Vinex-stellen minder vaak uit elkaar dan gemiddeld

© Hollandse Hoogte / David Rozing
Van iedere duizend stellen die op 1 januari 2014 in een Vinex-wijk woonden, waren er 26 een jaar later niet meer bij elkaar. Landelijk gezien gingen er iets meer stellen uit elkaar. Dit blijkt uit onderzoek van CBS.

[video: https://www.cbs.nlnl-nl/video/d2cc6f73c5034e95a5a35e2dc1623e8c]

Van de mensen tussen de 25 en 55 jaar die op 1 januari 2014 op hetzelfde adres woonden, is nagegaan of ze een jaar later nog samenwoonden. Hieruit blijkt dat van al deze stellen 3,3 procent een jaar later uit elkaar is. Van de koppels die samenwoonden in een Vinex-wijk is dit 2,6 procent.

Stellen die op 1-1-2014 bij elkaar woonden en een jaar later niet meer, 2014
 Scheidingspercentage
Nederland33
36 grootste
gemeenten
43
Vinex-wijken26

De lagere scheidingskans in Vinex-wijken heeft veel te maken met de demografische kenmerken van de bewoners (zie ook de Methodologische verantwoording). In Vinex-wijken wonen bijvoorbeeld relatief veel gezinnen met kinderen, mensen met een hoog inkomen en mensen met een koopwoning (CBS, 2016). Stellen met deze kenmerken gaan minder vaak uit elkaar. Van iedere duizend koppels met kinderen, een hoger inkomen en een koopwoning gingen er 14 uit elkaar in 2014. Ter vergelijking, bij stellen met kinderen met een lager inkomen en die in een huurhuis wonen, was dit drie keer zo veel: 45 op de duizend.

Wanneer dit soort stellen binnen en buiten Vinex-wijken met elkaar vergeleken worden, is er nauwelijks verschil in scheidingskans. Vinex-stellen met kinderen, een hoog inkomen en een koopwoning gingen even vaak uit elkaar als hetzelfde type stellen op landelijk niveau (respectievelijk 14 en 15 op de duizend stellen). Deze berekeningen zijn ook gedaan voor het jaar 2008. In dat jaar lagen de scheidingskansen iets hoger, maar ook toen was het landelijke cijfer even hoog als dat van Vinex-wijken.

Scheidingskans stellen met minimaal 1 kind, hoog inkomen en koophuis, 2014
 Scheidingskans
Nederland14
36 grootste
gemeenten
16
Vinex-wijken15

In de afzonderlijke Vinex-wijken liggen de scheidingskansen nagenoeg allemaal tussen de 15 en 35 per duizend stellen. Een uitzondering hierop is de wijk Almere Poort met 1200 stellen. Hier gingen in 2014 ruim 51 op de duizend stellen uit elkaar. In Almere zelf lag de scheidingskans dat jaar op 38 per duizend. In de wijk Vathorst (ruim 4300 stellen) in Amersfoort gingen 24 op de duizend koppels uit elkaar. In Amersfoort zelf was dit 29 op duizend.

Scheidingskans in 10 grootste Vinex-wijken, 2014
 Scheidingskans
IJburg
(Amsterdam)
36
Almere Buiten35
Almere Stad32
Carnisselande
(Barendrecht)
28
Reeshof (Tilburg)27
Stadshagen
(Zwolle)
27
Ypenburg
(Den Haag)
26
Leidsche Rijn
(Utrecht)
26
Oosterheem
(Zoetermeer)
24
Houten Vinex 23