Inflatie stijgt

De inflatie bedroeg in april 1,2 procent. Dat is een stuk hoger dan de 0,8 procent in maart. De stijging is vooral te wijten aan de prijsontwikkeling van autobrandstoffen. Ook de prijzen van vliegtickets en vakantieaccomodaties hadden een verhogend effect op de inflatie. De inflatie wordt berekend uit de stijging van de consumentenprijsindex (CPI) ten opzichte van dezelfde maand een jaar eerder.

Inflatie

Inflatie
Om de inflatie tussen de lidstaten van de Europese Unie te kunnen vergelijken worden geharmoniseerde prijsindices (HICP) berekend. Voor de Europese Centrale Bank (ECB) is de hoogte van de inflatie in de eurozone een belangrijk richtsnoer bij het bepalen van het rentepeil. Volgens de ECB heerst er prijsstabiliteit als de inflatie in de eurozone in de buurt van de 2 procent ligt.

Eurostat, het Europees statistisch bureau, berekende voor april voor Nederland en de eurozone een inflatie van respectievelijk 0,6 en 0,7 procent. De Nederlandse inflatie ligt dus nog steeds onder die van de eurozone, maar het verschil is kleiner geworden.

Inflatie volgens HICP

Inflatie volgens HICP 
Meer cijfers staan op de themapagina Prijzen.

Voor meer conjunctuurinformatie zie: conjunctuurbericht.