De buurt is fijn, ondanks overlast

© ANP

Buurtbewoners gaan op een prettige manier met elkaar om. Dat zegt 70 procent van de Nederlanders volgens onderzoek van CBS. Maar 40 procent ervaart wel veel overlast, zoals hard rijdende auto’s en hondenpoep op straat.

Kwart kent buurtbewoners niet

De meerderheid van de mensen voelt zich thuis in hun woonwijk. Dit betekent niet automatisch dat buurtbewoners veel contact hebben met elkaar: bijna 40 procent heeft naar eigen zeggen veel contact met buren. Een kwart zegt dat buurtbewoners elkaar nauwelijks kennen. De afgelopen jaren is de sociale beleving van de woonbuurt nauwelijks veranderd.

Sociale aspecten in de woonbuurt, 2014

In de stad ervaren minder mensen hun buurt als een sociale omgeving dan in kleinere gemeenten. Hoe stedelijker de buurt, hoe minder mensen aangeven dat buren prettig met elkaar omgaan en dat ze veel contact hebben met buren. Ook helpen mensen elkaar minder in stadsbuurten. In sterk stedelijke gebieden geeft 30 procent van de bewoners aan dat er veel solidariteit is in de buurt. In niet-stedelijke gebieden ligt dit bijna twee keer zo hoog.

Hondenpoep en hardrijders grootste ergernis

Ruim 40 procent ervaart veel overlast in de buurt. Te hard rijdende auto’s en hondenpoep zijn het vaakst oorzaak van overlast. Ongeveer 5 procent zegt veel last te hebben van buurtbewoners.

Overlast in de woonbuurt, 2014