Achtergrondinformatie en handelsstromen, koffie

© ANP

De koffieboon is een volgroeid zaad in de bes van de koffieplant. Na het oogsten van de koffiebessen worden ze ontveld. Nadat de groene koffiebonen zijn gedroogd, worden ze gebrand en vervolgens gemalen. Wereldwijd bestaan er meer dan zestig soorten koffie, waarvan Robusta en Arabica de belangrijkste variëteiten zijn. Het verschil tussen de twee soorten koffiebonen zit vooral in de smaak en het cafeïnegehalte. Arabica heeft een mildere smaak dan Robusta, die voor een pittiger smaak zorgt. In Nederland zijn de meeste koffies gebaseerd op een melange van Arabica- en Robusta-bonen, afkomstig uit diverse landen.

Koffie kan op veel verschillende manieren bereid worden. De bekendste bereidingsmethoden zijn: de snelfiltermethode (gemalen snelfilterkoffie), de espressomethode (fijn gemalen koffiebonen), de éénkopszetmethode (koffiecups en koffiepads) en de oploskoffie (voorgezette koffie die verwerkt is tot korreltjes koffie). (KNVKT).

Productie

Koffiebonen worden vooral verbouwd in landen rondom de evenaar. De plant gedijt alleen in streken met een tropisch of subtropisch klimaat. In totaal wordt de koffieplant in meer dan zeventig landen rondom de evenaar verbouwd. De totale wereldproductie van groene koffie (ongebrande koffie in alle vormen) bedroeg in 2013 8,9 miljard kg ten opzichte van 9,2 miljard kg in 2012 (FAOSTAT). De koffieproductie wordt ook wel uitgedrukt in balen (van 60 kg). De totale wereldproductie in 2013 komt dan neer op 149 miljoen balen.

Wereldproductie groene koffie
 OverigIndiaColombiaIndonesieVietnamBrazilie
20092,90,30,50,71,12,4
20102,90,30,50,71,12,9
201130,30,50,61,32,7
20123,10,30,50,71,63
20132,80,30,70,71,53

Handelsstromen

Nederland importeert koffie uit diverse landen. De meeste koffie wordt via België en Duitsland ingevoerd. Daarnaast importeert Nederland ook rechtstreeks koffie uit de productielanden, met name uit Brazilië, Vietnam en Honduras. In 2015 importeerde Nederland circa 170 miljoen kg ongebrande koffie, 70 miljoen kg gebrande koffie en 15 miljoen kg koffie-extracten/-surrogaten/-preparaten (CBS, StatLine).

Nederlandse bedrijven produceren (c.q. branden) niet enkel voor de Nederlandse markt, maar exporteren ook een deel van de koffie, waarvan het merendeel gebrande koffie is. In 2015 kwam de export van Nederland uit op circa 65 miljoen kg gebrande koffie. Daarnaast werden ongeveer 20 miljoen kg ongebrande koffie en 25 miljoen kg koffie-extracten/-surrogaten/-preparaten geëxporteerd. De belangrijkste exportbestemmingen liggen in Europa (CBS, StatLine).