Vertrouwen zakelijke dienstverleners op hoogste niveau sinds crisis

© ANP

Het ondernemersvertrouwen van zakelijke dienstverleners bereikte begin 2016 het hoogste niveau sinds de eerste meting in 2008. Zowel positieve ontwikkelingen in het vierde kwartaal van 2015, als positieve verwachtingen voor het eerste kwartaal van 2016 droegen bij aan het gestegen vertrouwen. Dit meldt CBS.

Aan het begin van het eerste kwartaal van 2016 waren zakelijke dienstverleners zowel positief over de ontwikkelingen in het laatste kwartaal van vorig jaar als over hun verwachtingen voor het lopende eerste kwartaal. Zo zagen per saldo meer ondernemers in de zakelijke dienstverlening de  omzet in het afgelopen kwartaal toenemen. Ook nam het aantal zakelijke dienstverleners dat het economisch klimaat zag verbeteren per saldo toe. Het aantal ondernemers dat verwacht dat de omzet zal toenemen was nagenoeg net zo groot als een kwartaal eerder.

Ondernemersvertrouwen zakelijke dienstverleners

Meer zakelijke dienstverleners positief over eerste kwartaal

Het toegenomen vertrouwen van de zakelijke dienstverleners is terug te zien in de verwachtingen voor het eerste kwartaal. Er zijn meer ondernemers die omzetgroei en een uitbreiding van de werkgelegenheid voorzien, dan ondernemers die omzetkrimp en verlies van werkgelegenheid verwachten. Met name onder accountants, rechtskundige dienstverleners,  reclame-, markt- en onderzoeksbureaus en callcenters zijn er duidelijk meer ondernemers die groei voorzien dan krimp. Het aantal positieve ondernemers is ook groter dan aan het begin van 2015.

Van de accountants rekent 60 procent op stijgende omzetten in het eerste kwartaal van 2016 en slechts 4 procent op een daling. Per saldo verwacht 5 procent van hen ook meer personeel aan te nemen in het eerste kwartaal. Begin 2015 werd door per saldo 7 procent van de accountants uitgegaan van personeelsreductie. Een kwart van de rechtskundige dienstverleners denkt in het eerste kwartaal een hogere omzet en ook extra personeel te gaan aannemen.

Uitzendbureaus minder positief dan begin 2015

Niet alle dienstverleners waren begin 2016  even positief in hun verwachtingen. Uitzendbureaus zijn minder positief geworden. Er zijn nu per saldo meer ondernemers die omzetkrimp ten opzichte van het vorige kwartaal verwachten dan ondernemers die groei verwachten. Ook liep het aantal uitzenders dat in het eerste kwartaal personeelsgroei verwacht terug, wel zijn er nog duidelijk meer ondernemers die groei verwachten dan die krimp voorzien.

Ook de schoonmaakbranche heeft minder positieve verwachtingen dan vorig jaar. Zo verwacht per saldo 5 procent van de ondernemers omzetkrimp, waar een jaar geleden per saldo nog omzetgroei werd verwacht.

Verwachtingen zakelijke dienstverleners eerste kwartaal 2016