Consumenten besteden iets meer dan jaar eerder

Over dit onderwerp zijn nieuwere cijfers beschikbaar. Bekijk de laatste cijfers.
© ANP

Consumenten hebben in december 0,6 procent meer uitgegeven dan in december 2014, meldt CBS. Dat is de laagste stijging van de consumptie in 2015. Consumenten hebben in de slotmaand van 2015 aanzienlijk minder gas verbruikt dan een jaar eerder. Volgens de CBS Consumptieradar zijn de omstandigheden voor de consumptie in februari ongunstiger dan in januari en december.

De consumptiecijfers zijn gecorrigeerd voor prijsveranderingen en veranderingen in de samenstelling van de koopdagen.

Binnenlandse consumptie door huishoudens (volume, koopdaggecorrigeerd)

Consument verbruikt aanzienlijk minder gas

Het was in december een stuk zachter dan in dezelfde maand een jaar eerder. Consumenten hebben aanzienlijk minder gas verbruikt dan in december 2014. Hierdoor waren de bestedingen aan overige goederen (onder meer gas) 6 procent lager dan een jaar eerder.

Consumenten hebben wel meer besteed aan kleding, woninginrichting, huishoudelijke apparaten en vooral auto’s. De bestedingen aan duurzame goederen lagen ruim 4 procent hoger dan een jaar eerder. Vorige week donderdag meldde CBS dat de detailhandel 2015 positief heeft afgesloten. De omzet van de detailhandel was in december ruim 3 procent hoger dan een jaar eerder.

Aan voedings-en genotmiddelen hebben consumenten 1 procent meer uitgegeven. Ook hebben ze ruim 1 procent meer besteed aan diensten, zoals woninghuur, reizen met bus of trein, bezoek aan restaurant of kapper, en verzekeringen. Uitgaven aan diensten maken ruim de helft van de totale binnenlandse consumptieve bestedingen uit.

Binnenlandse consumptie naar categorie, december (volume, koopdaggecorrigeerd)

Omstandigheden voor consumptie in februari ongunstiger dan in december

Volgens CBS Consumptieradar zijn de omstandigheden voor de consumptie door Nederlandse huishoudens in februari ongunstiger dan in december. Dat komt vooral doordat consumenten negatiever zijn over hun toekomstige financiële situatie en de toename van de koerswaarde van Nederlandse aandelen op jaarbasis kleiner is. Consumptie door huishoudens hangt onder meer samen met de verwachtingen van consumenten, de situatie op de arbeidsmarkt en de ontwikkeling van hun vermogen.

Vandaag bericht CBS ook over het consumentenvertrouwen van februari.

De cijfers in dit bericht zijn voorlopig en kunnen worden bijgesteld.