Consumptie huishoudens bijna 2 procent hoger in oktober

Over dit onderwerp zijn nieuwere cijfers beschikbaar. Bekijk de laatste cijfers.
© Hollandse Hoogte
Consumenten hebben in oktober 1,7 procent meer besteed dan in oktober 2016, meldt het CBS. De groei is wat lager dan in de voorgaande maanden. Consumenten gaven in oktober vooral meer uit aan diensten en woninginrichting. Daarentegen werd er aanzienlijk minder gas verbruikt.

Volgens de CBS Consumptieradar zijn de omstandigheden voor de consumptie in december vrijwel hetzelfde als in oktober.

De consumptiecijfers zijn gecorrigeerd voor prijsveranderingen en veranderingen in de samenstelling van de koopdagen.

Consument geeft vooral meer uit aan diensten

Aan diensten, zoals woninghuur, reizen met bus of trein, bezoek aan restaurant of kapper, en verzekeringen gaven consumenten ruim 2 procent meer uit dan in oktober 2016. Uitgaven aan diensten maken ruim de helft van de totale binnenlandse consumptieve bestedingen uit.

Verder hebben consumenten in oktober bijna 2 procent meer uitgegeven aan duurzame goederen zoals woninginrichting. Ze gaven daarentegen minder uit aan kleding, schoenen en lederwaren. Aan voedings- en genotmiddelen besteedden ze 1,7 procent meer dan een jaar eerder.

Vorige week meldde het CBS dat de detailhandel in oktober bijna 2 procent meer heeft omgezet dan in oktober 2016. De verkopen (volume) waren bijna 1 procent hoger. Ook dit cijfer is gecorrigeerd voor de samenstelling van koopdagen.

Ten slotte is aan overige goederen 0,5 procent minder besteed. Consumenten hebben minder gas verbruikt dan vorig jaar oktober. Dat hangt samen met het relatief warme weer in oktober 2017.

Binnenlandse consumptie naar categorie (volume, koopdaggecorrigeerd), oktober 2017
 mutatie
Diensten2,2
Duurzame goederen1,9
Voedings- en genotmiddelen1,7
Overige goederen (w.o. gas)-0,5
Totaal1,7

Omstandigheden voor consumptie in december gelijk aan oktober

CBS publiceert elke maand ook over de omstandigheden voor de consumptie. De consumptie door huishoudens hangt onder meer samen met de verwachtingen van consumenten, de situatie op de arbeidsmarkt en de ontwikkeling van hun vermogen. De indicatoren in de radar hangen goed samen met de consumptie door huishoudens, maar een verbetering van de omstandigheden betekent niet per se een hogere groei van de consumptie.

Volgens de CBS Consumptieradar zijn de omstandigheden voor de consumptie door Nederlandse huishoudens in december nagenoeg hetzelfde als in oktober. Consumenten waren iets positiever over hun financiële situatie in de komende 12 maanden. Daarentegen was de verwachting van de ondernemers in de industrie over de toekomstige werkgelegenheid in hun branche iets minder positief.

De cijfers in dit bericht zijn voorlopig en kunnen worden bijgesteld.