Krimp productie industrie neemt af

De gemiddelde dagproductie van de Nederlandse industrie was in juli 0,4 procent lager dan in juli 2012. De industriële productie ligt al zeven maanden op rij onder het niveau van dezelfde periode een jaar eerder. De krimp was in juli wel kleiner dan in het eerste halfjaar van 2013.

In een aantal branches van de industrie was de productie in juli groter dan een jaar eerder. De productie van de voedings- en genotmiddelenindustrie groeit al vanaf januari, in juli bedroeg de stijging 3,0 procent. Ook de meubelindustrie had een productiegroei van 3,0 procent. In de meeste branches echter kromp de productie. De transportmiddelenindustrie produceerde 6,5 procent minder dan een jaar eerder. De productie van de hout- en bouwindustrie kromp met 5,0 procent en die van de aardolie-, chemische en rubber- en kunststofverwerking met 3,4 procent.

Gemiddelde dagproductie industrie

Gemiddelde dagproductie industrie
 
Voor het bepalen van de kortetermijnontwikkeling van de productie kan het beste gekeken worden naar voor seizoen- en werkdageffecten gecorrigeerde cijfers. In juli steeg de productie met 0,7 procent t.o.v. juni. De voor seizoeneffecten gecorrigeerde productie is de laatste maanden iets opgelopen.

Seizoengecorrigeerde gemiddelde dagproductie industrie

Seizoengecorrigeerde gemiddelde dagproductie industrie
 
Voor meer conjunctuurinformatie zie: conjunctuurbericht.

Meer cijfers over de industrie staan op de themapagina Industrie en energie en in de Industriemonitor.