Grootste prijsstijging industrie in 5 jaar

© ANP
De afzetprijzen van de Nederlandse industrie lagen in december 5,4 procent hoger dan in december 2015, meldt CBS. Dat is de grootste prijsstijging na januari 2012. Vooral de prijzen van de aardolie-industrie waren in december fors hoger. Exclusief de aardolie-industrie was in december de prijsstijging in de industrie 2,3 procent.

Afzetprijzen industrie

Hogere olieprijzen, hogere afzetprijzen

In december kostte North Sea Brent olie 52 euro per vat. Dat is bijna 46 procent meer dan een jaar eerder. In november kostte North Sea Brent olie bijna 44 euro per vat, 2 procent meer dan in november 2015.

Producten van de aardolie-industrie waren in december 35,2 procent duurder dan in december 2015. Een maand eerder was de prijsstijging 0,3 procent. Het prijsverloop in deze sector hangt sterk samen met de prijsontwikkeling van ruwe aardolie.

Producten van de basismetaalindustrie waren 6 procent duurder dan een jaar eerder. Er is meer vraag naar basismetalen en de voorraden zijn relatief laag.

Ook producten van voedingsmiddelenindustrie, de chemische, de metaalproducten en auto-industrie lagen hoger dan een jaar eerder. Dat hangt onder meer samen met de prijsontwikkeling van agrarische grondstoffen en metalen. De prijzen in de machine- en de rubber- en kunststofindustrie lagen daarentegen lager dan een jaar eerder.

Afzetprijzen industrie naar bedrijfsklasse
Afzetprijzen industrie naar bedrijfsklasse
 mutatie
Aardolie35,2
Basismetaal6
Voeding4,8
Chemie3,7
Metaalproducten2,3
Auto1,1
Rubber/Kunststof-0,7
Machine-3

De acht genoemde bedrijfsklassen in de grafiek zijn samen goed voor 80 procent van de industrie.

Producten industrie in december duurder dan in november

Bezien van maand op maand stegen de afzetprijzen van de industrie met gemiddeld 2,4 procent. Op de binnenlandse markt namen de prijzen met 2,0 procent toe, op de buitenlandse markt met 2,7 procent. De olieprijs steeg ook van november op december.

Index afzetprijzen industrie