindhoven. In Eindhoven stroomde 1 procent van de jeugdigen in dit profiel in naar jeugdhulp.

Wat voor Eindhovense jeugdigen zijn dit?

Vrijwel alle kinderen in dit profiel wonen bij twee juridische ouders in het huishouden. 66 procent van de ouders zijn getrouwd. De ouders van de jeugdigen zijn relatief hoog opgeleid, 60 procent heeft een Hbo-diploma of hoger. Dit is aanzienlijk meer dan 45 procent van de ouders in de gehele Eindhovense populatie (zie figuur 4.9.1). Het besteedbaar inkomen ligt iets hoger dan gemiddeld voor Eindhoven en het aantal huishoudens dat afhankelijk is van een bijstandsuitkering is met 2 procent wel een stuk lager dan de bijna 8 procent van alle jeugdigen in de Eindhovense populatie.

4.9.1 Opleidingsniveau ouders voor alle Eindhovense jeugdigen (boven) en voor Eindhovense jeugdigen in profiel L1 (onder)
 Jeugdigen Eindhoven
Basisonderwijs2740
Vmbo-b/k625
Vmbo-g/t1905
Mbo7915
Havo/vwo1985
Hbo/wo/doctor17140
Onbekend5705

 profiel L1
Basisonderwijs205
Vmbo-b/k55
Vmbo-g/t195
Mbo1205
Havo/vwo295
Hbo/wo/doctor3560
Onbekend485

Waar in Eindhoven wonen ze?

In vrijwel alle buurten wonen veel jeugdigen uit dit profiel (gemiddeld 16%). Buurten die opvallen door hun hoge aantal jeugdigen uit dit profiel zijn; Binnenstad, Witte dame, Woenselse Watermolen en Zwaanstraat. 
Ook zijn er een aantal buurten waar relatief weinig jeugdigen uit dit profiel voorkomen; Luytelaer, Blixembosch Oost en West, Driehoeksbos, Schuttersbosch, Roosten En Elzent Zuid. Zie afbeelding 4.9.2.

4.9.2 Aandeel jeugd uit profiel L1 uitgesplitst naar buurt in Eindhoven
Wijk Profiel L1 (%)
Binnenstad1
Bergen1
Witte Dame1
Fellenoord0
TU-terrein0
Irisbuurt1
Rochusbuurt0
Elzent-Noord0
Tuindorp2
Joriskwartier0
Bloemenplein0
Looiakkers0
Elzent-Zuid0
Kerstroosplein1
Gerardusplein2
Genneperzijde0
Roosten0
Eikenburg0
Sportpark Aalsterweg0
Puttense Dreef1
Poeijers0
Burghplan2
Sintenbuurt1
Tivoli1
Gijzenrooi1
Nieuwe Erven0
Kruidenbuurt2
Schuttersbosch0
Leenderheide0
Riel0
Villapark1
Lakerlopen2
Doornakkers-West2
Doornakkers-Oost1
Tongelresche Akkers1
Muschberg Geestenberg2
Urkhoven0
't Hofke1
Karpen0
Koudenhoven0
Limbeek-Zuid0
Limbeek-Noord1
Hemelrijken1
Gildebuurt0
Woenselse Watermolen1
Groenewoud2
Kronehoef1
Barrier1
Mensfoort1
Rapenland1
Vredeoord0
Generalenbuurt3
Oude Toren0
Hondsheuvels0
Oude Gracht-West1
Oude Gracht-Oost1
Eckartdal0
Driehoeksbos0
Prinsejagt2
Jagershoef1
't Hool1
Winkelcentrum0
Vlokhoven2
Kapelbeemd0
Kerkdorp Acht1
Achtse Barrier-Gunterslaer2
Achtse Barrier-Spaaihoef3
Achtse Barrier-Hoeven2
Woenselse Heide2
Tempel2
Blixembosch-West1
Blixembosch-Oost3
Castilielaan0
Eckart2
Luytelaer0
Vaartbroek2
Heesterakker1
Esp0
Bokt0
Eliasterrein, Vonderkwartier2
Philipsdorp1
Engelsbergen0
Schouwbroek1
Schoot1
Strijp S0
Hurk0
Het Ven2
Lievendaal2
Drents Dorp1
Zwaanstraat0
Wielewaal0
Herdgang0
Mispelhoef0
Beatrixkanaal-A20
Meerbos0
Grasrijk5
Bos- en Zandrijk2
Waterrijk1
Park Forum0
Flight Forum0
Eindhoven Airport0
Bosrijk0
Meerrijk0
Schrijversbuurt2
Oude Spoorbaan1
Hagenkamp0
Genderdal1
Blaarthem1
Rapelenburg1
Bennekel-Oost2
Bennekel-West, Gagelbosch1
Gennep0
Beemden0
Genderbeemd2
Hanevoet2
Ooievaarsnest0

4.10 Laag-instroomprofiel L2: meisjes 3-5 jaar, hoger huishoudinkomen

Wie zitten er in het profiel?

