Consumptie huishoudens groeit bijna 3 procent in juli

Over dit onderwerp zijn nieuwere cijfers beschikbaar. Bekijk de laatste cijfers.
© Hollandse Hoogte
Consumenten hebben in juli 2,8 procent meer besteed dan in juli 2016, meldt het CBS. De groei is al vier maanden op rij meer dan 2 procent. Consumenten gaven vooral meer uit aan woninginrichting.

Volgens de CBS Consumptieradar zijn de omstandigheden voor de consumptie in september wat ongunstiger dan in juli.

De consumptiecijfers zijn gecorrigeerd voor prijsveranderingen en veranderingen in de samenstelling van de koopdagen.

Consument geeft vooral meer uit aan woninginrichting

Consumenten hebben in juli bijna 7 procent meer uitgegeven aan duurzame goederen zoals spullen voor hun huis en kleding. Aan voedings- en genotmiddelen gaven ze bijna 2 procent meer uit dan een jaar eerder. Verder hebben consumenten in juli bijna 1 procent meer besteed aan overige goederen.

Vorige week meldde het CBS dat de detailhandel in juli 4,5 procent meer heeft omgezet dan in juli 2016. De verkopen (volume) waren bijna 4 procent hoger. Ook dit cijfer is gecorrigeerd voor de samenstelling van koopdagen.

Ten slotte gaven consumenten aan diensten, zoals woninghuur, reizen met bus of trein, bezoek aan restaurant of kapper, en verzekeringen ruim 2 procent meer uit dan in juli 2016. Uitgaven aan diensten maken ruim de helft van de totale binnenlandse consumptieve bestedingen uit.

Binnenlandse consumptie naar categorie (volume, koopdaggecorrigeerd)
 mutatie
Duurzame goederen6,8
Diensten2,2
Voedings- en genotmiddelen1,9
Overige goederen (w.o. gas)0,6
Totaal2,8

Omstandigheden voor consumptie in september ongunstiger dan in juli

CBS publiceert elke maand ook over de omstandigheden voor de consumptie. Consumptie door huishoudens hangt onder meer samen met de verwachtingen van consumenten, de situatie op de arbeidsmarkt en de ontwikkeling van hun vermogen. De indicatoren in de radar hangen goed samen met de consumptie door huishoudens, maar een verbetering van de omstandigheden betekent niet per se een hogere groei van de consumptie.

Volgens de CBS Consumptieradar zijn de omstandigheden voor de consumptie door Nederlandse huishoudens in september ongunstiger dan in juli. Dat komt vooral doordat consumenten minder positief waren over hun toekomstige financiële positie en de stijging van de koerswaarde van Nederlandse aandelen op jaarbasis kleiner was.

De cijfers in dit bericht zijn voorlopig en kunnen worden bijgesteld.