Reclamebranche sluit 2015 positief af

© ANP

De omzet in euro's van reclamebureaus en advertentiehandelaren steeg in het vierde kwartaal met 3,5 procent. Mede hierdoor heeft de reclamebranche het jaar 2015 met een omzetstijging van 2 procent afgesloten. In het eerste half jaar van 2015 was de omzetontwikkeling nog negatief. Dit maakt CBS bekend in de Kwartaalmonitor zakelijke dienstverlening.

Vergeleken met andere zakelijke dienstverleners was de groei van de reclamebranche wel bescheiden. De omzet van de gehele zakelijke dienstverlening steeg in het vierde kwartaal gemiddeld met 8,5 procent ten opzichte van een jaar eerder. Ook over heel 2015 deed de zakelijke dienstverlening het als totaal met een stijging van 7,6 procent aanzienlijk beter dan de reclamebranche. CBS meldde eerder dat ook de vooruitzichten van de zakelijke dienstverleners positief zijn.

Omzetontwikkeling

Voor de reclamebranche is dit de tweede opeenvolgende stijging op jaarbasis. Daarvoor daalde de omzet 7 jaar achtereen. De crisis liet zijn sporen na in de branche, die bovendien te maken heeft met verschuivingen in het medialandschap, waar traditionele uitingen via kranten en tv zijn verschoven naar mobiele en online advertenties. 

Het omzetniveau lag in 2015 nog bijna een kwart onder het niveau van 2008. De zakelijke dienstverlening als geheel daarentegen boekte in 2011 voor het eerst weer omzetgroei en overtrof het niveau van voor de crisis vorig jaar met 6 procent.

Binnen de zakelijke dienstverlening is bijna 8 procent van de bedrijven actief in de reclamebranche. Dit zijn ruim 29 duizend bedrijven waar circa 58 duizend mensen per jaar ruim 6 miljard euro omzetten. In 2015 werden er 62 bedrijven failliet verklaard, 29 minder dan in 2014.

Ontwikkeling omzet reclamewezen en zakelijke dienstverlening

Meer weten over de prestaties van de zakelijke dienstverlening in het vierde kwartaal? Lees hier de Kwartaalmonitor.