Producentenvertrouwen verandert nauwelijks

Over dit onderwerp zijn nieuwere cijfers beschikbaar. Bekijk de laatste cijfers.
© ANP / David Rozing
Het producentenvertrouwen ging van 9,1 in november naar 8,9 in december, maakt het CBS bekend. Dat is de op een na hoogste waarde van dit jaar. Producenten waren minder positief over de verwachte bedrijvigheid.

Het vertrouwen van de industriële producenten ligt ruim boven het gemiddelde van de afgelopen twintig jaar (0,7). Het vertrouwen van de ondernemers bereikte in januari 2008 de hoogste waarde (9,4) en ruim een jaar later de laagste waarde (-23,5). Sinds oktober 2014 hebben positief gestemde ondernemers de overhand.

Minder positief over de verwachte bedrijvigheid

Producenten in de industrie waren in december wat minder positief over de verwachte bedrijvigheid. Daarentegen verbeterde het oordeel over hun orderportefeuille en waren ze ook iets positiever over de voorraden gereed product.

Alle deelindicatoren van het producentenvertrouwen zijn in december 2017 positief. Zo zijn er meer ondernemers die verwachten dat hun productie de komende drie maanden zal toenemen dan ondernemers die een afname van de productie voorzien. Verder heeft het aantal ondernemers dat de orderpositie groot vindt de overhand op het aantal ondernemers dat de orderportefeuille klein acht, gelet op de tijd van het jaar. Ook is het aantal ondernemers dat de voorraad eindproduct als te klein beschouwt groter dan het aantal dat de voorraden te groot vindt.

Producenten hout- en bouwmaterialenindustrie meest positief

Al meer dan een jaar zijn in alle deelbranches de ondernemers positief. Het meest positief in december waren de producenten in de hout- en bouwmaterialenindustrie.

Producentenvertrouwen naar de belangrijkste bedrijfsklassen (seizoengecorrigeerd), december 2017
 saldo
Hout-, bouw-
materialen
23
Transportmiddelen16
Textiel, kleding,
leer
15,2
Papier en grafische11,5
Elektrotechnische
en machine
11,1
Basismetaal,
metaalproducten
9,7
Aardolie en chemie9,2
Voeding- en
genotmiddelen
5,6

Productie industrie 4 procent hoger in oktober

De gemiddelde dagproductie van de Nederlandse industrie was in oktober 4,0 procent hoger dan in oktober 2016. De stijging is kleiner dan een maand eerder. Al twee jaar produceert de industrie meer dan in dezelfde periode een jaar eerder. De productie van de transportmiddelenindustrie groeide opnieuw het sterkst.

Ook Duitse producentenvertrouwen wat minder positief

Duitsland is een belangrijke afzetmarkt voor de Nederlandse industrie. Het vertrouwen van de Duitse producenten was in december wat lager dan het recordniveau een maand eerder. Ook de Duitse producenten waren minder positief over de toekomstige bedrijvigheid. De gemiddelde dagproductie van de Duitse industrie was in oktober 2,5 procent hoger dan een jaar eerder.