Consumenten geven meer uit

Over dit onderwerp zijn nieuwere cijfers beschikbaar. Bekijk de laatste cijfers.
Consumenten hebben in oktober 2,7 procent meer besteed dan in oktober 2015, meldt CBS. Ze gaven vooral meer uit aan duurzame goederen als kleding en huishoudelijke apparaten. Volgens de CBS Consumptieradar zijn de omstandigheden voor de consumptie in december wat slechter dan in oktober.

De consumptiecijfers zijn gecorrigeerd voor prijsveranderingen en veranderingen in de samenstelling van de koopdagen.

Consument geeft vooral meer uit aan kleding en huishoudelijke apparaten

Consumenten hebben in oktober vooral meer uitgegeven aan duurzame goederen, zoals kleding, schoenen, huishoudelijke apparaten en woninginrichting (8,1 procent). Daarnaast hebben consumenten 2,7 procent meer aan voedings- en genotmiddelen besteed.

Vorige week meldde CBS dat de detailhandel in oktober 5,4 procent meer heeft omgezet dan een jaar eerder. Ook dit cijfer is gecorrigeerd voor de samenstelling van koopdagen. Het relatief warme weer speelde in september de kledingwinkels parten. Toen kromp hun omzet fors. In oktober echter groeide de omzet van kledingwinkels sterk.

Aan overige goederen, waaronder gas, hebben consumenten 0,2 procent meer uitgegeven dan een jaar eerder.

Consumenten gaven aan diensten, zoals woninghuur, reizen met bus of trein, bezoek aan restaurant of kapper, en verzekeringen 1,7 procent meer uit dan in oktober 2015. Uitgaven aan diensten maken ruim de helft van de totale binnenlandse consumptieve bestedingen uit.

Binnenlandse consumptie naar categorie (volume, koopdaggecorrigeerd)
 mutatie
Duurzame goederen8,1
Voedings- en
genotmiddelen
2,7
Diensten1,7
Overige goederen
(w.o. gas)
0,2
Totaal2,7

Omstandigheden voor consumptie wat ongunstiger in december dan in oktober

CBS publiceert elke maand ook over de omstandigheden voor de consumptie. Consumptie door huishoudens hangt onder meer samen met de verwachtingen van consumenten, de situatie op de arbeidsmarkt en de ontwikkeling van hun vermogen.

Volgens de CBS Consumptieradar zijn de omstandigheden voor de consumptie door Nederlandse huishoudens in december iets ongunstiger dan in oktober. Dat komt vooral doordat de ontwikkeling van de koerswaarde van de Nederlandse aandelen verslechterde en de Nederlandse consumenten minder positiever waren over hun toekomstige financiële situatie. De consument was daarentegen positiever over de toekomstige ontwikkeling van de werkloosheid.

De cijfers in dit bericht zijn voorlopig en kunnen worden bijgesteld.