Dit profiel bevat meisjes van 3 tot en met 5 jaar, in een huishouden met een hoog- of middeninkomen. Deze jeugdigen wonen bij beide juridische ouders in het huishouden.

Omvang en instroom

Binnen profiel L2 'Meisjes 3-5 jaar, hoog huishoudinkomen' vallen 152 duizend Nederlandse jeugdigen, waarvan 1 930 in Eindhoven. In Eindhoven stroomde 1 procent van de jeugdigen in dit profiel in naar jeugdhulp.

Wat voor Eindhovense jeugdigen zijn dit?

Dit profiel bestaat uit meisjes van 3 tot en met 5 jaar die, gezien de leeftijd,  bijna allemaal op het basisonderwijs zitten. Van deze meisjes heeft 72 procent een Nederlandse achtergrond en woont nagenoeg iedereen bij twee ouders. De ouders in dit huishouden hebben een hoog gestandaardiseerd besteedbaar inkomen en een relatief hoge WOZ-waarde. 88 procent is in het bezit van een koopwoning. Bijna driekwart van de ouders heeft minimaal een Hbo-opleiding afgerond (zie figuur 4.10.1).

4.10.1 Opleidingsniveau ouders voor alle Eindhovense jeugdigen (boven) en voor Eindhovense jeugdigen in profiel L2 (onder)
 Jeugdigen Eindhoven
Basisonderwijs2740
Vmbo-b/k625
Vmbo-g/t1905
Mbo7915
Havo/vwo1985
Hbo/wo/doctor17140
Onbekend5705

 profiel L2
Basisonderwijs35
Vmbo-b/k10
Vmbo-g/t30
Mbo270
Havo/vwo45
Hbo/wo/doctor1385
Onbekend155

Waar in Eindhoven wonen ze?

Van alle Eindhovense jeugdigen valt 5 procent binnen dit profiel. Buurten die opvallen omdat meer dan 10 procent van de jeugdigen in deze buurten binnen dit profiel vallen zijn: Woenselse watermolen, Engelsbergen, Zwaanstraat, Waterrijk en Bosrijk.
Zie afbeelding 4.10.2.

4.10.2 Aandeel jeugd uit profiel L2 uitgesplitst naar buurt in Eindhoven
Wijk Profiel L2 (%)
Binnenstad0
Bergen1
Witte Dame0
Fellenoord0
TU-terrein0
Irisbuurt1
Rochusbuurt1
Elzent-Noord0
Tuindorp2
Joriskwartier1
Bloemenplein0
Looiakkers0
Elzent-Zuid0
Kerstroosplein1
Gerardusplein2
Genneperzijde1
Roosten0
Eikenburg1
Sportpark Aalsterweg0
Puttense Dreef1
Poeijers0
Burghplan1
Sintenbuurt1
Tivoli0
Gijzenrooi1
Nieuwe Erven0
Kruidenbuurt2
Schuttersbosch0
Leenderheide0
Riel0
Villapark1
Lakerlopen1
Doornakkers-West1
Doornakkers-Oost1
Tongelresche Akkers1
Muschberg Geestenberg2
Urkhoven0
't Hofke1
Karpen0
Koudenhoven0
Limbeek-Zuid0
Limbeek-Noord1
Hemelrijken0
Gildebuurt0
Woenselse Watermolen1
Groenewoud2
Kronehoef1
Barrier1
Mensfoort1
Rapenland1
Vredeoord0
Generalenbuurt2
Oude Toren0
Hondsheuvels0
Oude Gracht-West1
Oude Gracht-Oost1
Eckartdal0
Driehoeksbos0
Prinsejagt3
Jagershoef1
't Hool0
Winkelcentrum0
Vlokhoven1
Kapelbeemd0
Kerkdorp Acht1
Achtse Barrier-Gunterslaer2
Achtse Barrier-Spaaihoef3
Achtse Barrier-Hoeven2
Woenselse Heide2
Tempel2
Blixembosch-West1
Blixembosch-Oost5
Castilielaan0
Eckart1
Luytelaer0
Vaartbroek2
Heesterakker2
Esp0
Bokt0
Eliasterrein, Vonderkwartier2
Philipsdorp1
Engelsbergen1
Schouwbroek1
Schoot1
Strijp S0
Hurk0
Het Ven2
Lievendaal2
Drents Dorp0
Zwaanstraat0
Wielewaal0
Herdgang0
Mispelhoef0
Beatrixkanaal-A20
Meerbos0
Grasrijk7
Bos- en Zandrijk3
Waterrijk2
Park Forum0
Flight Forum0
Eindhoven Airport0
Bosrijk1
Meerrijk0
Schrijversbuurt3
Oude Spoorbaan1
Hagenkamp0
Genderdal0
Blaarthem0
Rapelenburg0
Bennekel-Oost1
Bennekel-West, Gagelbosch1
Gennep0
Beemden0
Genderbeemd2
Hanevoet2
Ooievaarsnest1

