CBS lanceert app: alle data nu mobiel en in grafiekvorm beschikbaar

Vandaag lanceert het CBS de StatLine App:  een webapp die alle tabellen uit de CBS-databank StatLine in grafiek- of kaartvorm laat zien. De StatLine App is de eerste toepassing van het CBS die gebruikmaakt van Open data. De app is geoptimaliseerd voor tablets.

Met twee klikken een grafiek

Gebruikers van de StatLine App hebben met twee klikken een grafiek  op hun scherm. De webapp laat zo in één oogopslag zien waar een tabel over gaat en hoe een cijfer zich ontwikkelt. Gebruikers kunnen vervolgens kiezen welke onderwerpen en indelingen  ze in de grafiek willen zien. Bij de meeste datasets is er keuze uit een lijngrafiek en een staafdiagram; informatie op gemeente- of provincieniveau is  ook op een kaart te bekijken. Uiteraard kan de app ook cijfers in tabelvorm tonen.

Snel navigeren

Op de openingspagina van de StatLine App kunnen gebruikers meteen doorklikken naar grafieken over de zes meest geraadpleegde  onderwerpen en naar de meest recent geactualiseerde tabellen. De andere tabellen zijn te vinden via  de zoekfunctie of de thema-indeling. In de app staan alle data uit het reguliere StatLine, de online databank van het CBS. De belangrijkste verschillen tussen de app en StatLine is dat de webapp de gevraagde cijfers meteen in een grafiek toont, terwijl StatLine tabellen laat zien. De app is laagdrempeliger en ook geschikt voor gebruikers zonder kennis van StatLine. Daarnaast is de app geoptimaliseerd voor tablets. Ook op desktops en laptops is de app bruikbaar, maar de schermen van smartphones zijn te klein om de app optimaal te gebruiken.

Bètaversie

Dit is de eerste versie van de StatLine App die het CBS breed beschikbaar stelt. Het CBS wil deze App verder ontwikkelen op basis van de feedback van gebruikers. Via de knop ‘Reageren’ rechtsboven in de app worden zij uitgenodigd hun suggesties en ideeën te delen.

Open data bij het CBS

De StatLine App is de eerste CBS-toepassing die gebruik maakt van Open data. Sinds juli 2014 is de volledige databank van het CBS – 3400 datasets met in totaal 14 miljard cellen – beschikbaar als Open Data. Daarmee komt het CBS tegemoet aan de wens van professionele gebruikers en ontwikkelaars. Als Open data is de CBS-informatie beter bereikbaar en gemakkelijker te hergebruiken. Ontwikkelaars kunnen de Open data van het CBS combineren met andere data en gebruiken voor nieuwe toepassingen.

De Open data van het CBS zijn beschikbaar via het eigen Open data-portal en het Opendataportaal van de Nederlandse overheid.

Zie ook: