Helft minder verkeer in Noord-Nederland door ijzel

© ANP

De ijzel in Noord-Nederland heeft geleid tot een halvering van het verkeer in het noorden. Dat meldt CBS op basis van onderzoek naar de verkeersintensiteit op rijkswegen.

Rijkswegen in Noord-Nederland 

Gemiddeld 600 motorvoertuigen per uur

De eerste drie werkdagen van 2016 was er op de rijkswegen in Noord-Nederland 50 procent minder verkeer dan normaal in het begin van het nieuwe jaar. Vanwege de ijzel waren de wegen extreem glad en werd mensen afgeraden de weg op te gaan. Gemeten over beide richtingen en rekening houdend met de weglengte, reden er deze drie dagen gemiddeld 600 motorvoertuigen per uur op de zes rijkswegen in Friesland, Groningen en Drenthe. In de afgelopen vier jaar waren dat er in de eerste drie werkdagen gemiddeld 1200.

Op de N33 (van Assen naar Eemshaven) was de invloed van ijzel op rijkswegen het grootst. Daar was het verkeer op deze drie dagen dit jaar 75 procent minder dan gemiddeld, en reden er slechts 115 motorvoertuigen per uur. De N33 is overigens de rijksweg met het minste verkeer van Nederland. Op de drukste weg, de A13, reden in 2014 gemiddeld 5,8 duizend voertuigen per uur.

Verkeer in Noord-Nederland, eerste drie werkdagen in januari