4.11 Laag-instroomprofiel L3 'Jongeren 17 jaar, beide ouders in huishouden'

Wie zit er in het profiel?

Jongeren van 17 jaar, die bij zowel hun juridische vader als moeder in het huishouden wonen, en een mbo- of havo/vwo-opleiding volgen. Bovendien hebben de ouders geen GGZ-traject.

Omvang en instroom

Binnen profiel L3 'Jongeren 17 jaar, beide ouders in huishouden' vallen 124 duizend Nederlandse jeugdigen, waarvan 1 190 in Eindhoven. In Eindhoven stroomde 2 procent van de jeugdigen in dit profiel in naar jeugdhulp.

Wat voor Eindhovense jeugdigen zijn dit?

Dit profiel bevat iets meer meisjes dan jongens. Bijna de helft van deze jongeren zit op een havo/vwo-school, en nog eens 45 procent volgt een mbo-opleiding. Daarnaast is er nog een minderheid van 8 procent die al studeert. Zie figuur 4.11.1. 
Deze jongeren wonen allemaal bij beide juridische ouders. De inkomensverdeling is gelijk aan die van heel Nederland. De ouders hebben een hoog besteedbaar huishoudinkomen en het aandeel huishoudens met bijstand is slechts 3 procent. Iets meer dan driekwart van de jeugdigen in dit profiel woont in een koopwoning.

4.11.1 Hoogst gevolgde opleiding voor alle Eindhovense jeugdigen (boven) en voor Eindhovense jeugdigen in profiel L3 (onder)
 Jeugdigen Eindhoven
Geen onderwijs afgerond of 0 jaar26470
Basisonderwijs7870
Vmbo-b/k520
Vmbo-g/t485
Mbo30
Havo/vwo2465
Hbo/wo/doctor0
Onbekend170

 profiel L3
Geen onderwijs afgerond of 0 jaar0
Basisonderwijs130
Vmbo-b/k200
Vmbo-g/t180
Mbo15
Havo/vwo660
Hbo/wo/doctor0
Onbekend5

Waar in Eindhoven wonen ze?

5 procent van alle Eindhovense Jeugdigen zit in dit profiel. Iets meer dan 8 procent van alle jeugdigen die in dit profiel vallen wonen in Blixembosch Oost. Buurten die opvallen omdat er relatief veel jeugdigen uit dit profiel wonen (meer dan 7%) zijn; Karpen, Gijzenrooi, Driehoeksbos, Luytelaer en Blixembosch West. Zie afbeelding 4.11.2.

