Consumenten besteden meer

Over dit onderwerp zijn nieuwere cijfers beschikbaar. Bekijk de laatste cijfers.
© ANP
Consumenten hebben in mei 1,4 procent meer uitgegeven dan in mei 2015, meldt CBS. In april hebben consumenten evenveel besteed als een jaar eerder. Consumenten gaven in mei vooral meer uit aan voedings- en genotmiddelen en duurzame goederen.

Volgens de CBS Consumptieradar zijn de omstandigheden voor de consumptie in juli gunstiger dan in juni en mei.

De consumptiecijfers zijn gecorrigeerd voor prijsveranderingen en veranderingen in de samenstelling van de koopdagen.

Consument koopt meer voedings- en genotmiddelen en duurzame goederen

Consumenten hebben in mei 2,3 procent meer uitgegeven aan voedings- en genotmiddelen dan een jaar eerder. Aan duurzame goederen gaven consumenten 2,2 procent meer uit dan in mei 2015. Vooral hun uitgaven aan woninginrichting en huishoudelijke apparaten lagen opnieuw hoger dan een jaar eerder.

Vorige week meldde CBS dat de detailhandel in mei iets minder heeft omgezet dan een jaar eerder. Gecorrigeerd voor de samenstelling van koopdagen zou de omzet van de detailhandel echter hoger zijn dan een jaar eerder.

Verder hebben consumenten 1,3 procent meer besteed aan overige goederen, zoals gas. Aan diensten, zoals woninghuur, reizen met bus of trein, bezoek aan restaurant of kapper, en verzekeringen gaven consumenten 1,0 procent meer uit. Uitgaven aan diensten maken ruim de helft van de totale binnenlandse consumptieve bestedingen uit.

Binnenlandse consumptie naar categorie, mei (volume, koopdaggecorrigeerd)
 mutatie
Voedings- en genotmiddelen2,3
Duurzame goederen2,2
Overige goederen (w.o. gas)1,3
Diensten1
Totaal1,4

Omstandigheden voor consumptie in juli gunstiger

CBS publiceert elke maand ook over de omstandigheden voor de consumptie. Consumptie door huishoudens hangt onder meer samen met de verwachtingen van consumenten, de situatie op de arbeidsmarkt en de ontwikkeling van hun vermogen.

Volgens de CBS Consumptieradar zijn de omstandigheden voor de consumptie door Nederlandse huishoudens in juli gunstiger dan in mei. Dat komt vooral doordat consumenten minder negatief gestemd zijn over de toekomstige ontwikkeling van de werkloosheid en hun eigen financiële situatie in de komende 12 maanden.

De cijfers in dit bericht zijn voorlopig en kunnen worden bijgesteld.