Consumptie huishoudens ruim 3 procent hoger

Over dit onderwerp zijn nieuwere cijfers beschikbaar. Bekijk de laatste cijfers.
© Hollandse Hoogte
Consumenten hebben in september 3,1 procent meer besteed dan in september 2016, meldt het CBS. Dat is de hoogste groei na januari dit jaar. Consumenten gaven in september vooral meer uit aan kleding, schoenen en woninginrichting.

Volgens de CBS Consumptieradar zijn de omstandigheden voor de consumptie in november gunstiger dan in september.

De consumptiecijfers zijn gecorrigeerd voor prijsveranderingen en veranderingen in de samenstelling van de koopdagen.

Consument geeft vooral meer uit aan kleding en woninginrichting

Consumenten hebben in september ruim 9 procent meer uitgegeven aan duurzame goederen zoals spullen voor hun huis en kleding. Aan voedings- en genotmiddelen besteedden ze daarentegen wat minder dan een jaar eerder. Verder is aan overige goederen ruim 5 procent meer besteed. Consumenten hebben meer gas verbruikt dan vorig jaar september. Dat hangt samen met het weer.

Vorige week meldde het CBS dat de detailhandel in september bijna 6 procent meer heeft omgezet dan in september 2016. De verkopen (volume) waren ruim 4 procent hoger. Ook dit cijfer is gecorrigeerd voor de samenstelling van koopdagen.

Aan diensten, zoals woninghuur, reizen met bus of trein, bezoek aan restaurant of kapper, en verzekeringen gaven consumenten ruim 2 procent meer uit dan in september 2016. Uitgaven aan diensten maken ruim de helft van de totale binnenlandse consumptieve bestedingen uit.

Binnenlandse consumptie naar categorie (volume, koopdaggecorrigeerd), september 2017
 mutatie
Duurzame goederen9,1
Overige goederen (w.o. gas)5,4
Diensten2,2
Voedings- en genotmiddelen-1,2
Totaal3,1

Omstandigheden voor consumptie in november gunstiger dan in september

CBS publiceert elke maand ook over de omstandigheden voor de consumptie. De consumptie door huishoudens hangt onder meer samen met de verwachtingen van consumenten, de situatie op de arbeidsmarkt en de ontwikkeling van hun vermogen. De indicatoren in de radar hangen goed samen met de consumptie door huishoudens, maar een verbetering van de omstandigheden betekent niet per se een hogere groei van de consumptie.

Volgens de CBS Consumptieradar zijn de omstandigheden voor de consumptie door Nederlandse huishoudens in november gunstiger dan in september. Zo was de stijging van de aandelenkoersen op jaarbasis in de radar van november groter dan in die van september.

De cijfers in dit bericht zijn voorlopig en kunnen worden bijgesteld.