4.11.2 Aandeel jeugd uit profiel L3 uitgesplitst naar buurt in Eindhoven
Wijk Profiel L3 (%)
Binnenstad0
Bergen0
Witte Dame0
Fellenoord0
TU-terrein0
Irisbuurt0
Rochusbuurt0
Elzent-Noord0
Tuindorp2
Joriskwartier0
Bloemenplein0
Looiakkers0
Elzent-Zuid0
Kerstroosplein1
Gerardusplein2
Genneperzijde1
Roosten1
Eikenburg1
Sportpark Aalsterweg0
Puttense Dreef1
Poeijers0
Burghplan1
Sintenbuurt1
Tivoli0
Gijzenrooi3
Nieuwe Erven0
Kruidenbuurt1
Schuttersbosch0
Leenderheide0
Riel0
Villapark2
Lakerlopen1
Doornakkers-West1
Doornakkers-Oost1
Tongelresche Akkers0
Muschberg Geestenberg2
Urkhoven0
't Hofke2
Karpen1
Koudenhoven0
Limbeek-Zuid1
Limbeek-Noord0
Hemelrijken1
Gildebuurt0
Woenselse Watermolen0
Groenewoud1
Kronehoef1
Barrier1
Mensfoort1
Rapenland1
Vredeoord0
Generalenbuurt2
Oude Toren1
Hondsheuvels0
Oude Gracht-West1
Oude Gracht-Oost1
Eckartdal0
Driehoeksbos1
Prinsejagt2
Jagershoef1
't Hool1
Winkelcentrum0
Vlokhoven1
Kapelbeemd0
Kerkdorp Acht3
Achtse Barrier-Gunterslaer2
Achtse Barrier-Spaaihoef3
Achtse Barrier-Hoeven2
Woenselse Heide4
Tempel3
Blixembosch-West3
Blixembosch-Oost8
Castilielaan0
Eckart2
Luytelaer1
Vaartbroek2
Heesterakker3
Esp0
Bokt0
Eliasterrein, Vonderkwartier1
Philipsdorp1
Engelsbergen1
Schouwbroek1
Schoot1
Strijp S0
Hurk0
Het Ven1
Lievendaal1
Drents Dorp0
Zwaanstraat0
Wielewaal0
Herdgang0
Mispelhoef0
Beatrixkanaal-A20
Meerbos0
Grasrijk3
Bos- en Zandrijk2
Waterrijk0
Park Forum0
Flight Forum0
Eindhoven Airport0
Bosrijk0
Meerrijk0
Schrijversbuurt2
Oude Spoorbaan0
Hagenkamp0
Genderdal1
Blaarthem1
Rapelenburg0
Bennekel-Oost1
Bennekel-West, Gagelbosch1
Gennep0
Beemden0
Genderbeemd2
Hanevoet2
Ooievaarsnest1

4.12 Laag-instroomprofiel L4: jongens 3-5 jaar, hoogopgeleide ouders

Wie zit er in het profiel?

Dit profiel bestaat uit jongens van 3-5 jaar, waarvan de ouders een opleiding hebben op hbo- of wo-niveau10). Deze jongens wonen bij hun beide juridische ouders in het gezin.

Omvang en instroom

Binnen profiel L4 'Jongens 3-5 jaar, hoogopgeleide ouders' vallen 151 duizend Nederlandse jeugdigen, waarvan 2 010 in Eindhoven. In Eindhoven stroomde 3 procent van de jeugdigen in dit profiel in naar jeugdhulp.

Wat voor Eindhovense jeugdigen zijn dit?

Vrijwel alle kinderen in dit profiel wonen bij beide ouders (figuur 4.12.1). Het huishouden heeft een hoog gestandaardiseerd inkomen en nagenoeg niemand leeft van een bijstandsuitkering. 85 procent woont in een koopwoning.

4.12.1 Ouders in huishouden voor alle Eindhovense jeugdigen (boven) en voor Eindhovense jeugdigen in profiel L4 (onder)
 Jeugdigen Eindhoven
Beide ouders in het huishouden29405
Alleen vader in het huishouden900
Alleen moeder in het huishouden7165
Geen ouders in het huishouden5
Geen kind in huishouden535

 L4
Beide ouders in het huishouden2010
Alleen vader in het huishouden0
Alleen moeder in het huishouden0
Geen ouders in het huishouden0
Geen kind in huishouden0

Waar in Eindhoven wonen ze?

In Grasrijk en Blixembosch Oost wonen de meeste jeugdigen die in dit profiel vallen, respectievelijk 5 en 6 procent. Verder valt op dat er in verhouding veel jeugdigen in de volgende buurten wonen; Woenselse Watermolen, Bosrijk, Waterrijk en Eliasterrein, Vonderkwartier. In deze vijf buurten valt minimaal 10 procent van de jongeren in dit profiel. Zie afbeelding 4.12.2.

