Omzet bouw groeit, vertrouwen neemt verder toe

© ANP

De bouw heeft in 2015 elk kwartaal de omzet zien toenemen ten opzichte een jaar eerder. Wel was de groei in het laatste kwartaal van 2015 een stuk lager dan in de eerste drie kwartalen. Desondanks zijn de bouwondernemers positief gestemd. Het ondernemersvertrouwen staat op het hoogste punt in jaren. Dit maakt CBS bekend in de kwartaalmonitor bouw.

De bouwomzet steeg in het vierde kwartaal van 2015 met bijna 1 procent ten opzichte van een jaar eerder. Omdat toen al sprake was van een sterke groei, valt de stijging in het vierde kwartaal 2015 relatief laag uit, vergeleken met de eerste drie kwartalen van 2015.

Omzet bouwnijverheid

Forse omzetgroei kleinere bouwbedrijven

Voornamelijk bedrijven in de burgerlijke en utiliteitsbouw deden het in 2015 erg goed. De omzet van bedrijven met minder dan 10 werknemers steeg ruim 17 procent in 2015, al vlakte de groei gedurende de laatste twee kwartalen iets af. B&U-bedrijven met meer dan 100 werkzame personen zagen de omzet met bijna 10 procent toenemen in 2015, in 2014 daalde de omzet nog met bijna 9 procent. Ook bij deze bedrijven vlakte de omzetgroei af in het vierde kwartaal 2015.
Eerder meldde CBS dat de hogere bouwomzet volgt op het aantrekken van de markt voor koopwoningen in 2014. Vanaf 2015 stijgt het aantal opgeleverde nieuwbouwwoningen.

Omzet burgerlijke en utiliteitsbouw

Ondernemersvertrouwen hoogste punt ooit

Het ondernemersvertrouwen in de bouw steeg, na een kleine terugval in het vorige kwartaal naar de hoogste stand sinds het begin van de meting in 2008. Het ondernemersvertrouwen in de bouw is samengesteld uit de gerealiseerde productie in het voorgaande kwartaal, het oordeel over de orderpositie en de verwachte personeelssterkte. Al deze indicatoren waren positiever dan vorig kwartaal.

Ondernemersvertrouwen bouw (seizoengecorrigeerd)