Consumenten besteden meer

Over dit onderwerp zijn nieuwere cijfers beschikbaar. Bekijk de laatste cijfers.
Consumenten hebben in juni 0,8 procent meer uitgegeven dan in juni 2015, meldt CBS. Ze gaven vooral meer uit aan duurzame goederen en diensten.

Volgens de CBS Consumptieradar zijn de omstandigheden voor de consumptie in augustus vrijwel hetzelfde als in juni.

De consumptiecijfers zijn gecorrigeerd voor prijsveranderingen en veranderingen in de samenstelling van de koopdagen.

Consument geeft meer uit aan duurzame goederen en diensten

Consumenten hebben in juni 1,8 procent meer uitgegeven aan duurzame goederen. Vooral aan woninginrichting en huishoudelijke apparaten besteedden ze meer dan een jaar eerder. Consumenten hebben daarentegen minder besteed aan voedings- en genotmiddelen en aan overige goederen zoals gas.

Vorige week meldde CBS dat de detailhandel in juni 1,7 procent meer heeft omgezet dan een jaar eerder. Gecorrigeerd voor de samenstelling van koopdagen was de omzet van de detailhandel echter hetzelfde als een jaar eerder.

Aan diensten, zoals woninghuur, reizen met bus of trein, bezoek aan restaurant of kapper, en verzekeringen gaven consumenten 1,7 procent meer uit. Uitgaven aan diensten maken ruim de helft van de totale binnenlandse consumptieve bestedingen uit.

Binnenlandse consumptie naar categorie (volume, koopdaggecorrigeerd)
 mutatie
Duurzame goederen1,8
Diensten1,7
Voedings- en genotmiddelen-1,1
Overige goederen (w.o. gas)-2,1
Totaal0,8

Omstandigheden voor consumptie in augustus hetzelfde als in juni

CBS publiceert elke maand ook over de omstandigheden voor de consumptie. Consumptie door huishoudens hangt onder meer samen met de verwachtingen van consumenten, de situatie op de arbeidsmarkt en de ontwikkeling van hun vermogen.

Volgens de CBS-Consumptieradar zijn de omstandigheden voor de consumptie door Nederlandse huishoudens in augustus ongeveer hetzelfde als in juni. In de radar van augustus is sprake van een toename van de koerswaarde van Nederlandse aandelen op jaarbasis tegenover een afname in de radar van juni. Ook was de toename van de werkzame beroepsbevolking op jaarbasis groter. Daarentegen waren consumenten negatiever over hun eigen financiële situatie in de komende 12 maanden.

De cijfers in dit bericht zijn voorlopig en kunnen worden bijgesteld.