4.12.2 Aandeel jeugd uit profiel L4 uitgesplitst naar buurt in Eindhoven
Wijk Profiel L4 (%)
Binnenstad1
Bergen1
Witte Dame0
Fellenoord0
TU-terrein0
Irisbuurt1
Rochusbuurt1
Elzent-Noord1
Tuindorp2
Joriskwartier0
Bloemenplein0
Looiakkers0
Elzent-Zuid0
Kerstroosplein1
Gerardusplein2
Genneperzijde1
Roosten1
Eikenburg1
Sportpark Aalsterweg0
Puttense Dreef1
Poeijers0
Burghplan1
Sintenbuurt2
Tivoli0
Gijzenrooi1
Nieuwe Erven0
Kruidenbuurt2
Schuttersbosch0
Leenderheide0
Riel0
Villapark2
Lakerlopen1
Doornakkers-West2
Doornakkers-Oost1
Tongelresche Akkers1
Muschberg Geestenberg2
Urkhoven0
't Hofke1
Karpen0
Koudenhoven0
Limbeek-Zuid1
Limbeek-Noord0
Hemelrijken1
Gildebuurt0
Woenselse Watermolen1
Groenewoud2
Kronehoef1
Barrier1
Mensfoort1
Rapenland1
Vredeoord0
Generalenbuurt2
Oude Toren0
Hondsheuvels0
Oude Gracht-West1
Oude Gracht-Oost1
Eckartdal0
Driehoeksbos0
Prinsejagt2
Jagershoef0
't Hool1
Winkelcentrum0
Vlokhoven1
Kapelbeemd0
Kerkdorp Acht1
Achtse Barrier-Gunterslaer2
Achtse Barrier-Spaaihoef3
Achtse Barrier-Hoeven2
Woenselse Heide2
Tempel1
Blixembosch-West1
Blixembosch-Oost5
Castilielaan0
Eckart1
Luytelaer0
Vaartbroek1
Heesterakker2
Esp0
Bokt0
Eliasterrein, Vonderkwartier3
Philipsdorp1
Engelsbergen0
Schouwbroek1
Schoot1
Strijp S0
Hurk0
Het Ven1
Lievendaal1
Drents Dorp1
Zwaanstraat0
Wielewaal0
Herdgang0
Mispelhoef0
Beatrixkanaal-A20
Meerbos0
Grasrijk6
Bos- en Zandrijk3
Waterrijk2
Park Forum0
Flight Forum0
Eindhoven Airport0
Bosrijk1
Meerrijk0
Schrijversbuurt2
Oude Spoorbaan1
Hagenkamp0
Genderdal0
Blaarthem1
Rapelenburg1
Bennekel-Oost1
Bennekel-West, Gagelbosch0
Gennep0
Beemden0
Genderbeemd2
Hanevoet2
Ooievaarsnest0

 


10) Of het opleidingsniveau is niet aanwezig in de registratie van het CBS, bijvoorbeeld omdat de jeugdige in het buitenland een opleiding volgt, of heeft gevolgd.

5. Conclusies en aanbevelingen

5.1 Conclusies

Landelijke profielen goed toepasbaar voor Eindhoven

Dit onderzoek heeft acht profielen opgeleverd van jeugdigen met een hoge instroomkans en vier met een lage instroomkans. Deze profielen blijken goed toepasbaar op de Eindhovense situatie. Allereerst komen deze landelijke profielen ook in Eindhoven regelmatig voor: 7 procent van de Eindhovense jeugdigen valt in één van de hoog-instroomprofielen, en nog eens 29 procent in een laag-instroomprofiel. Bovendien hebben de profielen een hoge voorspellende waarde: de instroomkans is in Eindhoven ruim tweemaal zo hoog onder jeugdigen met een hoog-instroomprofiel, en drie maal zo klein bij jeugdigen met een laag-instroomprofiel.

Profielen bieden kansen voor proactief beleid

Terwijl 7 procent van alle Eindhovense jeugdigen valt onder een hoog-instroomprofiel, geldt dit voor 11 procent van de Eindhovense jeugdigen die instromen naar jeugdhulp. Dat betekent dat meer aandacht aan een relatief kleine groep jeugdigen nuttig kan zijn. Als het lukt om deze groep met een hoog risico vroegtijdig te bereiken en ze te helpen hun problemen op te lossen, kan wellicht een deel van de instroom voorkomen worden.
Daarnaast blijkt uit de laag-instroomprofielen dat ruim 29 procent van de jeugdigen een kleine kans op instroom heeft, en daardoor wellicht ook minder preventieve maatregelen behoeft.

