Consumentenvertrouwen daalt verder

Over dit onderwerp zijn nieuwere cijfers beschikbaar. Bekijk de laatste cijfers.
© ANP

De stemming onder consumenten is in februari verder gedaald. Het consumentenvertrouwen daalde 5 punten en komt uit op -1, meldt CBS. Zowel het oordeel over het economisch klimaat als de koopbereidheid verslechterde. Voor het eerst in bijna een jaar is het consumentenvertrouwen negatief.

Met -1 ligt het consumentenvertrouwen in februari boven het gemiddelde over de afgelopen twintig jaar (-8). Het vertrouwen bereikte in april 2000 de hoogste stand ooit (27). Het dieptepunt werd bereikt in februari 2013 (-44).

Consumentenvertrouwen, seizoengecorrigeerd

Oordeel over de economie en koopbereidheid verslechtert

Consumenten oordelen in februari minder positief over de economie dan in januari. De deelindicator Economisch klimaat komt uit op 6, tegen 11 in januari. Vooral het oordeel over de komende 12 maanden verslechtert aanzienlijk. Het oordeel over de afgelopen 12 maanden verslechtert ook licht.

De koopbereidheid neemt ook af in februari. Deze deelindicator van het consumentenvertrouwen komt uit op -5, tegen 0 in januari. De daling is deels te wijten aan een verslechtering van het oordeel over de financiële situatie in de komende 12 maanden. Ook vinden consumenten de tijd minder gunstig voor het doen van grote aankopen.

Consumentenvertrouwen

Vandaag bericht CBS ook over de consumptie door huishoudens in december.