Meer zomergroenten op minder grond

4a4343362f2b313173432f356544626968332f7339773d3d
© ANP
In 2015 is bijna 2 200 miljoen kg zomergroenten geproduceerd, 29 procent meer dan in 2000. Het hiervoor benodigde landbouwareaal nam af met 13 procent. Tomaten blijven de meest geproduceerde zomergroente, de productie van aardbeien onder glas nam in deze periode het sterkst toe. Dit meldt CBS.

[video: https://www.cbs.nlnl-nl/video/2537e0a289454b94a9c3bd791ef1cb5a]

De productie van zomergroenten steeg tussen 2000 en 2015 met 496 miljoen kg (29 procent). Deze productiegroei is grotendeels toe te schrijven aan de toename van teelt onder glas. In de jaren 2000-2015 steeg het aandeel onder glas geproduceerde zomergroenten met 4 procent. Inmiddels komt 78 procent van de zomergroenten uit kassen. De opbrengst per hectare van deze groenten is gemiddeld 16 keer zo hoog als van zomergroenten van de open grond.
Het areaal zomergroenten daalde in deze periode met bijna 3,4 duizend hectare tot 22 duizend hectare, een afname van 13 procent.

Productie en areaal zomergroenten
 Productie (linkeras)Areaal (rechteras)
2000170026
2001173025
2002178427
2003182827
2004190427
2005195026
2006193328
2007196929
2008202829
2009210527
2010207124
2011209724
2012202423
2013204423
2014220322
2015*219622

Veel meer aardbeien

In 2015 is 28,6 duizend ton aardbeien onder glas en tunnels geproduceerd, 90 procent meer dan in 2000. In de open grond is in 2015 29 duizend ton aardbeien geproduceerd, de helft meer dan in 2000. De productie van doperwten daalde sinds het begin van deze eeuw met meer dan de helft, terwijl ook ruim 30 procent minder radijs en sperziebonen is verbouwd.

Ontwikkeling productie zomergroenten, 2000-2015
 Productie zomergroenten
Doperwten-52,2
Sperziebonen-35,4
Radijs-31,4
Tomaat71,2
Sla, ijsberg80,6
Aardbeien (onder glas en tunnels)90,7

Areaal courgettes verdubbeld

Het areaal courgettes nam tussen 2000 en 2015 het meest toe, met meer dan 100 procent, het areaal aardbeien onder glas en tunnels steeg met 71 procent. Op plaats drie is de rode biet te vinden met een areaal toename van 88 procent. De oppervlakte sperziebonen daalde met 42 procent, gevolgd door doperwten (40 procent) en radijs (39 procent).

Tomaat: meeste kilo’s

In 2015 is bijna 900 miljoen kg tomaten geproduceerd, 41 procent van alle geproduceerde zomergroenten. De tomatenproductie steeg tussen 2000 en 2015 met 71 procent.
Op een doorsnee dag worden 62 vrachtauto’s met 40 ton tomaten geladen op Nederlandse tuinbouwbedrijven, met name in het Westland en Noord-Limburg. Van de 10 vrachtauto’s rijden er 9 door naar het buitenland. De Nederlandse tomatenexport vertegenwoordigt een waarde van 1,5 miljard euro.

Doperwten: grootste areaal

Met 3,5 duizend hectare namen doperwten het grootste deel van het areaal zomergroenten in beslag (16 procent), gevolgd door sperziebonen met 3 duizend hectare en bos- en waspeen met 2,7 duizend hectare. De tomaat is met 1,8 duizend hectare goed voor het grootste areaal zomergroenten in kassen.