Wil jij investeren in je eigen talentontwikkeling bij het CBS?

/ Auteur: Melanie van Spronsen-Valize
Lisette de Ruiter-Schröter
© Sjoerd van der Hucht
Het CBS is een kennisorganisatie op het gebied van statistisch onderzoek, waar veel innovatieve en technologische ontwikkelingen plaatsvinden. Er werkt een gemêleerde groep mensen op HBO- en WO-niveau. Het CBS is ook een lerende organisatie waar medewerkers aan hun eigen ontwikkeling kunnen werken en stappen op carrièregebied kunnen zetten. Dat deed ook Lisette de Ruiter-Schröter. Zij vertelt over haar loopbaan bij het CBS en hoe zij in haar eigen talenten heeft geïnvesteerd.
Lisette de Ruiter-Schröter begon in 2017 als managementassistente bij CBS Communicatie en Nieuws, solliciteerde intern naar de functie van International Relations Officer en maakt nu de overstap naar projectsecretaris strategische inkoop. Daar stopt haar ambitie niet, want ze hoopt uiteindelijk door te groeien. De ervaringen uit haar eerdere jobs neemt ze mee én veel enthousiasme. ‘Het idee dat ik weer trainingen ga volgen: ik kan niet wachten. Binnen het CBS kun je heel veel doen en doorgroeien als je het zelf wilt. Je moet jezelf wel laten zien’.

Diplomatie en accuratesse

En dat heeft Lisette de Ruiter-Schröter gedaan. Ze begon met een tijdelijk contract bij het CBS als vervanging van een managementassistente die met zwangerschapsverlof ging. Na verloop van tijd werd ze getipt dat er bij de afdeling Internationaal een interessante vacature was. Ze solliciteerde en werd aangenomen. ‘Ik ben iemand die graag ‘out of the box’ denkt en met collega’s wil sparren over oplossingen. Ik kijk wat anderen nodig hebben en wat we kunnen doen om dat voor elkaar te krijgen. In de functie van International Relations Officer was dat goed mogelijk. Een functie waar diplomatie en accuratesse belangrijk zijn, samen met mensenkennis en op alle niveaus kunnen schakelen.’

Visitekaartje

‘In deze internationale functie moet je jezelf de tijd geven om je in alle werkzaamheden te verdiepen, maar vooral ook nieuwsgierig blijven. Je bent het visitekaartje van het CBS op het moment dat er buitenlandse gasten zijn. Je regelt dan het hele bezoek: van de catering tot aan de onderwerpen die op de agenda komen te staan. Ook zorg je ervoor dat de Directeur-Generaal hierop is voorbereid. Daarnaast beantwoord je ad hoc vragen uit het buitenland, bijvoorbeeld over hoe wij de statistiekproductie waarborgen tijdens de coronapandemie of over technische problemen. Het allerleukste aan deze functie is het contact met mijn buitenlandse collega’s.’

Vertrouwen aan beide kanten

Na vijf jaar gewerkt te hebben bij de afdeling Internationaal kwam de vacature van projectsecretaris strategische inkoop voorbij. ‘Het gaat dan weer kriebelen, want ik wil mezelf graag verder ontwikkelen. De gesprekken die ik heb gevoerd op de afdeling Inkoop waren zo ontzettend leuk! Er was vertrouwen aan beide kanten en met de geboden mogelijkheden voor een verdere stap in de carrière gaf dit de doorslag om de overstap te maken.’ Later hoopt ze door te kunnen groeien naar de functie van tactisch inkoper en strategisch inkoper.’ Wat houden die functies in? ‘Als tactisch inkoper ben je verantwoordelijk voor het goed in kaart brengen van de klantbehoeften, het selecteren van de juiste leveranciers en het voeren van onderhandelingen over de voorwaarden en het afsluiten van contracten. Als strategisch inkoper heb je te maken met Europese aanbestedingen, omdat de waarde van de opdrachten waarvoor je de inkoop doet boven een bepaald bedrag liggen. Europese aanbestedingen moet je als opdrachtgever bekend maken op TenderNed, het online aanbestedingssysteem van de Nederlandse overheid. Op die manier krijgt elk belangstellend bedrijf de kans om op de voorgenomen opdracht in te schrijven.’

Uitdagingen

Welke nieuwe uitdagingen denkt ze bij de afdeling inkoop te vinden? ‘Mezelf weer opnieuw uitvinden. De competenties die ik in de loop van de jaren heb opgebouwd, komen daarbij goed van pas. Bijvoorbeeld het diplomatieke aspect dat ik bij Internationaal heb ontwikkeld, het achterhalen van de vraag achter de vraag, mijn gedrevenheid om pro-actief te zijn en open en eerlijk te communiceren.’ Lisette de Ruiter-Schröter heeft in de afgelopen jaren duidelijk laten zien wat ze kan en heeft alle kansen benut om haar talenten te ontwikkelen. Ze is ook trots op haar collega’s. ‘We hebben met zijn allen veel hart voor de zaak en willen dat dingen slagen. Dat merkte je ook tijdens de coronaperiode. Alles is doorgegaan en dat wil wel wat zeggen. Dat is kenmerkend voor de mensen die hier werken. Als je een overheidsorganisatie zoekt met gedreven mensen en kansen om te groeien, solliciteer dan bij het CBS. Kijk maar naar mij. Hier wordt gekeken naar je capaciteiten en naar wie je bent. Bij het CBS zijn veel mogelijkheden als je jezelf laat zien’.