Krimp consumptie houdt aan

Huishoudens hebben in mei 1,8 procent minder besteed aan goederen en diensten dan in mei 2012. De consumptieve bestedingen zijn al twee jaar vrijwel onafgebroken lager dan een jaar eerder. Vooral de uitgaven aan duurzame goederen zijn sterk afgenomen. De consumptiecijfers zijn gecorrigeerd voor prijsveranderingen en veranderingen in de samenstelling van de koopdagen.

Onder invloed van het relatief koude weer verstookten de huishoudens in mei dit jaar meer gas dan in mei 2012. Zonder dit effect was de krimp van de consumptie groter geweest. Aan duurzame goederen besteedden de huishoudens 8,7 procent minder dan een jaar eerder. Ze kochten vooral minder nieuwe auto’s, maar ook fors minder kleding, schoenen, woninginrichting, huishoudelijke artikelen en apparaten. De consumptie van voedings- en genotmiddelen kromp met 2,5 procent. Aan diensten hebben huishoudens 0,2 procent minder besteed.

De Consumptieradar laat aan de hand van zes indicatoren zien of de omstandigheden voor de consumptie door huishoudens gunstiger of minder gunstig zijn geworden. In juli 2013 waren de omstandigheden voor de consumptie ongunstiger dan in juni.

Binnenlandse consumptie door huishoudens (koopdaggecorrigeerd volume)

Binnenlandse consumptie door huishoudens (koopdaggecorrigeerd volume)

Meer cijfers staan in het dossier Conjunctuur.

Voor meer conjunctuurinformatie zie: conjunctuurbericht.