Consumenten besteden evenveel als jaar eerder

Over dit onderwerp zijn nieuwere cijfers beschikbaar. Bekijk de laatste cijfers.
Consumenten hebben in april per saldo evenveel uitgegeven als in april 2015, meldt CBS. In maart gaven consumenten meer uit dan een jaar eerder. Consumenten gaven in april minder uit aan voedings- en genotmiddelen en duurzame goederen. Daarentegen besteedden ze weer meer aan diensten.

Volgens de CBS Consumptieradar zijn de omstandigheden voor de consumptie in juni gunstiger dan in mei en april.

De consumptiecijfers zijn gecorrigeerd voor prijsveranderingen en veranderingen in de samenstelling van de koopdagen. Pasen viel dit jaar in maart en niet in april zoals vorig jaar.

Consument koopt minder voedings- en genotmiddelen en duurzame goederen

Consumenten hebben in april 1,6 procent minder uitgegeven aan voedings- en genotmiddelen dan een jaar eerder. Aan duurzame goederen gaven consumenten ook minder uit dan in april 2015. Vooral aan kleding, schoenen en auto’s hebben ze minder besteed. Hun uitgaven aan woninginrichting en huishoudelijke apparaten lagen daarentegen wel hoger dan een jaar eerder.

Vorige week meldde CBS dat de detailhandel in april evenveel heeft omgezet als een jaar eerder. De omzet was negatief beïnvloed doordat Pasen dit jaar in maart viel. Dat effect is vooral in de voedings- en genotmiddelensector goed terug te zien.

Verder hebben consumenten een fractie minder besteed aan overige goederen. Daarentegen hebben consumenten bijna 1 procent meer besteed aan diensten, zoals woninghuur, reizen met bus of trein, bezoek aan restaurant of kapper, en verzekeringen. Uitgaven aan diensten maken ruim de helft van de totale binnenlandse consumptieve bestedingen uit.

Binnenlandse consumptie naar categorie, april (volume, koopdaggecorrigeerd)
 mutatie
Diensten0,9
Overige goederen (w.o. gas)-0,2
Duurzame goederen-1,3
Voedings- en genotmiddelen-1,6
Totaal0

Omstandigheden voor consumptie in juni gunstiger

CBS publiceert elke maand ook over de omstandigheden voor de consumptie. Consumptie door huishoudens hangt onder meer samen met de verwachtingen van consumenten, de situatie op de arbeidsmarkt en de ontwikkeling van hun vermogen.

Volgens de CBS Consumptieradar zijn de omstandigheden voor de consumptie door Nederlandse huishoudens in juni gunstiger dan in april en mei. Dat komt vooral doordat consumenten een stuk positiever zijn over de toekomstige ontwikkeling van de werkloosheid en hun eigen financiële situatie in de komende 12 maanden.

De cijfers in dit bericht zijn voorlopig en kunnen worden bijgesteld.