Consumenten minder positief

Over dit onderwerp zijn nieuwere cijfers beschikbaar. Bekijk de laatste cijfers.
© ANP

De stemming onder consumenten is in december wat minder positief dan in november. Het consumentenvertrouwen daalde 3 punten en komt uit op 6, meldt CBS. De verslechtering komt vooral doordat consumenten minder positief oordelen over het economisch klimaat. De koopbereidheid verandert niet. Het consumentenvertrouwen is sinds maart 2015 bijna onafgebroken positief.

Met 6 ligt het consumentenvertrouwen in december boven het gemiddelde over de afgelopen twintig jaar (-8). Het vertrouwen bereikte in april 2000 de hoogste stand ooit (27). Het dieptepunt werd bereikt in februari 2013 (-44).

Consumentenvertrouwen, seizoengecorrigeerd

Oordeel over de economie minder positief

Consumenten oordelen in december minder positief over de economie dan in november. De deelindicator Economisch klimaat komt uit op 14, tegen 21 in november. De verslechtering komt doordat consumenten negatiever zijn over zowel de economische situatie in de afgelopen als in de komende 12 maanden.

De koopbereidheid van consumenten verandert niet. Deze deelindicator van het consumentenvertrouwen blijft op 1.

Vandaag bericht CBS ook over de consumptie door huishoudens in oktober.

samenstelling consumentenvertrouwen