Consumenten besteden opnieuw meer

Over dit onderwerp zijn nieuwere cijfers beschikbaar. Bekijk de laatste cijfers.
© Hollandse Hoogte

Consumenten hebben in oktober 1,8 procent meer uitgegeven dan in oktober 2014, meldt CBS. Ze hebben vooral meer gas gestookt. Volgens de CBS Consumptieradar zijn de omstandigheden voor de consumptie in november en december een fractie gunstiger dan in oktober.

De consumptiecijfers zijn gecorrigeerd voor prijsveranderingen en veranderingen in de samenstelling van de koopdagen.

Binnenlandse consumptie door huishoudens (volume, koopdaggecorrigeerd)

Meer besteed aan gas

In oktober hebben consumenten meer gas verbruikt dan in oktober 2014. Hierdoor waren de bestedingen aan overige goederen (onder meer gas) 7,4 procent hoger dan een jaar eerder. Het was in oktober kouder dan in dezelfde maand een jaar eerder.

Daarnaast gaven huishoudens 1,5 procent  meer uit aan voedings-en genotmiddelen. Ze besteedden 0,6 procent meer aan duurzame goederen. Vooral hun uitgaven aan woninginrichting en kleding lagen hoger dan een jaar eerder.

Ten slotte hebben consumenten 0,9 procent meer besteed aan diensten, zoals woninghuur, reizen met bus of trein, bezoek aan restaurant of kapper, en verzekeringen. Uitgaven aan diensten maken ruim de helft van de totale binnenlandse consumptieve bestedingen uit.

Binnenlandse consumptie naar categorie, oktober (volume, koopdaggecorrigeerd)

Omstandigheden voor consumptie in december een fractie gunstiger dan in oktober

Volgens de CBS Consumptieradar zijn de omstandigheden voor de consumptie door Nederlandse huishoudens in november en december per saldo een fractie gunstiger dan in oktober. Dat komt vooral doordat de toename van de koerswaarde van Nederlandse aandelen op jaarbasis een stuk groter was. De consumptie door huishoudens hangt onder meer samen met de verwachtingen van consumenten, de situatie op de arbeidsmarkt en de ontwikkeling van hun vermogen. De consumptieradar laat aan de hand van zes indicatoren zien of de omstandigheden voor de Nederlandse consumptie gunstiger of minder gunstig zijn geworden.

Vandaag bericht CBS ook over het consumentenvertrouwen van december.

De cijfers in dit bericht zijn voorlopig en kunnen worden bijgesteld.