Belangrijkste kenmerken voor instroom naar jeugdhulp

Wanneer we GGZ-trajecten van jeugdigen en jeugdbescherming buiten beschouwing laten, blijkt uit de berekening van het ‘belang’ van de kenmerken en uit de definitie van de profielen, dat de volgende kenmerken het meest samenhangen met hoge instroom naar jeugdhulp:

  • De juridische ouders wonen niet in het huishouden van het kind. Gerelateerde variabelen, zoals eenoudergezin, uit elkaar gaan van samenwonende ouders, dat de natuurlijke moeder in het gezin woont of formele scheiding hebben een iets minder sterk verband. Deze variabelen zijn namelijk ook meegenomen in het model, maar worden door het algoritme als minder belangrijk gezien.
  • De leeftijd van het kind is 6-10 jaar. Kinderen van 0-2 jaar hebben daarentegen het kleinste risico, en ook jongeren van 17 jaar stromen minder vaak in.
  • Het kind op basisschool of vmbo zit. Met name vmbo-b/k komt vaker voor bij instromers.
  • Minimaal één van de ouders in een GGZ-traject zit.
  • Het kind slachtoffer was van een misdrijf (geweld, zeden, diefstal, overig). Dit is vooral een risico in combinatie met een gezin zonder juridische vader.
  • De ouders geen hbo/wo-opleiding hebben afgerond, of geen gestandaardiseerd besteedbaar huishoudinkomen hebben van minimaal 18 duizend euro per jaar. Hierbij lijkt opleidingsniveau van de ouders vooral voor jongens belangrijk.

Deze kenmerken geven een indicatie van wat een jeugdige nodig heeft om veilig op te groeien, en bieden wellicht aanknopingspunten voor beleid dat gericht is op het verbeteren van de situatie van jeugdigen.

Kenmerken die minder relevant blijken voor instroom

Daarnaast zijn er ook variabelen waarvan het opvallend is dat ze niet voorkomen in de profielen. Als een kenmerk niet voorkomt, betekent dit dat het minder sterk samenhangt met instroom naar jeugdhulp dan de bovengenoemde kenmerken, of dat de groep die voldoet aan dit kenmerk te klein is (i.e. minder dan 6000 jeugdigen). Opvallende afwezigen zijn: verdenking van een misdrijf, detentie van jeugdige of ouder, HALT en voortijdig schoolverlaten. Het is niet duidelijk of dit komt doordat de groepen te klein zijn, of dat er eenvoudigweg geen sterke relatie is met jeugdhulp.

5.2 Aanbevelingen voor vervolgonderzoek

Dit onderzoek kende enkele beperkingen, die wellicht verbeterd kunnen worden aan de hand van vervolgonderzoek. Tevens is dit onderzoek een goede basis voor het stellen van nieuwe vragen:

  1. Vanwege de beperkte omvang van dit project is gekozen om voor dit onderzoek het bestand van VNG Realisatie als uitgangspunt te nemen. Nadeel van dit bestand kan zijn dat het over 2015 gaat. Ondanks de verwachting dat de patronen grotendeels stabiel zijn, mis je bijvoorbeeld het effect van de economische groei op de te verwachte aantallen jeugdigen per profiel. Bovendien konden we hierdoor geen gebruik maken van registerinformatie over ‘veilig thuis’, omdat die pas na 2015 van voldoende kwaliteit was voor een dergelijk onderzoek. Het is mogelijk om het onderzoek te herhalen op een later peilmoment. Dit wordt vooral aangeraden wanneer het aannemelijk lijkt dat de tijdsgeest aanzienlijk veranderd is. Het wordt dan tevens mogelijk om de aanname dat de patronen relatief stabiel zijn te toetsen.
  2. Een andere beperking is een gebrek aan ‘knoppen’ waar een gemeente aan kan draaien. De meeste variabelen die in dit onderzoek gebruikt zijn, zoals leeftijd, herkomst of inkomen, kan een gemeente niet of nauwelijks beïnvloeden. Typische instrumenten van gemeentes zijn bijvoorbeeld re-integratietrajecten, of inkomenssteun. Dergelijke variabelen zou je zo veel mogelijk mee willen nemen, mits ze landelijk beschikbaar en vergelijkbaar zijn. Wel zou de gemeente dit kunnen gebruiken om bijvoorbeeld scholen en sportclubs voor te lichten omdat zij vaak een belangrijke rol spelen in het sociale leven van de kinderen.
  3. De gemeente kan ervoor kiezen om gemeentelijke data aan de profielen te koppelen. Zo kunnen ze bijvoorbeeld bepaalde profielen volgen om te kijken wat effectieve maatregelen waren bij welke profielen.
  4. Sommige specifieke indicatoren nodigen uit tot verder onderzoek. Uit dit onderzoek kwamen een aantal interessante bevindingen naar voren. Zo bleek slachtofferschap een belangrijk kenmerk te zijn in profiel H2. Als vervolgonderzoek zou er gekeken kunnen worden naar de omgeving van deze jeugdigen. Verkeren zij in bepaalde kringen? Dit zou onderzocht kunnen worden met een netwerkanalyse. Een soortgelijk onderzoek kan ook gedaan worden naar de jeugdigen in profiel H5, waarin het plegen van een delict een belangrijke indicator is. 
  5. Dit onderzoek zou een basis kunnen bieden voor een cohortstudie waarin de jeugdigen gedurende een aantal jaren gevolgd worden. Zo kan gekeken worden of de jeugdigen in de hoog-instroomprofielen ook daadwerkelijk zijn ingestroomd en of er specifieke vormen van jeugdhulp bij bepaalde profielen vaker voorkomen. Daarnaast zou ook de effectiviteit van de preventieve maatregelen getoetst kunnen worden.

