Inflatie daalt licht

Over dit onderwerp zijn nieuwere cijfers beschikbaar. Bekijk de laatste cijfers.
© Hollandse Hoogte

De inflatie volgens de consumentenprijsindex (CPI) is in juni gedaald naar 1,0 procent. In mei was de prijsstijging voor consumenten nog 1,1 procent. Na de forse stijging in mei daalt de inflatie voor het eerst sinds januari. Dit maakt CBS vandaag bekend.

De inflatie volgens de Europees geharmoniseerde prijsindex (HICP), die gebruikt wordt voor het monetaire beleid van de Europese Centrale Bank, is gedaald naar 0,5 procent in juni. Dat is 0,2 procentpunt lager dan in mei.

Inflatie

Prijsontwikkeling van vakanties en vliegreizen verlagen inflatie

De daling van de inflatie in juni is vrijwel volledig te wijten aan de prijsontwikkeling van vakantiereizen, vliegtickets en accommodaties. In mei waren er meer vakanties waardoor er een hogere vraag naar vakantiereizen en vliegtickets was en de prijzen stegen. Dit had tijdelijk een verhogend effect op de inflatie dat nu is uitgewerkt.

Kleding goedkoper en aardappelen duurder

Kleding daalt ieder jaar in juni in prijs vanwege de uitverkoop in de winkels. De afprijsacties in de uitverkoop waren in juni echter minder groot dan vorig jaar. Kleding was weliswaar goedkoper dan een jaar eerder, maar de prijsdaling op jaarbasis was kleiner dan in mei. Hierdoor had de prijsontwikkeling van kleding een verhogend effect op de inflatie.  Aardappelen waren in juni 2,1 procent duurder dan vorig jaar en dit verhoogde eveneens de inflatie.

Inflatie zonder energie, voeding, alcohol en tabak daalt naar 1,6 procent

Omdat de prijsontwikkeling van energie en voeding sterke fluctuaties kent en omdat de prijzen van alcohol en tabak vaak worden verhoogd door belastingmaatregelen, wordt ook gekeken naar de inflatie exclusief deze productgroepen. De inflatie volgens deze maatstaf is in juni uitgekomen op 1,6 procent. Dat is 0,2 procentpunt lager dan in mei.

Inflatie

Inflatie (CPI) en prijsontwikkeling onderliggende clusters

Inflatie in Nederland hoger dan in de eurozone

De HICP wordt volgens de Europees geharmoniseerde methode berekend zodat deze kan worden vergeleken met andere lidstaten van de Europese Unie. De prijsindexcijfers voor de eurozone en de Europese Unie als geheel worden berekend uit de HICP’s van de afzonderlijke lidstaten.

De inflatie volgens de HICP daalde naar 0,5 procent in juni maar blijft daarmee ruim boven het gemiddelde van de eurozone, waar de inflatie naar 0,2 procentpunt daalde. In mei was de Nederlandse inflatie volgens de HICP 0,7 procent, in de eurozone was dit 0,3 procent.

In tegenstelling tot de CPI houdt de HICP geen rekening met de kosten van het wonen in de eigen woning. In de CPI worden deze kosten bepaald aan de hand van de ontwikkeling van de huren. Omdat de huurstijging in het afgelopen jaar vrij hoog was, komt de inflatie volgens de HICP op dit moment lager uit dan volgens de Nederlandse methode.

Toelichting (pdf)

Bronnen:

  • StatLine, Consumentenprijzen 2006 = 100   
  • StatLine, Inflatie vanaf 1963
  • StatLine, Inflatie volgens HICP 
  • Inflatie en prijsontwikkeling onderliggende clusters (maatwerktabel) 
  • Bijdrage aan de inflatie per productgroep (maatwerktabel)