Aantal faillissementen daalt opnieuw

Over dit onderwerp zijn nieuwere cijfers beschikbaar. Bekijk de laatste cijfers.
© ANP
Het aantal failliet verklaarde bedrijven is opnieuw gedaald. In mei 2016 zijn er 46 faillissementen minder uitgesproken dan in april, meldt CBS. Vorige maand was de daling 9. De meeste faillissementen zijn opnieuw uitgesproken in de handel.

Dalende trend

Het aantal uitgesproken faillissementen, voor zittingsdagen gecorrigeerd, piekte in mei 2013. Daarna is er sprake van een dalende trend en bereikte het aantal faillissementen in augustus 2015 het laagste niveau sinds oktober 2008. Vervolgens liep het aantal faillissementen zes maanden lang bijna onafgebroken op. Sinds maart daalt het aantal faillissementen echter weer. Vergeleken met augustus 2015 is het niveau nog iets hoger.

Meeste faillissementen in handel

Niet gecorrigeerd voor zittingsdagen zijn er 379 bedrijven en instellingen (exclusief eenmanszaken) in mei 2016 failliet verklaard. De meeste faillissementen zijn uitgesproken in de handel, namelijk 80. Bij de financiële instellingen kwam het aantal faillissementen uit op 66. De handel en de financiële dienstverlening behoren tot de bedrijfstakken met de meeste bedrijven. Relatief gezien zijn de meeste bedrijven failliet verklaard in de horeca.

Aantal faillissementen bedrijven en instellingen (excl. eenmanszaken), naar bedrijfstak, mei 2016
 aantal
Handel80
Financiële instellingen66
Specialistische zakelijke diensten (o.a. advisering en onderzoek)47
Bouwnijverheid41
Industrie25
Horeca24
Vervoer & opslag21
Verhuur; overige zakelijke diensten17
Informatie & communicatie14
Cultuur, sport en recreatie12
Verhuur; handel van onroerend goed9
Gezondheids- & welzijnszorg7

De cijfers in dit bericht zijn voorlopig en kunnen worden bijgesteld.