Consumenten besteden meer

Over dit onderwerp zijn nieuwere cijfers beschikbaar. Bekijk de laatste cijfers.
© ANP
Consumenten hebben in maart 0,9 procent meer uitgegeven dan in maart 2015, meldt CBS. De stijging is groter dan in februari. Consumenten hebben in maart vooral meer besteed aan diensten.

Volgens CBS Consumptieradar zijn de omstandigheden voor de consumptie in mei gunstiger dan in april en maart.

De consumptiecijfers zijn gecorrigeerd voor prijsveranderingen en veranderingen in de samenstelling van de koopdagen. Pasen viel dit jaar in maart en niet in april zoals vorig jaar.

Consument gebruikt meer diensten

Consumenten hebben in maart vooral meer diensten gebruikt. Ze gaven vooral meer uit in de horeca en aan recreatie en cultuur. Uitgaven aan diensten maken ruim de helft van de totale binnenlandse consumptieve bestedingen uit.

Verder hebben consumenten ook ruim 1 procent meer uitgegeven aan voedings- en genotmiddelen dan een jaar eerder. Aan duurzame goederen, zoals kleding en schoenen, gaven consumenten daarentegen wat minder uit dan in maart 2015. Ze hebben wel wat meer besteed aan overige goederen zoals gas.

Ongeveer tien dagen geleden meldde CBS dat de detailhandel in maart 4 procent meer heeft omgezet dan een jaar eerder. Doordat Pasen dit jaar in maart viel, realiseerden vooral de winkels in voedingsmiddelen meer omzet.

Binnenlandse consumptie naar categorie, maart (volume, koopdaggecorrigeerd)
 mutatie
Diensten1,4
Voedings- en genotmiddelen1,1
Overige goederen (w.o. gas)0,7
Duurzame goederen-0,6
Totaal0,9

Omstandigheden voor consumptie in mei gunstiger dan in maart

Volgens CBS Consumptieradar zijn de omstandigheden voor de consumptie door Nederlandse huishoudens in mei gunstiger dan in maart. Dat komt vooral doordat consumenten minder negatief zijn over de toekomstige ontwikkeling van de werkloosheid en de ondernemers in de industrie minder negatief over hun toekomstige personeelssterkte.

De cijfers in dit bericht zijn voorlopig en kunnen worden bijgesteld.