Bestedingen consumenten groeien gestaag

Over dit onderwerp zijn nieuwere cijfers beschikbaar. Bekijk de laatste cijfers.
© ANP
Consumenten hebben in augustus 1,0 procent meer uitgegeven dan in augustus 2015, meldt CBS. Ze gaven vooral meer uit aan diensten. Volgens de CBS Consumptieradar zijn de omstandigheden voor de consumptie in oktober gunstiger dan in augustus en september.

De consumptiecijfers zijn gecorrigeerd voor prijsveranderingen en veranderingen in de samenstelling van de koopdagen.

Consument geeft vooral meer uit aan diensten

Consumenten gaven aan diensten, zoals woninghuur, reizen met bus of trein, bezoek aan restaurant of kapper, en verzekeringen 1,6 procent meer uit dan in augustus 2015. Uitgaven aan diensten maken ruim de helft van de totale binnenlandse consumptieve bestedingen uit.

Daarnaast hebben consumenten 0,4 procent meer aan voedings- en genotmiddelen besteed en gaven ze 0,2 procent meer uit aan overige goederen zoals motorbrandstoffen. Aan duurzame goederen ten slotte besteedden ze ongeveer hetzelfde uit als een jaar eerder.

Vorige week meldde CBS dat de detailhandel in augustus 1,5 procent meer heeft omgezet dan in dezelfde maand een jaar eerder. Vooral de foodsector behaalde meer omzet. Gecorrigeerd voor de samenstelling van koopdagen was de omzetstijging van de detailhandel kleiner dan 1,5 procent.

Binnenlandse consumptie naar categorie (volume, koopdaggecorrigeerd)
 mutatie
Diensten1,6
Voedings- en genotmiddelen0,4
Overige goederen (w.o. gas)0,2
Duurzame goederen0,1
Totaal1

Omstandigheden voor consumptie gunstiger in oktober dan in augustus

CBS publiceert elke maand ook over de omstandigheden voor de consumptie. Consumptie door huishoudens hangt onder meer samen met de verwachtingen van consumenten, de situatie op de arbeidsmarkt en de ontwikkeling van hun vermogen.

Volgens de CBS Consumptieradar zijn de omstandigheden voor de consumptie door Nederlandse huishoudens in oktober een stuk gunstiger dan in augustus. Dat komt vooral doordat Nederlandse consumenten positiever zijn over hun toekomstige financiële situatie. Ook de ontwikkeling van de huizenprijzen en de Nederlandse aandelen waren in de radar van oktober gunstiger dan in augustus.

De cijfers in dit bericht zijn voorlopig en kunnen worden bijgesteld.