Forse stijging investeringen, vooral in personenauto's

Over dit onderwerp zijn nieuwere cijfers beschikbaar. Bekijk de laatste cijfers.
© ANP

In december 2015 was het volume van de investeringen in materiële vaste activa 19,3 procent groter dan in december 2014, meldt CBS. De stijging is groter dan een maand eerder. Dat komt vooral doordat de investeringen in personenauto’s opnieuw sterk groeiden. Volgens de CBS Investeringsradar zijn de condities voor de investeringen in februari minder gunstig dan in januari en december.

De cijfers zijn niet gecorrigeerd voor werkdagen. December 2015 heeft een werkdag meer dan december 2014.

Investeringen in materiele activa (volume)

Vooral meer geïnvesteerd in personenauto’s

In december is vooral meer in personenauto’s geïnvesteerd. Met de verhoging van de bijtellingstarieven en de BPM met ingang van 2016 was er voor bedrijven een fiscale prikkel om de aanschaf van personenauto’s naar voren te halen. Volgens de BOVAG zijn er de afgelopen decennia in december nog nooit zo veel nieuwe auto’s geregistreerd als in december 2015. In welke mate de verandering in de bijtelling op zakelijke auto’s in 2016 invloed heeft gehad, kan niet met de CBS-cijfers worden vastgesteld.

Ook de investeringen in woningen waren opnieuw hoger dan een jaar eerder. De investeringen in vliegtuigen ten slotte waren ook hoger dan in december 2014.

Omstandigheden investeringen in februari minder gunstig

De omstandigheden voor investeringen zijn in februari per saldo minder gunstig dan in december volgens de CBS Investeringsradar. De investeringen hangen onder meer samen met de situatie op de afzetmarkten en met de situatie op de financiële markten. Vooral de toename van de koerswaarde van Nederlandse aandelen ten opzichte van een jaar eerder en de groei van de export op jaarbasis waren een stuk kleiner.

De cijfers in dit bericht zijn voorlopig en kunnen worden bijgesteld.