Economie groeit met 0,2 procent in tweede kwartaal 2015

© ANP

De Nederlandse economie is in het tweede kwartaal 2015 met 0,2 procent gegroeid ten opzichte van het eerste kwartaal 2015. Dit blijkt uit de tweede berekening van de economische groei van CBS. Bij de eerste berekening gepubliceerd op 14 augustus, was de groei 0,1 procent. Het beeld van de economie is niet gewijzigd. De groei wordt breed gedragen: zowel de investeringen als de consumptie en de export leveren een positieve bijdrage.

Ten opzichte van de eerste berekening zijn vooral de investeringen in vaste activa naar boven aangepast. Door nieuwe aanvullende gegevens over de bouw zijn de investeringen in woningen en gebouwen hoger dan eerder geraamd. Ook de investeringen in software waren hoger.

Eerste berekening

De eerste berekening, 45 dagen na afloop van een kwartaal, is op basis van de dan beschikbare informatie. Na deze berekening komt voortdurend meer en nieuwe informatie beschikbaar over de Nederlandse economie. De absolute bijstelling van de tweede berekening ten opzichte van de eerste was de afgelopen vijf jaar gemiddeld 0,1 procentpunt. De twee uitersten bedroegen -0,3 en +0,4 procentpunt.

Voorgaande kwartalen niet bijgesteld

Bij elke nieuwe berekening bepaalt CBS ook opnieuw de seizoengecorrigeerde reeks van de eerder gepubliceerde kwartalen. De groeicijfers van de voorgaande drie kwartalen zijn echter niet veranderd ten opzichte van de eerder gepubliceerde uitkomsten.

Groei ten opzichte van het tweede kwartaal van 2014

Ten opzichte van een jaar eerder groeide de economie in het tweede kwartaal met 1,8 procent. Volgens de eerste berekening was dat 1,6 procent.

Aantal banen groeit met 29 duizend

Volgens de tweede berekening steeg het aantal banen van werknemers en zelfstandigen in het tweede kwartaal met 29 duizend ten opzichte van het eerste kwartaal van 2015. De eerste berekening kwam uit op een stijging van 19 duizend banen. De banencijfers zijn bijgesteld op basis van aangevulde broninformatie.

In het tweede kwartaal van 2015 waren er volgens de tweede berekening 93 duizend banen van werknemers en zelfstandigen meer dan in hetzelfde kwartaal van 2014. Dat was bij de eerste berekening 80 duizend.

Bron StatLine:

Overzicht van de bijstellingen van de economische groei.