Inflatie loopt op naar 1 procent in december

Over dit onderwerp zijn nieuwere cijfers beschikbaar. Bekijk de laatste cijfers.
De inflatie volgens de consumentenprijsindex (CPI) steeg in december naar 1 procent, meldt CBS. De inflatie is sinds augustus 2015 niet zo hoog geweest. In november waren goederen en diensten voor de consument 0,6 procent duurder dan een jaar eerder. Gemiddeld kwam de inflatie in 2016 uit op 0,3 procent. Dat is het laagste niveau in bijna 30 jaar.

[video: https://www.cbs.nlnl-nl/video/5cb1afcb438c4e0cb52e6b2f2bd0f7d3]

Duurdere autobrandstoffen verhogen inflatie

De inflatie in december was 0,4 procentpunt hoger dan vorige maand. Dat is vooral toe te schrijven aan de prijsstijging van benzine en diesel. De prijs van een liter benzine steeg naar 1,55 euro. Dat is het hoogste niveau in bijna anderhalf jaar en 9 cent hoger dan in december 2015. Ook de prijsontwikkeling van kleding verhoogde de inflatie.

Goedkopere mobiele telefoondiensten en de prijsontwikkeling van vliegtickets hadden echter een verlagend effect op de inflatie.

Inflatie zonder energie, voeding, alcohol en tabak blijft gelijk

Omdat de prijsontwikkeling van energie en voeding sterk fluctueert en de prijzen van alcohol en tabak vaak stijgen door belastingmaatregelen, wordt ook gekeken naar de inflatie exclusief deze productgroepen. De inflatie in december volgens deze maatstaf was 0,9 procent net als in november. In oktober was dit 0,6 procent.

CPI voor onderliggende clusters
 Okt 2016Nov 2016Dec 2016
Inflatie excl. energie,
voeding, alcohol en tabak
0,60,90,9
Goederen0,20,11
Energie-2-3,10,7
Voeding, alcohol en tabak0,81,11,5
Goederen excl. energie,
voeding, alcohol en tabak
0,50,50,7
Diensten0,71,11

Inflatie Nederland en eurozone stijgen

Naast de consumentenprijsindex (CPI) berekent CBS ook de Europees geharmoniseerde prijsindex (HICP).

De inflatie in Nederland volgens de HICP steeg van 0,4 procent in november naar 0,7 procent in december. De inflatie in de eurozone steeg van 0,6 procent naar 1,1 procent. Daarmee ligt de inflatie in Nederland nog steeds onder het niveau van de eurozone. De toename in de eurozone komt voornamelijk door de prijsontwikkeling van energie en voedingsmiddelen.

De HICP wordt volgens de Europees geharmoniseerde methode berekend zodat deze kan worden vergeleken met andere lidstaten van de Europese Unie. De prijsindexcijfers voor de eurozone en de Europese Unie als geheel worden berekend uit de HICP’s van de afzonderlijke lidstaten. De Europese Centrale Bank gebruikt deze cijfers voor het monetaire beleid.

De HICP houdt in tegenstelling tot de CPI geen rekening met de kosten van het wonen in de eigen woning. In de CPI worden deze kosten berekend aan de hand van de prijsontwikkeling van huurwoningen. Omdat de huurstijging hoger is dan de gemiddelde prijsstijging van andere goederen en diensten, komt de Nederlandse inflatie volgens de CPI op dit moment iets hoger uit dan volgens de HICP.