6. Bijlagen

6.1 Technische toelichting bij het gebruikte algoritme

In dit onderzoek is voor het analyseren van patronen en afleiden van profielen een classificatieboom algoritme gebruikt. In een dergelijk algoritme wordt een variabele gekozen die de dataset verdeelt in groepen die zo veel mogelijk verschillen op de doelvariabele. In dit geval werd de dataset van jeugdigen opgesplitst in groepen die zo veel mogelijk verschillen in hun aandeel instroom naar jeugdhulp. Deze groepen worden vervolgens steeds weer opnieuw opgesplitst, totdat geen enkele variabele nog tot een duidelijke verbetering leidt, of totdat een groep te klein is geworden. Het resultaat van dit hele proces kan je uitbeelden als een diagram met een boomstructuur, vandaar de naam ‘classificatieboom’.
Voor dit onderzoek hebben we gebruik gemaakt van het classificatieboom-algoritme in het statistische pakket SPSS. De doelvariabele was ‘instroom’, ofwel instroom naar jeugdhulp in 2015. De variabelen voor classificatie zijn opgesomd in de volgende paragraaf. Bij een classificatieboom zijn verschillende instellingen mogelijk, die onder andere bepalen hoe het eindresultaat er uitziet. In dit onderzoek hebben we de volgende instellingen gebruikt:

  • Het gebruikte boomalgoritme heet CRT (Classification and Regression Trees).
  • Maximale diepte van de boom is 10, hierdoor blijft het aantal kenmerken per profiel beperkt tot maximaal negen.
  • Minimale grootte van een groep is 6000. Omdat ongeveer één op de 250 jeugdigen in Eindhoven woont, verwachten we minimaal 24 Eindhovense jeugdigen in een profiel. Dit is net genoeg om beleid op te kunnen maken, en om binnen de privacyrichtlijnen van het CBS over te kunnen publiceren.
  • Maatstaf voor homogeniteit is de GINI-index; een groep wordt opgesplitst in twee subgroepen als de GINI-index van de twee subgroepen met minstens 10-7 verbetert.
  • De kosten van misclassificatie van een instromer in een niet-instroomknoop zijn 10. Hierdoor telt een instromer in een niet-instroomknoop 10 keer zo zwaar als een niet-instromer in een instroomknoop. Hierdoor ligt de nadruk op knopen met een hoge instroom.

6.2 Gebruikte kenmerken van kind, huishouden en ouders

Zie onder een lijst van alle variabelen die zijn gebruikt in het classificatieboom-algoritme. Voor overzicht en een beter begrip is deze lijst opgedeeld in kenmerken van het kind (leeftijd, gevolgde opleiding, afronden HALT-traject), kenmerken van het huishouden (huishoudinkomen, WOZ-waarde woning) en kenmerken van de ouders (leeftijd moeder bij geboorte, deelname GGZ-traject).
Voor variabelen zonder tijdsaanduiding geldt dat deze 1 januari 2015 als peildatum hebben.
Als een variabele wel in deze lijst staat maar niet in de profielen terecht is gekomen, dan was deze blijkbaar minder relevant voor instroom naar jeugdhulp dan de variabelen die wel zijn opgenomen in de profielen.

Kenmerken van het kind

Op volgorde van hoge naar lage relevantie, bij het bepalen van het risico op instroom naar jeugdhulp. Nota bene: de eerste twee variabelen zijn minder relevant voor de gemeente, omdat deze jeugdigen al in beeld zijn. Voor de eerste geldt bovendien dat alle jeugdigen jeugdhulp ontvangen, waardoor we het bijbehorende profiel ‘GGZ-traject jeugdige’ buiten beschouwing hebben gelaten.

