Economie groeit met 0,1 procent in derde kwartaal 2015

Over dit onderwerp zijn nieuwere cijfers beschikbaar. Bekijk de laatste cijfers.
© ANP

De Nederlandse economie is in het derde kwartaal 2015 met 0,1 procent gegroeid ten opzichte van het tweede kwartaal 2015. Dit blijkt uit de tweede berekening van de economische groei van CBS. Het groeicijfer is niet gewijzigd. Bij de eerste berekening gepubliceerd op 13 november, was de groei ook 0,1 procent. Ook het beeld van de economie blijft hetzelfde. Export, investeringen en consumptie leveren een positieve bijdrage.

Eerste berekening

De eerste berekening, 45 dagen na afloop van een kwartaal, is op basis van de dan beschikbare informatie. Na deze berekening komt voortdurend meer en nieuwe informatie beschikbaar over de Nederlandse economie. De absolute bijstelling van de tweede berekening ten opzichte van de eerste was de afgelopen vijf jaar gemiddeld 0,1 procentpunt. De twee uitersten bedroegen -0,3 en +0,4 procentpunt.

Voorgaande kwartalen niet bijgesteld

Bij elke nieuwe berekening bepaalt CBS ook opnieuw de seizoengecorrigeerde reeks van de eerder gepubliceerde kwartalen. De groeicijfers van de voorgaande kwartalen zijn niet veranderd ten opzichte van de eerder gepubliceerde uitkomsten.

Groei ten opzichte van het derde kwartaal van 2014

Ten opzichte van een jaar eerder groeide de economie in het derde kwartaal met 1,9 procent. Volgens de eerste berekening was dat ook 1,9 procent.

Aantal banen groeit met 35 duizend

Volgens de tweede berekening steeg het aantal banen van werknemers en zelfstandigen in het derde kwartaal met 35 duizend ten opzichte van het tweede kwartaal van 2015. De eerste berekening kwam uit op een stijging van 33 duizend banen. De banencijfers zijn bijgesteld op basis van aangevulde broninformatie.

In het derde kwartaal van 2015 waren er volgens de tweede berekening 139 duizend banen van werknemers en zelfstandigen meer dan in hetzelfde kwartaal van 2014. Dat was bij de eerste berekening 138 duizend.