Inflatie in 2015 de laagste na 1987

© ANP

De inflatie is in 2015 gemiddeld uitgekomen op 0,6 procent. Dit is de laagste prijsstijging voor consumenten na 1987. Vooral lagere olieprijzen drukken de inflatie. Dat maakt CBS bekend.

Inflatie (CPI)

Inflatie uitzonderlijk laag

Voor het tweede jaar op rij is de gemiddelde inflatie opmerkelijk laag. In 2014 was de inflatie 1,0 procent. De gemiddelde prijsstijging is in de afgelopen 50 jaar alleen in 1986 en 1987 lager geweest dan in 2015. Veel producten voor consumenten zijn in het afgelopen jaar niet of nauwelijks in prijs gestegen.

Dalende olieprijzen drukken inflatie

De inflatie werd in 2015 flink getemperd door de prijsdaling van gas, elektriciteit en autobrandstoffen. Net als in 1986 en 1987 is de prijsontwikkeling van olie de belangrijkste oorzaak van de lage energieprijzen. De gemiddelde olie- en benzineprijs lag op het laagste niveau in vijf jaar tijd. De prijs van een vat North Sea (brent) olie was in 2015 gemiddeld 48,37 euro, een liter benzine (Euro 95) kostte 1,56 euro. In 2014 was de gemiddelde prijs voor een vat olie nog 74,62 euro en kostte een liter benzine 1,70 euro.

Benzine en olie

Cao-lonen stijgen harder dan consumentenprijzen

De afgelopen jaren lag de cao-loonstijging onder de inflatie. In 2015 zijn de cao-lonen voor het eerst in vijf jaar harder gestegen dan de consumentenprijzen, namelijk met 1,4 procent. Vandaag publiceert CBS ook een bericht over cao-lonen.

Prijsontwikkeling meest bepalende producten in 2015

De stijging van de woninghuren, en de daling van de brandstofprijzen hebben in 2015 het meest de inflatie beïnvloed. Gemiddeld lagen de huren ruim 3,3 procent hoger dan in 2014 en de brandstofprijzen 9,1 procent lager. Ook de prijsontwikkeling van ‘kinderopvang en thuiszorg’ en verzekeringen hadden een opwaarts effect op de inflatie. Gas en ‘telefoon- en internetdiensten’ drukten daarentegen de gemiddelde prijsstijging.

Prijsontwikkeling meest bepalende producten in 2015

Inflatie Nederland hoger dan in de eurozone

CBS publiceert ook de inflatie volgens de Europees geharmoniseerde methode (HICP) zodat de Nederlandse inflatie goed vergeleken kan worden met andere landen. De Nederlandse inflatie volgens de HICP is in 2015 gemiddeld uitgekomen op 0,2 procent. De inflatie in de eurozone is op jaarbasis uitgekomen op 0,0 procent. Beide cijfers zijn de laagste  sinds de start van de HICP in 1997.

Voor de Europese Centrale Bank (ECB) is de hoogte van de inflatie in de eurozone een belangrijk richtsnoer bij het bepalen van het rentepeil. Volgens de ECB heerst er prijsstabiliteit als de inflatie in de eurozone in de buurt van de 2 procent ligt.

Inflatie (HICP)