  1. Het kind doorloopt een of meer GGZ-trajecten, 31 december 2014
  2. Jeugdbescherming, inclusief type maatregel (voogdij, onder toezichtstelling)
  3. Leeftijd in jaren
  4. Hoogst gevolgde opleidingsniveau (onbekend, basisonderwijs, vmbo-b/t, vmbo-g/k, mbo, havo/vwo, hbo/wo)
  5. Hoogst behaalde opleidingsniveau (onbekend, basisonderwijs, vmbo-b/t, vmbo-g/k, mbo, havo/vwo, hbo/wo)
  6. Jeugdreclassering
  7. Herkomstgroepering (Nederland, Marokko, Turkije, Suriname, Nederlandse Antillen en Aruba, overig westers, overig niet-westers, onbekend)
  8. Plaats in huishouden (kind in gezin, instelling, overig lid van huishouden, zelfstandig)
  9. Geslacht
  10. Sociaaleconomische status (m.n. (nog niet) schoolgaand zonder inkomen, (nog niet) schoolgaand met inkomen, overig zonder inkomen, werknemer), januari 2015
  11. Persoon is meermaals aangehouden op verdenking van een misdrijf, in periode 2010-2014
  12. Persoonlijk primair inkomen uit arbeid, 2014
  13. Meest recente jaar waarin de persoon slachtoffer was van een misdrijf (geweld, zeden, diefstal of overige), in periode 2010-2014
  14. Meest recente datum waarop een diploma is behaald, in periode 2012-2014
  15. Meest recente overlijdensdatum dierbare, in periode 2012-2014
  16. Meest recente verhuisdatum in de periode 2012-2014
  17. Meest recente jaar waarin de persoon een proces-verbaal heeft ontvangen op verdenking van het plegen van een misdrijf, in periode 2010-2014
  18. Meest recente jaar waarin de persoon een Halt-traject heeft afgerond, in periode 2010-2014
  19. Geboortedatum van het laatstgeboren kind, in periode 2012-2014; het gaat hier om jeugdigen die (tiener)moeder worden
  20. Burgerlijke staat (ongehuwd, gehuwd of partnerschap, gescheiden, verweduwd)
  21. Meest recente jaar waarin de persoon gedetineerd is geweest, in periode 2010-2014
  22. Ontvangt wel/geen Wajong-uitkering
  23. Meest recente jaar waarin de persoon op 1 oktober voortijdige schoolverlater was, in periode 2012-2014 (nota bene: het algoritme heeft deze variabele niet meegenomen, wellicht vanwege een sterke samenhang met andere onderwijsvariabelen)

Kenmerken van het huishouden

Op volgorde van hoge naar lage relevantie, bij het bepalen van het risico op instroom naar jeugdhulp.

  1. Aantal kinderen in het huishouden
  2. Gestandaardiseerd besteedbaar inkomen van het huishouden
  3. Soort eigendom van woning (koopwoning, corporatiewoning, of overige verhuurder)
  4. WOZ-waarde van de woning
  5. Oppervlakte van de woning
  6. Aantal overige leden in het huishouden (i.e. geen ouder, partner of kind)
  7. Schuld van het huishouden, exclusief hypotheek

Kenmerken ouders

Op volgorde van hoge naar lage relevantie, bij het bepalen van het risico op instroom naar jeugdhulp.

  1. Vader volgens geboortebewijs kind behoort wel/niet tot huishouden van kind
  2. Aantal ouders in het huishouden van jeugdige, mits deze kind in het huishouden is
  3. Laatste datum waarop een ouder een samenwoonrelatie beëindigde
  4. Minimaal één ouder ontvangt een bijstandsuitkering
  5. Moeder volgens geboortebewijs kind behoort wel/niet tot huishouden van kind
  6. Laatste datum waarop een ouder gescheiden is, in periode 2012-2014
  7. Minimaal één ouder had een GGZ-traject, 31 december 2014
  8. Hoogst behaalde opleidingsniveau onder de ouders (onbekend, basisonderwijs, vmbo-b/t, vmbo-g/k, mbo, havo/vwo, hbo/wo)
  9. Leeftijd (biologische) moeder bij geboorte kind
  10. Minimaal één ouder maakt gebruik van een Wmo-regeling
  11. Meest recente startdatum schuldsanering (WSNP) ouders, in periode 2012-2014
  12. Hoogste aantal jaar detentie onder ouders, in periode 2010-2014