Producentenvertrouwen verandert nauwelijks

Over dit onderwerp zijn nieuwere cijfers beschikbaar. Bekijk de laatste cijfers.
© Hollandse Hoogte
Het producentenvertrouwen ging van 8,5 in september naar 8,2 in oktober, maakt het CBS bekend. De ondernemers in de industrie waren wat minder positief over de verwachte bedrijvigheid.

Het vertrouwen van de industriële producenten ligt ruim boven het gemiddelde van de afgelopen twintig jaar (0,7). Het vertrouwen van de ondernemers bereikte in januari 2008 de hoogste waarde (9,4) en ruim een jaar later de laagste waarde (-23,5). Sinds oktober 2014 hebben positief gestemde ondernemers de overhand.

Vooral minder positief over verwachte bedrijvigheid

Producenten in de industrie waren in oktober minder positief over de productie in de komende drie maanden. Ook het oordeel over de voorraden gereed product was minder positief. Daarentegen verbeterde het oordeel van de producenten over hun orderportefeuille.

Alle deelindicatoren van het producentenvertrouwen zijn in oktober 2017 positief. Zo zijn er meer ondernemers die verwachten dat hun productie de komende drie maanden zal toenemen dan ondernemers die een afname van de productie voorzien. Verder heeft het aantal ondernemers dat de orderpositie groot vindt de overhand op het aantal ondernemers dat de orderportefeuille klein acht, gelet op de tijd van het jaar. Ook is het aantal ondernemers dat de voorraad eindproduct als te klein beschouwt groter dan het aantal dat de voorraden te groot vindt.

Producenten transportmiddelenindustrie meest positief

Al bijna een jaar zijn in alle deelbranches de ondernemers positief. Het meest positief in oktober waren de producenten in de transportmiddelenindustrie en in de hout- en bouwmaterialenindustrie.

Producentenvertrouwen naar de belangrijkste bedrijfsklassen (seizoengecorrigeerd)
 saldo
Transportmiddelen18
Hout-, bouw-
materialen
17,9
Elektrotechnische
en machine
13,2
Papier en grafische12
Textiel, kleding,
leer
11,1
Basismetaal,
metaalproducten
7,5
Aardolie en chemie6,7
Voeding- en
genotmiddelen
0,5

Productie industrie bijna 4 procent hoger in augustus

De gemiddelde dagproductie van de Nederlandse industrie was in augustus bijna 4 procent hoger dan in augustus 2016. De stijging is iets groter dan in juli. Al bijna twee jaar produceert de industrie meer dan in dezelfde periode een jaar eerder. De productie van de transportmiddelenindustrie groeide het sterkst.

Duitse producentenvertrouwen op recordniveau

Duitsland is een belangrijke afzetmarkt voor de Nederlandse industrie. Het vertrouwen van de Duitse producenten bereikte in oktober een nieuwe record. De producenten waren vooral positiever over de huidige bedrijvigheid. De gemiddelde dagproductie van de Duitse industrie was in augustus 5,3 procent hoger dan een jaar eerder.