Omzet bouw blijft groeien, vertrouwen neemt toe

In het eerste kwartaal van 2015 steeg de omzet van de bouw met ruim 5 procent ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar. Dit is het tweede kwartaal op rij van groei. Vooral kleine bedrijven (minder dan 10 werkzame personen) zagen hun omzet fors stijgen. De omzet van grotere bedrijven steeg ook, maar minder hard. Verder nam het ondernemersvertrouwen in de bouw toe. Andere indicatoren bevestigen deze opleving: zo is de waarde van afgegeven bouwvergunningen gestegen en worden er meer nieuwbouwwoningen opgeleverd. Dit maakt CBS vandaag bekend in de Kwartaalmonitor Bouw.

Omzet bouw

Meer nieuwbouwwoningen

In het eerste kwartaal 2015 is de waarde van verleende bouwvergunningen voor de nieuwbouw van woningen met ruim 90 procent toegenomen in vergelijking met het eerste kwartaal 2014. De positieve jaar op jaar ontwikkeling doet zich al voor sinds het eerste kwartaal van 2014, maar nog niet eerder was deze zo groot. Ook het aantal opgeleverde nieuwbouwwoningen begint toe te nemen. In het eerste kwartaal van 2015 groeide dit aantal met 11 procent ten opzichte van het eerste kwartaal van 2014. In de eerste drie maanden van 2015 zijn 11 468 nieuwbouwwoningen opgeleverd.

Vergunningen en opgeleverde nieuwbouwwoningen

Vertrouwen bouwondernemers sterk gegroeid

Het ondernemersvertrouwen in de bouw is aan het begin van het tweede kwartaal van 2015 opnieuw gestegen en is daarmee voor het tweede kwartaal op rij positief. Bouwondernemers zijn ook positief gestemd over de verwachtingen. Zo zijn ze voor het eerst in vijf jaar duidelijk positief over het economisch klimaat voor hun onderneming. Per saldo verwachten nu meer ondernemers een verbetering dan een verslechtering. Daarnaast voorziet een groot deel van de ondernemers omzetgroei in het tweede kwartaal.

Ondernemersvertrouwen bouw (seizoengecorrigeerd)

Bronnen: