Consumentenvertrouwen daalt opnieuw

Over dit onderwerp zijn nieuwere cijfers beschikbaar. Bekijk de laatste cijfers.
© ANP
De stemming onder consumenten daalt verder. Het consumentenvertrouwen ging van -1 in februari naar -4 in maart, meldt CBS. Dit komt vooral doordat het oordeel over het economisch klimaat sterk verslechterde. De koopbereidheid nam daarentegen iets toe. Het is de tweede maand op rij dat het consumentenvertrouwen negatief is.

Met -4 ligt het consumentenvertrouwen in maart wel boven het gemiddelde over de afgelopen twintig jaar (-8). Het vertrouwen bereikte in april 2000 de hoogste stand ooit (27). Het dieptepunt werd bereikt in februari 2013 (-44).

Oordeel over de economie verslechtert

Consumenten oordelen in maart negatiever over de economie dan in februari. De deelindicator Economisch klimaat komt uit op -7, tegen 6 in februari. Zowel het oordeel over de afgelopen 12 maanden als de komende 12 maanden verslechtert aanzienlijk.

De koopbereidheid daarentegen neemt iets toe in maart. Deze deelindicator van het consumentenvertrouwen komt uit op -2, tegen -5 in februari. De stijging is deels te danken aan een verbetering van het oordeel over de financiële situatie in de afgelopen 12 maanden. Ook vinden consumenten de tijd gunstiger voor het doen van grote aankopen.

Consumentenvertrouwen