Kwart goederenexport door zelfstandig mkb

© ANP
Ruim een kwart van de waarde van de Nederlandse goederenexport in 2015 was afkomstig van zelfstandige ondernemingen uit het midden- en kleinbedrijf. Het grootste deel van deze export betrof goederen van Nederlandse makelij. Niet-zelfstandige mkb-bedrijven - die onderdeel zijn van een moederconcern - verzorgden weliswaar een groter deel van de export, maar het ging hier vaker om wederuitvoer van goederen van buitenlandse makelij. Dit meldt CBS in de nieuwste editie van de Internationaliseringsmonitor.

Niet-zelfstandige mkb-bedrijven zorgen voor 36 procent van de Nederlandse goederenexport. Dit zijn mkb-bedrijven die onderdeel zijn van een Nederlands concern met meer dan 250 werkzame personen of van een buitenlands bedrijf. Het grootbedrijf, bedrijven met meer dan 250 werkzame personen, exporteert het meest (38 procent).

Het onderscheid tussen zelfstandige en niet zelfstandig mkb-bedrijven is van belang, omdat zelfstandige ondernemers op een andere manier internationaal actief zijn dan mkb-bedrijven die onderdeel vormen van een grotere of buitenlandse onderneming.

Verdeling Nederlandse exportwaarde naar soort bedrijf, 2015
 Aandeel in exportwaarde
Zelfstandig MKB26.3
MKB, onderdeel groot Nederlands concern5.9
MKB, onderdeel buitenlands bedrijf29.8
Grootbedrijf38

Zelfstandig mkb: veel exporteurs, lage gemiddelde exportwaarde

Het zelfstandig mkb exporteerde in 2015 voor ruim 80 miljard euro aan goederen naar het buitenland. Het gaat om relatief veel exporteurs, die elk een relatief geringe exportwaarde realiseren. Bijna 92 procent van de bijna 100 duizend exporteurs zijn zelfstandige mkb-bedrijven. De exportwaarde van deze bedrijven ligt gemiddeld op ongeveer 900 duizend euro per jaar. Een grootbedrijf exporteert voor bijna 97 miljoen euro. Het niet-zelfstandige mkb-bedrijf exporteert gemiddeld voor 18 miljoen euro.

Gemiddelde exportwaarde per exporterend bedrijf in 2015
 Gemiddelde exportwaarde in 2015
Grootbedrijf96,5
MKB, onderdeel
buitenlands bedrijf
16,2
MKB, onderdeel
groot Nederlands concern
12,1
Zelfstandig MKB0,9

 

 

Export door zelfstandig mkb: vaak Nederlandse producten

Bijna drie kwart van de goederenexport door het zelfstandig mkb betreft uitvoer van Nederlandse makelij. Het resterende kwart is wederuitvoer. Bij de export door het grootbedrijf ligt het percentage wederuitvoer met 28 procent iets hoger. Bij de export door het niet-zelfstandig mkb is het aandeel wederuitvoer nog hoger. Het hoogst (50 procent) is de wederuitvoer van mkb-bedrijven die onderdeel zijn van een buitenlands bedrijf. Het gaat bijvoorbeeld om distributie-onderdelen van buitenlandse concerns in Nederland.

Aandeel uitvoer Nederlandse makelij en wederuitvoer, 2015
 WederuitvoerAandeel in uitvoer Nederlands product
Zelfstandig MKB26,273,8
Grootbedrijf27,772,3
MKB, ond. groot Nederlands concern34,165,9
MKB, ond. buitenlands bedrijf53,346,7